Skip to main content

YES – LUKIOT TYÖELÄMÄÄN

YES-verkosto toteuttaa 1.4.2016–31.3.2019 Lukiot työelämään -hankkeen. Hankkeessa on mukana 17 lukiota, joihin rakennetaan työelämälähtöisempää lukiokoulutusta ja luodaan malleja lukiolaisten työelämään tutustumisjaksoiksi. Tavoitteena on muuttaa lukiokoulutus pysyvästi.

Tietoa hankkeesta

Miksi?

Syksyllä 2016 voimaan astunut uusi lukioiden opetussuunnitelma määrittelee yhdeksi lukiokoulutuksen tehtäväksi kehittää opiskelijoiden valmiuksia työelämään ja työhön. YES Lukiot työelämään -hanke tähtää tämän tehtävän toteuttamiseen.

Miten?

Hankkeessa mukana olevat lukiot lähtevät YES-verkoston tukemana aktiivisesti luomaan omia yhteistyöverkostoja työelämään ja kokeilemaan toimintamalleja, joissa nuorille luodaan mahdollisuuksia oppia ilmiöpohjaisesti aitojen yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteena on yrittäjämäinen toimintakulttuuri, jossa nuorten ja opetushenkilöstön työelämä- ja yrittäjyystietous sekä yhteydet työelämään ovat vahvemmat. Työelämä on alusta alkaen vahvasti mukana lukioiden kehitystyössä. Yhtenä hankkeen tärkeänä tavoitteena on tehdä lukiolaisten työelämään tutustumisesta vakiintunut käytäntö.

Työkalut

Hankkeen aikana YES-verkosto tarjoaa lukioille koulutuksen ja verkostotuen lisäksi valmiita malleja koulujen työelämäyhteistyöhön, kuten työelämän vapaaehtoiset YES Kummit sekä opettajien ja yrittäjien yhteistyöfoorumeita YES Café- ja YES Ope-yrittäjätreffit -tilaisuuksia. Hankkeen aikana paitsi toteutetaan ja kehitetään olemassa olevia malleja, myös ideoidaan uusia. Kokeilujen ja epäonnistumistenkin kautta tarkoitus on päästä tavoitteeseen eli siihen, että parhaista toimintamalleista tulee pysyviä ja lukioiden toimintakulttuuri aidosti muuttuu.

Mukana olevat YES-alueet ja lukiot

YES Lukiot työelämään -hankkeessa mukana on 17 lukiota kuudella eri YES-alueella.

YES Varsinais-Suomi: Laitilan lukio, Raision lukio
YES Keski-Uusimaa: Mäntsälän lukio, Nurmijärven yhteiskoulun lukio, Hyvinkään Sveitsin lukio
YES Kotka-Hamina: Karhulan lukio, Haminan lukio, Kotkan lyseon lukio
YES Pohjois-Pohjanmaa: Oulunsalon lukio, Nivalan lukio, Utajärven lukio, Kiimingin lukio
YES Etelä-Savo: Mikkelin lukio, Ristiinan lukio, Pieksämäen lukio
YES Pohjanmaa: Vasa övningsskolas gymnasium, Korsholm gymnasium

Yhteistyökumppanit

YES Lukiot työelämään -hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Nuori Yrittäjyys ry, Suomen Yrittäjät sekä YES-verkoston alueelliset ja valtakunnalliset taustaorganisaatiot. Hanketta koordinoi Valtakunnallinen YES ry.

Rahoitus

Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR).

Lue koko hankekuvaus Euroopan rakennerahaston EURA 2014 -tietojärjestelmässä.

Tutustu Uuden osaamisen lukio -käsikirjaan

YES-verkosto toteuttaa 1.4.2016–31.3.2019 Lukiot työelämään -hankkeen. Hankkeessa on mukana 17 lukiota, joihin rakennetaan työelämälähtöisempää lukiokoulutusta ja luodaan malleja lukiolaisten työelämään tutustumisjaksoiksi. Tavoitteena on muuttaa lukiokoulutus pysyvästi.

Lue lisää...

Lue YES – Lukiot työelämään -ystäväkirjaa

YESin ystäväkirja-juttusarjassa esittelemme kerran kuukaudessa yhden hankkeessa mukana oleva lukion yrittäjyyskasvatusta.

Lue jutut tästä

Katso video

Uuden osaamisen lukio on YES – Lukiot työelämään lukiossa syntynyt visio tulevaisuuden lukiosta. Katso videolta, mistä uuden osaamisen lukiossa on kysymys.