YRITTÄJYYDEN OSAAMISMERKKI

Uusi Yrittäjyyden osaamismerkki tunnistaa ja tunnustaa nuorten yrittäjyysosaamista. Osaamismerkki pilotoidaan keväällä 2021.

Yrittäjyyden osaamismerkki mittaa kahdeksan eri yrittäjyystaidon hallintaa. Se auttaa opiskelijoita omien vahvuuksien tunnistamisessa ja sanoittamisessa ja mahdollistaa koulun ulkopuolella hankitun yrittäjyysosaamisen hyödyntämisen koulutuksessa.

Yrittäjyyden osaamismerkin suorittamisella voidaan joustavoittaa opiskelijoiden opintopolkuja, kun opiskelijan ei tarvitse opiskella uudelleen sellaisia asioita, joita hän jo osaa. Osaamismerkki tarjoaa myös vahvan näytön työnhakuun.

Osaamismerkin edellyttämä osaaminen on voinut kertyä esimerkiksi osana oman yrityksen pyörittämistä, koulutyössä,  työharjoittelussa tai erilaisilla yrittäjyyskursseilla.

Yrittäjyyden osaamismerkin perustana Entrepreneurship Competence Framework

Osaamismerkkiin valitut yrittäjyystaidot perustuvat Euroopan komission vuonna 2016 julkaisemaan Entrepreneurship Competence Framework -julkaisuun, joka voidaan nähdä yrittäjyystaitojen opetuksen perustana Euroopan unionissa. Yrittäjyystaidot on valittu suomalainen koulutusjärjestelmä, opetussuunnitelmat ja opetus- ja kulttuuriministeriön yrittäjyyslinjaukset huomioiden.

Yrittäjyyden osaamismerkkiä voidaan hyödyntää myös laajemmin yrittäjyysopintoja kehitettäessä. Osaamismerkin eri osa-alueet muodostavat kattavan kuvan yrittäjyyteen ja yrittäjyydestä oppimiseen liitettävistä tavoitteista, joten se sopii hyvin hyödynnettäväksi myös pohdittaessa uutta yrittäjyyden lukiodiplomia ja sen kehittämistä.

Osaamismerkki on pilottivaiheessa

Yrittäjyyden osaamismerkkiä pilotoidaan keväällä 2021. Lue lisää.

Toinen pilottikierros käynnistyy 1.4. ja mukaan otetaan jälleen 10 lukiota. Lue lisää.

Digitaalisen osaamismerkin on kehittänyt YES-verkosto on yhdessä Hämeenlinnan lyseon lukion ja Talous ja nuoret TATin kanssa.

Lisätiedot:

pedagoginen asiantuntija Lauri Vaara
p. 045 077 2373, lauri.vaara@tat.fi

toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen
p. 045 357 2716, sanna@yesverkosto.fi

rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén
puh. 040 7493 843, pieta.tukkimaki-hilden@kktavastia.fi

opinto-ohjaaja Anne Ahvenharju
puh. 040 8696 205, anne.ahvenharju@kktavastia.fi

Pilotoinnista kiinnostuneet lukiot:
Yhteydenotot 23.4. mennessä: sanna@yesverkosto.fi tai puh. 045 357 2716