Skip to main content
20.11.2019 — 21.11.2019

Yrittäjyyden Ytimessä -yrittäjyyskasvatusseminaari ja risteily

Turku

Vuoden
merkittävin
yrittäjyyskasvatus-
tapahtuma.

Teemana
osaamisen
ekosysteemi.

 

Tapaammeko sinutkin marraskuussa Turussa?

Tänä vuonna Yrittäjyyden Ytimessä -tapahtuman teemana on osaamisen ekosysteemi. Tarjoamme sinulle tehokkaan paketin osaamisen ekosysteemin rakennuspalikoista. Saat matkalta parhaita vinkkejä ja ideoita, miten voit kehittää omaa työtäsi osana osaamisen ekosysteemiä.

Ilmoittaudu nyt ja varmista paikkasi! Risteilylle on rajattu osallistujamäärä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Puhujat

Pekka Hyysalo

Pekka Hyysalo oli vasta 19-vuotias, kun hän loukkaantui vakavasti hiihtokuvauksissa. Kovan tuulenpuuskan tempaamana hän lensi yli alastulon tasaiselle ja löi takaraivonsa rinteeseen. Kypärän ansiosta hän säilyi hengissä, mutta sai hengenvaarallisen aivovamman. Alkoi FightBack – taistelu takaisin elämään.

Hyysalo loi itävaltalaisen ystävänsä avustuksella kuntoutumisensa tueksi FightBack -brändin. Kun taistelu rankingsijoituksista vaihtui taisteluun hengestä, arvotkin menivät uusiksi ja nyt hän toteuttaa unelmaansa auttaa muita päävamman saaneita.

Vuoden positiivisin 2014
Vuoden Nuori Menestyjä 2016
Vuoden Puhuja, Evento Awards 2016

Pauliina Avola

positiivisen pedagogiikan asiantuntija

Kasvatustieteiden maisteri (KM)

Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen koulutusohjelman kehittäjä ja kouluttaja
Tohtoriopiskelija / Väitöskirjatutkija (Teachers’ Well-Being and Professional Development in the context of Positive Education), Tampereen yliopisto
AmO Ammatillinen opettaja (psykologia, kasvatustiede, liiketalous)

MB Master Coach™, MB Elämäntaidon valmentaja®, MB Onnellisuusvalmentaja®, MB Tunnevalmentaja®, EIF Ennneagrammikouluttaja®, NLP Practitioner, Neuropsykiatrinen ratkaisukeskeinen valmentaja (NEPSY)

pauliina@positiivinenoppiminen.fi

Kolmen lapsen äiti
Ydinvahvuudet: ystävällisyys, uskollisuus, järjestelmällisyys, sinnikkyys ja näkökulmanottokyky
Tärkeimmät elämänarvot: perhe, luottamus, kunnioitus, toisista huolehtiminen ja rakkaus

Joonas Mikkilä

digi- ja koulutusasioiden päällikkö, Suomen Yrittäjät

Joonas on teknologisen murroksen väsymätön opiskelija sekä yrittäjyyden ja oppimisen uusien suuntien tulkki.

Johanna Ollila

Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Johanna Ollila on hääräillyt osaamisen ja työn tulevaisuuksien parissa Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa vuodesta 2005. Työn keskiössä on tulevaisuusoppimisen ja -ohjauksen teoria- ja menetelmäkehitys - erityisen kivaa on pelien, simulaatioiden ja muiden toiminnallisten työkalujen suunnittelu ja kokeilu. Maailmanvalloitussuunnitelmiin kuuluu tulevaisuustaitojen edistäminen Suomessa ja muualla.

Anna-Mari Simunaniemi

Tutkimusjohtaja, Oulun Yliopisto

Mikko Karilainen

Kehittämispäällikkö, Fab Lab

Mikko Karilainen on ammatillinen opettaja, kehittämispäällikkö ja kansainvälisyysvastaava ammattiopisto Rasekon Fab Labissa.

Tomi Aho

lehtori ja kehittämisasiantuntija, Raseko Food Laboratory

Mona Johansson

Co-founder & Service Designer, EduDesign Finland

Mona Johansson (FM) on koulutuksen ja oppimisen muotoiluun erikoistunut palvelumuotoilija, jolla on vuosikymmenen kokemus tutkimuspohjaisten oppisopimusratkaisujen kehittämisestä ja suomalaisen koulutusosaamisen tuotteistamisesta kansainvälisiä markkinoita varten. Johansson on lisäksi kokenut kouluttaja ja fasilitoija, joka on tutustuttanut kymmeniä organisaatioita palvelumuotoilun perusteisiin osallistavien, innostavien ja käytännönläheisten työpajojen kautta.

Johanssonin konsulttiyrityksen EduDesign Finlandin eritysosaamisenn kuuluu lisäksi oppimista ja hyvinvointia tukevien oppimisympäristöjen yhteissuunnittelu.

Workshopien vetäjät

Sanna Lehtonen

toiminnanjohtaja, YES ry

Sanna Lehtonen on Suomen merkittävimmän yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkoston, YES-verkoston johtaja.

Hänellä on yli 20 vuoden kokemus yrittäjyyskasvatuksen kehittämisestä eri rooleissa. Hän kokee tällä hetkellä tärkeimmäksi tehtäväksi rakentaa yrittäjämäistä toimintakulttuuria oppilaitokseen ja sitä ympäröivään yhteiskuntaan.

Hän näkee, että yrittäjyyskasvatuksella on merkittävä rooli alueellisen elinvoimaisuuden ylläpitämisessä ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin luomisessa. Lehtonen kannustaa eri toimijoita aktiiviseen vuoropuheluun uudenlaisen oppimisen ekosysteemin rakentamiseksi. Työssään YES-verkostossa hän tähtää siihen, että yrittäjämäinen toimintatapa on kiinteä osa suomalaista arkea.

Ennen yrittäjyyskasvatuksen innostajan saappaisiin astumista hän toimi luokanopettajana ja rehtorina. Lehtonen on toiminut myös yrittäjänä ja perheyrityksen osakkaana.

Joonas Laine

Jenni Rajahalme

Aluepäällikkö, YES Satakunta

Johanna Rintanen

Matti Mäkelä

Projektitoimiston päällikkö, Turun kaupungin sivistystoimiala

Matti Mäkelä toimii projektitoimiston päällikkönä Turun kaupungin sivistystoimialalla. Lisäksi hän vastaa toimialan kärkihankkeen STEAMin toiminnasta. Mäkelällä on lähes 20 vuoden kokemus kehittämistoiminnasta ja aiemmin hän on vetänyt lukemattomia esimerkiksi koulutuksen, ohjauksen ja nuorisotakuun kehittämiseen liittyviä suuria alueellisia, valtakunnallisia ja kansainvälisiä projekteja.

Mäkelä on myös toiminut kouluttajana ja puhujana sekä Suomessa että muualla EU:n alueella aiheinaan esimerkiksi projektien hallinta ja arviointi, tuotteistaminen, vertaiskehittäminen, nuorisotakuu ja STEAM. Ennen projektimaailmaan siirtymistään Mäkelä on toiminut opettajana ja toimittajana.

Pirkko Korhonen

Riikka Nurmi

Erityisasiantuntija, Salon kaupunki

Riikka Nurmi (DI) koordinoi osana osaamisen ja vetovoiman kehittämiseen liittyvää työtään Salon eri oppilaitosten ja yritysten muodostamaa yrittäjyys- ja työelämätaitojen kehittämisverkostoa, Sykäys-tiimiä. Riikka suorittaa parhaillaan myös ammatillisia opettajaopintoja, sillä hän on kiinnostunut tulevaisuuden osaamisen kehittämisestä, nuorten ohjaamisesta sekä uudenlaisten polkujen rakentamisesta tulevaisuuden työelämään.

Petri Katajarinne

Asiantuntija, Nuori Yrittäjyys ry

Anu Parantainen

Kehittämispäällikkö, Turun kaupunki

Anu Parantainen toimii Turun kaupungin sivistystoimialan kehittämispäällikkönä vastuullaan kasvatuksen ja koulutuksen suunnittelu- ja kehittämispalvelut vauvasta vaariin. Lisäksi Anulla on vuosien kokemus nuorten ohjauksesta ja erilaisten projektien johtamisesta.

Anu on myös toiminut kouluttajana ja puhujana sekä Suomessa että muualla EU:n alueella aiheinaan erityisopetus, nuorten ohjaus, nuorisotakuun toteuttaminen sekä moniammatillinen yhteistyö. Koulutukseltaan Anu on kasvatustieteiden maisteri, erityisopettaja ja opinto-ohjaaja.

Piritta Ekroth

Tunne Työ -hanke

Timo Liimatainen

projektipäällikkö, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK r.y.

Suvi Kytöharju

Tunne Työ -hanke

Jaana Kilpinen

Projektipäällikkö, Turun kaupunki

Jaana on synnynnäinen kehittäjä, joka syttyy luovasta toiminnasta ja mahdollisuuksista parantaa konkreettisesti maailmaa yhdessä muiden kanssa. Hänen tunnetaan määrätietoisesta ja sitkeästä työotteestaan kehittämishankkeille asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Jaanalla on yli 10 vuoden kokemus toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeiden vetämisestä. Kehittämiseen uskottavuutta tuo 15 vuoden työkokemus kentältä aikuiskouluttajana sekä opettajien ja työpaikkaohjaajien kouluttajana. Viime vuodet Jaana on toiminut Turun kaupungin lukioiden kehittämisprojektien primus motorina sekä valtakunnallisten lukion työelämäyhteistyöhankkeiden projektipäällikkönä.

Mirja Väänänen

Riikka Lehtinen

Talous ja Nuoret TAT

Sanna Ikäläinen

Talous ja Nuoret TAT

Ohjelma

Keskiviikko 20.11.

Vierailukeskus JOKI

Oheisohjelmaa alkuverryttelyksi

Ennen seminaaria sinulla on mahdollisuus osallistua ennakko-ohjelmiin oman valintasi mukaan. Ohjelmat järjestetään seminaaripaikan läheisyydessä ja päättyvät siten, että ehdit lounastamaan rauhassa ennen varsinaisen seminaarin alkua. Ohjelmat ovat maksuttomia, mutta sitova ilmoittautuminen vaaditaan.

10.00–12.30 YES Business Tour

Tällä opastetulla kierroksella saat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Kupittaan alueen mielenkiintoisiin toimijoihin ja nouseviin tähtiin Game Hub Hivella, startupyhteisö SparkUpilla sekä toimistohotelli Werstaalla. Kierroksella turkulaiset startup-yritykset kertovat toiminnastaan ja tutustutaan ekosysteemin eri toimijoihin mm. Turku Science Parkkiin ja Shift Business Festivaaliin. Tourille voi osallistua kaikkien alojen ja alueiden osaajat. 

10.00–12.30  Korkeakouluopettajien verkostoitumistilaisuus

Verkostoitumistilaisuus korkeakoulujen yrittäjyyskasvatuksen parissa toimiville henkilöille. Kuullaan uutisia Nuori yrittäjyys ry:n uudistuneesta korkea-asteen Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta sekä tutustutaan Cirkula -kiertotalouspeliin. Tilaisuuden lopuksi verkostoitumista lounaalla Mauno Delissä.

Nättinä laivalle? Keskiviikkona sinua palvelee Pop Up Päivänsäde sekä Wision Hyvinvointikeskus. Varaa aikasi etukäteen.

Yrittäjyyskasvatusseminaari

13.30 Ilmoittautuminen
Tarjolla kahvia ja pikkusuolaista

14.00 Puheenvuorot:

Joonas Mikkilä, Suomen Yrittäjät
Osaamisen kasvuympäristöt ja yrittäjyydestä kasvavat osaajat

Pauliina Avola
Positiivinen pedagogiikka ja laaja-alainen hyvinvointiopetus

Pekka Hyysalo
FightBack – Toinen mahdollisuus

Seminaarin jatkot & risteilyn etkot

Cafe Wisio

17.00 Syötävää, juotavaa ja rennompaa seminaariohjelmaa. Jenni Rajahalmeen haastattelussa yrittäjyyskasvatuksen edelläkävijöitä, ilmiötä, tekijöitä ja toimijoita.

19.30–20.00 Yhteiskuljetus satamaan

Yrittäjyyden ytimessä -risteily

21.00 M/S Viking Grace lähtee

21.30 YES Ope-opetreffit

Viking Gracen kokoustilat

YES Ope-opetreffien aikana pääset luomaan uusia kontakteja, ideoimaan koulu-yritysyhteistyötä ja kuulemaan toimivista yhteistyön malleista. Kuka kukin on, kenen kanssa jatkaa keskusteluja ja koska?

Torstai 21.11.

Yrittäjyyden ytimessä -risteily

M/S Viking Grace

(koko risteilyn ohjelma järjestetään Suomen ajassa)

6.30–9.30 Meriaamiainen
The Buffet

9.30 Virittäytyminen päivään
Johanna Vainio ja Sanna Lehtonen, YES-verkosto

9.40 YES Talk

YES Talk- ohjelmassa sovelletaan suosittua TED Talk-konseptia, jossa puhujat pitävät 3-18 minuutin napakoita ja innovatiivisia puheenvuoroja.

Mikko Karilainen ja Tomi Aho, Raseko
Lego Education ja Fab Lab Raseko

Anna-Mari Simunaniemi, Oulun Yliopisto
Yrittävän kulttuurin luominen ei ole vain oppilaitosten tehtävä

Johanna Ollila, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus
Tulevaisuustaidot

Mona Johansson, EduDesign Finland
Miten oppimista ja opetusta voi muotoilla?

10.40–13.20 Työpajat

Voit osallistua kahteen työpajaan oman valintasi mukaan. Tutustu työpajoihin: Yrittäjyyden Ytimessä työpajat (pdf)

13.25 Hissipuheshow

Minkä ensivaikutelman annat? Osaatko esittää asiasi nopeasti mutta ymmärrettävästi? Hissipuheessa puhujalla on 90 sekuntia aikaa vakuuttaa kuulijansa. Tästä tulee jännää!

13.45 YES Cafe

YES Café-konseptin tapahtumat tarjoaa tietoa yrityksestä ja sen toimialasta ja antaa näkökulmia koulun omaan arkeen. Tällä kertaa pääsemme tutustumaan Viking Lineen yrityksenä. Viking Line on työnantaja, jolla on 3 000 työntekijää ja on erityisesti kestävän kehityksen edelläkävijä.

14.05 Seminaaripäivän päätös

14.15 Private shopping a’la Viking Line

15.00 Buffetruokailu
The Buffet

19.50 Laiva saapuu satamaan

 

Lataa ohjelma: Yrittäjyyden ytimessä 2019 (pdf)

Osallistu keskusteluun somessa: #yrittäjyydenytimessä

Tapahtuman Facebook-sivu

Hinnat

Koko tapahtuma (yrittäjyyskasvatusseminaari ja risteily):

105–140 €

valitsemastasi hyttipaikasta riippuen.

Osallistumismaksu sisältää keskiviikon yrittäjyyskasvatusseminaarin (sis. iltapäiväkahvi ja iltapala), yhteiskuljetuksen satamaan sekä risteilyn valitussa hyttiluokassa M/S Viking Gracella (sis. aamupala, päivällinen ja kokoustarjoilut). Hinnat ovat per henkilö.

Keskiviikon 20.11. yrittäjyyskasvatusseminaari:

40 €

Osallistumismaksu sisältää yrittäjyyskasvatusseminaarin ohjelman (sis. iltapäiväkahvit ja iltapala).

Saapuminen paikalle

Keskiviikon seminaari järjestetään Turun tiedepuistossa sijaitsevassa Vierailukeskus Joessa (Lemminkäisenkatu 12 B) ja sen vieressä sijaitsevassa Turun ammatti-instituutin yrittäjyyden valmennustila WISIOssa (Lemminkäisenkatu 14–16 A).

Alueen liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Kupittaan juna-asema sijaitsee parin minuutin kävelymatkan päässä, ja matka Turun lentokentältä kestää alle puoli tuntia. Helsingin moottoritie kulkee vain 400 metrin päässä Joesta.

Junalla

Helsingistä saapuvat junat pysähtyvät Kupittaan asemalla, josta on pari minuutin kävelymatka tapahtumapaikalle. Turun päärautatieasemalta kaupungin keskustasta on reilun kolmen kilometrin matka paikalle. Busseilla 32 ja 42 pääsee päärautatieasemalta ilman vaihtoa Turun tiedepuistoon.

Taksilla

Taksilla paikalle pääsee, kun pyytää kuljettajaa ajamaan Vierailukeskus Jokeen tai osoitteeseen Lemminkäisenkatu 12b. Taksin voi tilata numerosta 02 10041.

Bussilla

Turun tiedepuiston alueelle liikennöivät bussit 32, 32A, 42, 6, 600, 60 ja 221. Aikataulut sekä lisätietoa pysäkeistä ja reiteistä löytyy Turun seudun joukkoliikenne Fölin nettisivuilta.

Tilausbussilla

Mikäli saavutte Turkuun tilausbussilla, jättää bussi matkustajat Joukahaisenkadulle, josta on lyhyt kävelymatka korttelin läpi vierailukeskuksen sisäpihan puoleiselle ovelle.

Autolla

Lähistöltä löytyy n. 200 maksullista vieraspysäköintipaikkaa, lähimpänä BioCityn parkkihalli (Joukahaisenkatu 3-5, avoinna arkisin normaalisti klo 5.45–17.00 ja tapahtumien yhteydessä pidempään) sekä Tahkonaukion pysäköintialue (Lemminkäisenkatu 9, avoinna 24h). BioCitystä pääsee Jokeen sisäkautta nousemalla hissillä BioCityn 1. kerrokseen. Sisäänkäynti Jokeen sijaitsee BioCityn B-päädyssä. Tahkonaukiolta Joen pääsisäänkäynnin löytää kävelemällä Lemminkäisenkatua Tykistökadun suuntaan.

Kysyttävää? Ota yhteyttä:

Johanna Vainio
050 358 8409
johanna.vainio@yrittajat.fi

Elna Jokinen
040 576 4748
elna.jokinen@yrittajat.fi

Tapahtuman järjestää YES Varsinais-Suomi, YES-verkosto ja Varsinais-Suomen Yrittäjät yhteistyössä kumppanien kanssa. Tahdotko kumppaniksi? Kysy lisää: 050 358 8409 tai johanna.vainio@yrittajat.fi.