Haluatko oppia toteuttamaan osaamistavoitteiden kannalta vaikuttavampaa työelämäyhteistyötä? Tahdotko hyödyntää entistä paremmin työelämäyhteistyön oppimispotentiaalin?

Osaaminen esiin! on lukio-opettajille kehitetty maksuton verkkokoulutus, jossa opit suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan työelämäyhteistyössä toteutettavia oppimiskokonaisuuksia.

Koulutuksessa saat valmiuksia opiskelijan oppimisprosessin tukemiseen sekä osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen laajenevissa oppimisympäristöissä.

Asiantuntijakoulutusten lisäksi koulutus tarjoaa sinulle konkreettisia vinkkejä sekä kollegoiden tukea. Saat myös avuksesi työelämäyhteistyön arviointi- ja suunnittelupohjan.

Koulutus on suunnattu ensisijaisesti lukioiden opettajille, mutta siihen voivat osallistua myös muut aiheesta kiinnostuneet, kuten ammatillisen toisen asteen yhteisten aineiden opettajat.

Koulutuksen rahoittaa Opetushallitus ja sen on kehittänyt yhteistyössä YES-verkosto, Talous ja nuoret TAT sekä Suomen Yrittäjät. Koulutus toteutetaan kolme kertaa: syksyllä 2021, keväällä 2022 ja syksyllä 2022. Tutustu koulutuksen sisältöön ja ilmoittaudu mukaan!

Osaaminen esiin! -koulutuksen suorittaminen:

 • Koulutus sisältää 3 koulutusosiota ja saat koulutuksesta 2.5 opintopistettä.
 • Voit valita kolmesta eri suoritusajankohdasta, joista ensimmäinen on loka–joulukuussa 2021.
 • Voit suorittaa koulutuksen pääosin itseopiskeluna. Koulutukseen sisältyy yksi läsnäoloa vaativa työpaja. Oppimiskahvilat voi suorittaa joko määrättynä ajankohtana tai omaan tahtiin.

Koulutuksen sisällöt:

Koulutusosio 1: Valmistautuminen oppimiseen työelämäyhteistyössä (0,5 op)

Ensimmäisessä koulutusosiossa vahvistat yleisiä valmiuksiasi toteuttaa tavoitteellista työelämäyhteistyötä.

Saat valmiuksia tunnistaa ne oman aineesi oppimistavoitteet, jotka voi oppia työelämän oppimisympäristössä. Lisäksi tunnistat omia vahvuuksiasi ja kehittämistarpeitasi työelämässä tapahtuvan oppimisen ohjaamisessa.

Koulutusosio koostuu asiantuntijakoulutuksista ja oppimiskahviloista sekä verkkoalustalla tapahtuvasta ohjauksesta. Ensimmäisessä osiossa myös aloitetaan oman oppimiskokonaisuuden suunnitelman laatiminen.

Koulutusosion teemat:

 • Johdatus työelämäyhteistyössä tapahtuvaan jatkuvan oppimisen pedagogiikkaan sekä osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen.
 • Työelämäyhteistyössä tapahtuvan oppimisen tavoitteet.
 • Työelämäyhteistyön pedagogisia periaatteita ja toimivia käytänteitä.
 • Työelämäyhteistyön arviointi- ja suunnittelupohja.

Koulutusosio 2: Työelämäyhteistyön suunnitteleminen (1 op)

Toisessa koulutusosiossa opit suunnittelemaan ja toteuttamaan tavoitteiden mukaisen, laajennetussa oppimisympäristössä toteutettavan oppimiskokonaisuuden. Lisäksi saat valmiuksia tunnistaa ja tunnustaa työelämäyhteistyössä tapahtuvaa oppimista.

Koulutusosio koostuu asiantuntijakoulutuksista ja oppimiskahviloista sekä verkkoalustalla tapahtuvasta ohjauksesta. Toisessa osiossa myös saadaan valmiiksi oman oppimiskokonaisuuden suunnitelma.

Koulutusosion teemat:

 • Opiskelijan osaamisen tekeminen näkyväksi laajennetuissa oppimisympäristöissä.
 • Työelämä oppimisympäristönä: yhteistyökumppanit ja -menetelmät.
 • Työelämäyhteistyössä tapahtuvan oppimisen ohjaus ja arviointi.

Koulutusosio 3: Esittely, arviointi ja jatkokehittäminen (1 op)

Kolmannessa koulutusosiossa opit kollegoiden kokemuksista sekä arvioit ja kehität toteuttamaasi oppimiskokonaisuutta. Lisäksi tunnistat omaa osaamistasi työelämä-yhteistyössä tapahtuvan oppimisen ohjaamiseen liittyen.

Koulutuksen viimeinen osa on tarkoitettu opettajille, jotka kokeilivat laatimaansa suunnitelmaa käytännössä.

Koulutusosio koostuu työpajasta, jossa esitellään ja kehitetään omia oppimiskokonaisuuksia sekä verkkoalustalla tapahtuvasta ohjauksesta ja arvioinnista.

Koulutusosion teemat:

 • Oman oppimiskokonaisuuden arviointi ja parhaiden oppien jakaminen.
 • Oppimiskokonaisuuksien jatkokehittäminen työpajassa.
 • Opitun arviointi.

Ilmoittautuminen

Koulutus toteutetaan samansisältöisenä kolme kertaa: syksyllä 2021, keväällä 2022 ja syksyllä 2022. Syksyn 2021 koulutus alkaa 4.10.

Ilmoittaudu syksyn 2021 koulutusryhmään viimeistään 27.9.!

Voit suorittaa kurssin joustavasti noudattaen alla olevaa aikataulua. Kurssilla on yksi pakollinen lähipäivä eli 9.12. työpaja. Oppimiskahvilat voi suorittaa joko määrättynä ajankohtana tai omaan tahtiin.

Koulutusosio 1 alkaa 4.10.2021.

 • 1. oppimiskahvila 6.10. klo 14.30-16
 • 2. oppimiskahvila 13.10. klo 14.30-16


Koulutusosio 2 alkaa 18.10.2021 

 • 3. oppimiskahvila 27.10. klo 14.30-16
 • 4. oppimiskahvila 11.11. klo 14.30-16


Koulutusosio 3 alkaa 3.12.2021 

 • kehittämistyöpaja 9.12. klo 12.30-16 (vaatii läsnäoloa)
Ilmoittaudu koulutukseen tästä

Voit jo nyt ilmoittautua myös kevään 2022 ja syksyn 2022 koulutusryhmiin. Ilmoittautuneille lähetetään lisätietoa koulutuksen aikatauluista, kun ne tarkentuvat.