
YES-verkoston #yrittäjyyskasvatusratkaisee -keskustelutunti Twitterissä nosti esiin yrittäjyyskasvatuksen mahdollisuuksia ja haasteita.
Yrittäjyyskasvatuksella on paljon annettavaa yhteiskunnalle – ja yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijoilla on paljon sanottavaa.
Tämä todistettiin eilen Twitterissä, kun YES-verkosto järjesti #yrittäjyyskasvatusratkaisee -keskustelutunnin, joka oli avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Keskustelun aikana twiittejä lähetettiin lähes 200 kappaletta, ja #yrittäjyyskasvatusratkaisee oli jopa Pinnalla-palvelun mukaan yksi päivän suosituimpia aihetunnisteita.

Keskustelun runkona oli YESin etukäteen laatimat kysymykset, jotka käsittelivät yrittäjyyskasvatuksen nykytilaa, haasteita ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.
"Yrittäjyyskasvatuksen tehtävä on rakentaa kestävää yhteiskuntaa, missä asuu onnellisia ihmisiä"
Mikä on yrittäjyyskasvatuksen tarkoitus? Vastauksista rakentui positiivinen ketju, joka toi erinomaisesti esille eri näkökulmia yrittäjyyskasvatukseen.
K1: Tehtävänä avata yksilön tietoisuutta omista vahvuuksistaan ja mahdollisuuksistaan sekä opettaa katsomaan tulevaisuuteen mahdollisuutena, positiivisina haasteina. #yrittäjyyskasvatusratkaisee
— Lenita Hietanen (@LeniHietane) November 18, 2020
Lisäisin tähän vielä, että yrittäjyyskasvatuksen tehtävä on myös laajentaa mahdollisuuksien horisonttia: auttaa näkemään mahdollisuuksia itsessään ja ympäristössään. Ja tietenkin rohkaista tarttumaan niihin ja kokeilukulttuuriin! #yrittäjyyskasvatusratkaisee
— Sanna Ikäläinen (@sanna_ikalainen) November 18, 2020
Mitä muuta Mikä on yrittäjyyskasvatuksen tehtävä -kysymykseen vastattiin? Lue koko Twitter-ketju täältä.
"Vaikea keksiä osaamista, jota ei voisi vahvistaa yrittäjyyskasvatuksen kautta"
#Yrittäjyyskasvatusratkaisee -keskustelussa tuli hyvin ilmi se, miten monipuolisesti ja eri tavoin yrittäjyyskasvatuksella voidaan vahvistaa osaamista.
Kuten TATin pedagoginen asiantuntija Lauri Vaarakin (@ljvaara) totesi, on ”vaikea keksiä osaamista, jota ei voisi vahvistaa yrittäjyyskasvatuksen kautta, koska kaikkea osaamista voi hyödyntää yrittäjyydessä. Aiheiden lisäksi paljon vaikuttavat myös oppimismenetelmät ja oppimisympäristöt.”
Keskustelussa tulikin esiin sellaiset yleiset taidot kuin itsevarmuus, epävarmuuden sietäminen, elämänhallinta, yhteistyö, verkostoituminen, mahdollisuuksien havaitseminen, joustavuus ja projektitaidot.
K2: Yrittäjyyskasvatus lisää laajakatseisuutta ja resilienssiä, sekä parantaa työelämätaitoja niin oppilaiden kuin opettajienkin keskuudessa. #yrittäjyyskasvatusratkaisee
— Petri Ovaska (@petriovaska) November 18, 2020
Tämä on kyllä hyvä. Lainaten @kahviboona a: ”Kaikki onnistuu!” Sitä asennetta se yrittäjyys taitaa tuoda roppakaupalla. 😍#yrittäjyyskasvatusratkaisee
— Saana Korkiala (@OuluSaana) November 18, 2020
Mitkä muut osaamisalueet nousivat keskustelussa esille? Katso koko Twitter-ketju täältä.
Miten voimme edistää yrittäjyyskasvatusta? Mikä on tällä hetkellä esteenä?
Keskustelussa kävi ilmi, että yrittäjyyskasvatuksen toteutuminen kouluissa ei ole välttämättä mitenkään läpihuutojuttu. Kyse on kuitenkin toimintakulttuurin muutoksesta ja uusien toimintatapojen omaksumisesta, mikä vaatii usein hyvää johtajuutta, suunnittelua ja rohkeutta kokeilla.
K3: Ei osata luopua vaan kasataan uudet jutut kaiken vanhan päälle. Avoin ja jaettu johtajuus avainasemassa, jotta yrittäjämäinen toimintakulttuuri kehittyy 🤗🤓🧐🤪
— Johanna Vainio (@Jovain) November 18, 2020
K3: Yksi aspekti mielestäni on epäonnistumisen pelko, tarve osata tehdä heti oikein ja täydellisesti. Tämä on kiinnostavaa siitäkin näkökulmasta, että jos haluamme innostaa opiskelijoita kokeilemaan, täytyy meidän itsekin heittäytyä siihen. #yrittaejyyskasvatusratkaisee
— Sanna Ilonen (Suomalainen) (@SannaIlonen) November 18, 2020
Yrittäjyyskasvatusta täytyy johtaa, sitä täytyy suunnitella. Siihen kytkeytyy oppilaitoksissa erilaisia rooleja. Kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea. Jokainen voi kuitenkin omalla tekemisellään ja esimerkillään vahvistaa lasten ja nuorten yrittäjyysvalmiuksia.
— Anu Raappana (@RaappanaAnu) November 18, 2020
Uusia ideoita yhteistyön lisäämiseen
Keskustelussa päästiin käsittelemään myös yrittäjyyskasvatukseen olennaisesti kuuluvaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä, ja hyviä esimerkkejä toimivasta yhteistyöstä nousikin esille.
K5: Koulujen yrittäjyyskasvatusvastaavien, paikallisten yritysten ja järjestöjen yhteisellä tavoiteasetannalla päästäisiin jo pitkälle. #yrittäjyyskasvatusratkaisee
— Petri Ovaska (@petriovaska) November 18, 2020
K5: Avoin vuoropuhelu, koordinoitu ja säännöllisesti kokoontuva tiimi, jossa on mukana koulujen, kunnan sivistystoimen ja elinkeinotoimen sekä yrittäjien ja yhdistysten edustajia. Toimii jo monessa kunnassa mm. @Salonkaupunki @Laitilankaupunk @PargasParainen
— Johanna Vainio (@Jovain) November 18, 2020
K5: Ennakkoluulottomalla ja uudenlaisella yhteistyöllä. Nähdään yhteinen pelikenttä!
— Maisa Kantanen (@maisakantanen) November 18, 2020
Keskustelussa todettiin, että ei varmasti ole kuntaa, jonka strategiassa, toimintasuunnitelmassa tai opsissa ei lukisi yrittäjyyskasvatuksen vahvistaminen. Ongelma ei kuitenkaan ole siinä, etteikö olisi asiat paperilla, vaan usein ne eivät konkretisoidu toiminnaksi asti.
Yhteistyöstä tulisikin tehdä mahdollisimman helposti lähestyttävää ja osallistumisen kynnys matalana. Tarvitaan eritasoisia osallistumisen malleja, joista löytyy jokaiselle sopiva.
Mitä muuta aiheesta sanottiin? Katso koko yhteistyöaiheinen Twitter-ketju täältä.
YES lupaa: lisää yhteistä keskustelua tulossa
YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen on tyytyväinen siitä, miten aktiivista keskustelua aiheesta syntyi.
– Yhteiselle keskustelulle on selkeä tarve. Tämä Twitter-keskustelu on jatkoa sille keskustelulle, jota kävimme viime viikolla Yrittäjyyden Ytimessä -yrittäjyyskasvatusseminaarin osallistujien kesken. Jo siellä tuli ilmi, että jo pelkästään yrittäjyyskasvatuksen käsitteiden selkeämpi määrittely ja yhteinen keskustelu auttaisi luomaan yhtenäisempää ymmärrystä siitä, mitä yrittäjyyskasvatuksella tavoitellaan ja miksi se on tärkeää.
Lehtonen lupaa, että tilaisuuksia keskustella yhdessä on tulossa lisää.
– Twitterissä keskustellaan varmasti uudelleenkin. Me YES-verkostossa järjestämme myös erilaisia foorumeita ja tulevaisuuspäiviä YESin jäsenille, joten jos syvempi yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen yhdessä kiinnostaa, niin kannustan ehdottomaksi liittymään jäseneksi. YES on myös perustanut ammatillisen toisen asteen oppilaitoksille yrittäjyysverkoston, jonka ensimmäinen kokoontuminen on joulukuussa, tähän kannattaa ehdottomasti liittyä!
YESin jäseneksi? Lue lisää täältä.
Kiinnostaako ammatillisen toisen asteen yrittäjyysverkosto? Lue lisää: Vauhtia ammatillisen toisen asteen yrittäjyyskasvatukseen: yrittäjyysverkosto kutsuu yhteiseen kehittämistyöhön