Skip to main content
13.11.2024

Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -seminaari

Turku

13. marraskuuta 2024
kello 15–17
Turku

Yrittäjyyskasvatuksella ja yrittäjyysosaamisella on merkittävä rooli kuntien elinvoimaisuuden rakentamisessa.

Tule kuulemaan Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -seminaariin keskiviikkona 13.11.2024, miten voimme tehdä vaikuttavampaa yhteistyötä sen eteen, että lapsilla ja nuorilla on myönteinen asenne yrittäjyyttä kohtaan, tarvittavat yrittäjämäiset valmiudet sekä osaaminen toimia yrittäjänä!

Seminaarissa esittelemme hyviä kuntien yrittäjyyskasvatuksen toimintamalleja ja käytäntöjä sekä esimerkkejä yritysten osallisuudesta yrittäjyyskasvatukseen. Eri näkökulmien kautta tuomme esiin koko yrittäjämäisen osaamisen ekosysteemin kehittämisen näkökulman ja sen vaikutuksen osaamiseen, yrittäjyyteen ja työllisyyteen – ja sen myötä elinvoimaan. 

Seminaarissa paljastetaan myös vuoden YES Agentti – yrittäjyyskasvatuksen kehitttäjä -tunnustuksen saajat. Tunnustus myönnetään henkilöille, tiimeille tai organisaatioille, jotka ovat edistäneet yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjämäistä toimintakulttuuria vuoden 2024 aikana.

Seminaari on suunnattu yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneille kuntien sivistys- ja elinkeinotoimen toimijoille, kuntien luottamushenkilöille, opetushenkilöstölle, yrittäjille ja muille sidosryhmille.

Ilmoittaudu seminaariin tästä

Haluatko mukaan myös Yrittäjyyden Ytimessä -risteilylle? Risteilylipun hintaan sisältyy osallistuminen Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -seminaariin, lue lisää ja ilmoittaudu täältä.

Seminaarissa julkaistaan Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen kuntamalli

Seminaarissa julkaistaan myös Varsinais-Suomen kuntien yrittäjyyskasvatuksen nykytilan kartoituksen tulokset ja esitellään Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -hankkeessa muotoiltu ja pilotoitu yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen kuntamalli. 

Kuntamallin avulla yrittäjyyskasvatus viedään kunnissa strategioista käytännön toimintaan ja nivotaan osaksi kuntien elinvoimatyötä. Malli on kehitetty ja pilotoitu Naantalissa ja Paraisilla, ja se on monistettavissa myös muihin kuntiin.

Ohjelma

kello 15–17 Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -seminaari
kello 17–19.30 seminaarin jatkot ja risteilyn etkot

Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -seminaari

Paikka: EduCity, Taidon portaat, Turku

14.30 Ilmoittautuminen

15.00 Avaussanat
Maakuntajohtaja Jyri Arponen, Varsinais-Suomen liitto

15.10 Mistä me oikein puhutaan, kun puhutaan elinvoimasta? Yrittäjyys alueen kovana ja pehmeänä kilpailukykytekijänä
Tutkimusjohtaja Timo Aro, Turun kaupunki

15.30 Mitä on vaikuttava yrittäjyyskasvatus?
Koulutuspolitiikan asiantuntija Mikko Kinnunen, Suomen Yrittäjät

15.50 Mitä on yrittäjämäinen osaaminen ja miksi sitä tarvitaan?
Juontaja Eija Erlamon haastattelussa toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen, Valtakunnallinen YES ry ja koulutus- ja osaamisasioiden päällikkö Johanna Vainio, Varsinais-Suomen Yrittäjät

16.00 Muotoiluajattelu yrittäjyyskasvatuksen strategisessa kehittämisessä
Palvelumuotoilija Mona Johansson, Aliats Oy

16.10 Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -kehittämismalli
Johanna Vainio ja Sanna Lehtonen

Elinvoimaa yrittäjyyskasvatuksella – näin se tehdään käytännössä!

16.20 Tuumasta toimeen: kehittämistyön tulokset Naantalissa ja Paraisilla
Elinvoimapäällikkö Lassi Rosala, Naantalin kaupunki
Yrityskehittäjä John Forsman, Paraisten kaupunki

16.40 Jälkiviisaat lavalla

Ylen Jälkiviisaat-ohjelmaa lainaten: Mitä tästä oikein pitäisi ajatella? Oikein vai väärin? Mustaa vai valkoista? Vai löytyykö totuus jostain sieltä välistä? 

Vuoden YES Agenttien palkitseminen

YES-verkoston YES Agentti – yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä -tunnustukset myönnetään toimijoille, jotka ovat edistäneet yrittäjyyskasvatusta omassa lähiympäristössään. YES Agentti -tunnustuksen voi saada henkilö, tiimi tai organisaatio, joka on edistänyt yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjämäistä toimintakulttuuria.

Seminaarin jatkot & risteilyn etkot

17.10 Turun ammattikorkeakoulun tervetulosanat

17.15 Syötävää, juotavaa ja rennompaa seminaariohjelmaa. Juontaja Eija Erlamon haastattelussa yrittäjyyskasvatuksen edelläkävijöitä, ilmiötä, tekijöitä ja toimijoita.

19.30–20.00 Yhteiskuljetus satamaan Yrittäjyyden Ytimessä -risteilylle

Puhujat

Eija Erlamo

tapahtumatuottaja

Elinvomaa yrittäjämäisella osaamisella -seminaarin juontajaksi saapuu tapahtumien moniottelija Eija Erlamo.

Tapahtumatuottajana innostun aiheista, yleisön energiasta sekä upeista paikoista, jotka itsessään luovat tunnelman. Minut tunnetaan kiertotalousaiheisista esiintymisaatteista, jotka pyrin itse valmistamaan tapahtumiin liittyvistä materiaaleista. Katsotaan, mitä kivaa olen keksinyt tähän seminaariin.

Mikko Kinnunen

Koulutuspolitiikan asiantuntija, Suomen Yrittäjät

Mikko Kinnunen on koulutuksen, osaamisen ja yrittäjyyskasvatuksen asiantuntija pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustavassa Suomen Yrittäjissä.

Hän toimi yli 23 vuotta kansanopiston rehtorina Reisjärvellä, jolloin hän kehitti monen kehittämishankkeen kautta yrittäjyyskasvatusta vapaaseen sivistystyöhön ja yrittäjyyden reittiä Reisjärven kuntaan. Kansanopistoon perustettiin yrittäjyyslinja ja nuorten osuuskunta Versosto sekä kehitettiin aloittavien naisyrittäjien kursseja ja messutoimintaa.

Hän puhuu yrittäjyyden merkityksestä, yrittävästä asenteesta ja yrittäjyyteen liittyvistä taidoista. Tarvitsemme monenlaisia polkuja oppia, jotta jokainen nuori löytää vahvuutensa ja paikkansa yhteiskunnassa. Yrittäjyys nostaa koko suomalaista yhteiskuntaa kohti parempaa tulevaisuutta.

Viime kauden hän toimi kansanedustajana, sivistys- ja perustuslakivaliokuntien jäsenenä ja Pohjoismaiden neuvoston osaamisen ja kulttuurin valiokunnan jäsenenä. Myös eduskunnassa hän puhui paljon yrittäjyyskasvatuksen puolesta.

Nuorena hän toimi 4H-puutarhayrittäjänä.

John Forsman

Yrityskehittäjä, Paraisten kaupunki

John Forsman toimii Paraisten kaupungin yrityskehittäjänä. Hän palvelee alkavia yrittäjiä ja toimivia yrityksiä kaikissa yritysasioissa.

Kaupungin elinkeinopalveluihin kuuluu muun muassa yritysneuvonta, yrityksen kehittäminen, yritystontit, liiketilat, infotilaisuudet ja koulutukset.

Ainutlaatuinen, noin 15 000 asukkaan saaristokaupunki koostuu Paraisten, Houtskarin, Iniön, Korppoon ja Nauvon kunnanosista. Paraisilla on noin 1500 yritystä ja perustetaan noin 10 uutta yritystä kuukaudessa.

John Forsman haluaa lisätä kuukausittain perustettujen yritysten määrää:

"Uskon, että yritysten määrä kasvaa pitkällä aikavälillä. Lisätäkseen vastaperustettujen yritysten määrää kaupunki panostaa muun muassa yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen. Parhaillaan käynnissä on projektiyhteistyö koulujen kanssa missä tavoite on kehittää yrittäjyyskasvatusta entisestään ja nostaa esille yritteliäitä yksilöitä, jotka uskaltavat kokeilla uusia asioita, eivätkä pelkää työllistymistä."

Johanna Vainio

Koulutus- ja osaamisasioiden päällikkö, Varsinais-Suomen Yrittäjät & Aluepäällikkö, YES Varsinais-Suomi

Johanna Vainio on vaikuttanut maakunnallisen ja kansallisen yrittäjyyden ja yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen toiminnan kentässä vuodesta 2000. Vahva yrittäjyyden ja yrittäjien edunvalvontatyön tuntemus on tullut useiden kehittämis- ja verkostohankkeiden sekä järjestötyön kautta. Vahvuutena on kyky ennakoida toimintaympäristön muutoksia ja luoda kokonaiskuva muutostarpeista sekä toteuttaa tarvittavia kehittämistoimia.

Koulutus- ja osaamisasioiden päällikkönä Johanna vastaa maakunnan tasolla Suomen Yrittäjien koulutus- ja osaamispoliittisesta linjasta (osaamisen ekosysteemi) sekä Varsinais-Suomen Yrittäjien yrittäjyyskasvatukseen, osaamiseen ja innovaatioihin liittyvissä toimenpiteistä ja hankkeista. Lisäksi tehtäviin kuuluu koulutukseen liittyvä edunvalvonta ja kehittäminen yrittäjyyden näkökulmasta sekä yleinen vaikuttamistyö, yrittäjien koulutusmahdollisuuksien ja yrittäjyyskasvatuksen edesauttaminen YES-verkoston kautta.

Innostuu muutoksesta ja verkostomaisesta toiminnasta. Intohimona osaamisen ekosysteemi, joka rakentuu dialogille ja synnyttää yrittäjämäistä osaamista ja elinvoimaa.

Jyri Arponen

maakuntajohtaja, Varsinais-Suomen liitto

Timo Aro

tutkimusjohtaja, Turun kaupunki

Valtiotieteiden tohtori Timo Aro on Turun kaupungin tutkimusjohtaja.

Aro on erikoistunut alue- ja väestönkehitykseen sekä alueiden elinvoimaan, vetovoimaan ja pitovoimaan liittyviin kysymyksiin.

Aron sydän sykkii etenkin Turulle, Porille, Porin Ässille ja kartoille.

Lassi Rosala

elinkeinopäällikkö, Naantalin kaupunki

Lassi on yrittäjyyden edistäjä ja kuntien elinvoimaisuuden kehittäjä yhdessä Suomen yritysystävällisimmistä kunnista eli Naantalissa.

Mona Johansson

FM; MBA in Service Innovation and Design

FM; MBA in Service Innovation and Design

Mona Johansson on oppimisen, osaamisen ja organisaatioiden muotoiluun erikoistunut palvelumuotoilija. Ihmistieteitä, muotoiluajattelua ja liiketoimintaymmärrystä optimaalisessa suhteessa työssään soveltavalla Johanssonilla on yli vuosikymmenen
kokemus osallistavan yhteiskehittämisen ja strategiatyön fasilitoinnista sekä suomalaisen koulutusosaamisen tuotteistamisesta kansainvälisiä markkinoita varten. Johansson on lisäksi kokenut kouluttaja, joka on tutustuttanut kymmeniä organisaatioita palvelumuotoilun perusteisiin osallistavien, innostavien ja käytännönläheisten työpajojen kautta.

Johanssonin erityisosaamiseen kuuluu oppijakeskeisyyttä ja osaamisen kehittymistä tukevien oppimisympäristöjen yhteissuunnittelu, ja hänellä on vankkaa kokemusta myös yrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen liittyvistä muotoiluprojekteista sekä monialaisen,
organisaatiorajat ylittävän hanketyön fasilitoinnista.

https://aliats.fi/

Sanna Lehtonen

toiminnanjohtaja, YES ry

Sanna Lehtonen on Suomen merkittävimmän yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkoston, YES-verkoston johtaja.

Hänellä on yli 20 vuoden kokemus yrittäjyyskasvatuksen kehittämisestä eri rooleissa. Hän kokee tällä hetkellä tärkeimmäksi tehtäväksi rakentaa yrittäjämäistä toimintakulttuuria oppilaitokseen ja sitä ympäröivään yhteiskuntaan.

Hän näkee, että yrittäjyyskasvatuksella on merkittävä rooli alueellisen elinvoimaisuuden ylläpitämisessä ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin luomisessa. Lehtonen kannustaa eri toimijoita aktiiviseen vuoropuheluun yrittäjämäisen osaamisen ekosysteemin rakentamiseksi. Työssään YES-verkostossa hän tähtää siihen, että yrittäjämäinen toimintatapa on kiinteä osa suomalaista arkea.

Ennen yrittäjyyskasvatuksen innostajan saappaisiin astumista hän toimi luokanopettajana ja rehtorina. Lehtonen on toiminut myös yrittäjänä ja perheyrityksen osakkaana.

Osallistuminen

Elinvoimaa yrittäjämäisella osaamisella -seminaari

55 €

Sisältää osallistumisen Turussa pidettävään seminaariin 13.11.2024. 

Ilmoittaudu seminaariin tästä

Seminaari + Yrittäjyyden Ytimessä -risteily

155–175 €

Lähde myös risteilylle! Hinta sisältää osallistumisen Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -seminaariin sekä seminaarin jälkeen alkavaan Yrittäjyyden Ytimessä -risteilyyn Viking Gracella. 

Lue lisää ja ilmoittaudu risteilylle

Osallistu keskusteluun somessa: #yrittäjyyskasvatus #yrittäjyyskasvatuksellaelinvoimaa #yrittäjyydenytimessä

Saapuminen paikalle

Seminaari järjestetään Turun Ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksen EduCityssä (Joukahaisenkatu 7).

EduCity sijaitsee Kupittaan rautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Lähelle kulkevat bussit nro 32 ja 42 (Kupittaan rautatieaseman pysäkki). Lyhyen kävelymatkan päähän tulee myös useita muita busseja.

Pysäköinti: Joukahaisenkadulla on ParkCity, joka kattaa 990 autopaikkaa ja 90 pyöräpaikkaa sekä 20 sähköauton latauspistettä. Hallin pysäköintijärjestelmänä toimii Aimo Park Easy. Lisätietoa alueen pysäköintivaihtoehdoista: Autoparkki, Easypark

Lisätiedot

Johanna Vainio
aluepäällikkö, YES Varsinais-Suomi
koulutus- ja osaamisasioiden päällikkö, Varsinais-Suomen Yrittäjät
050 358 8409
johanna.vainio@yrittajat.fi

Sanna Lehtonen
toiminnanjohtaja
Valtakunnallinen YES ry
045 357 2716
sanna@yesverkosto.fi

Tapahtuman järjestää YES Varsinais-Suomi, YES-verkosto ja Varsinais-Suomen Yrittäjät yhteistyössä kumppanien kanssa. Tahdotko kumppaniksi? Kysy lisää: 050 358 8409 tai johanna.vainio@yrittajat.fi.

Yhteistyössä