Skip to main content

Vaihe 3: Määrittele visio

Ennen tavoitteiden ja toimenpiteiden pohtimista on varmistettava, että kuntasi yrittäjyyskasvatuksen kehittämisellä on selkeä suunta. Tilannekuvan hahmottamisen jälkeen vuorossa onkin kaikkia tulevia kehittämistoimia ohjaavan vision määrittely.

Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen vision on tarkoitus esittää ihanteellinen tulevaisuudenkuva siitä, miltä elinvoimaa edistävä yrittäjyyskasvatus kunnassasi vuosien kuluttua näyttää. Visio kurkottaa kauas eteenpäin, ja innostaa toimimaan aktiivisesti ja päättäväisesti kohti yhteistä päämäärää. Toisin kuin konkreettisten tavoitteiden ja toimenpiteiden kohdalla, visio saa – ja sen pitääkin – olla jossain määrin epärealistinen ja unelmoiva. Tärkeintä on luoda yhteinen suunta toiminnalle ja päätöksenteolle: hyvä visio ohjaa, motivoi ja inspiroi!

Tuumasta toimeen: Visiointi-työpaja

Järjestä vision määrittämistä varten kolme–neljä tuntia kestävä Visiointi-työpaja. Vision tulisi olla puhutteleva ja merkityksellinen koko kunnan tasolla, joten työpajaan kannattaa ydintiimin lisäksi kutsua myös muita, mahdollisimman kattavasti eri näkökulmista yrittäjyyskasvatusta lähestyviä toimijoita. Huolehdi, että paikalla on koulutussektorin toimijoiden lisäksi varsinkin kunnan elinkeinotoimen, yritysten ja nuorten edustajia. 

Aloita työpaja yhteenvedolla edellisessä työvaiheessa luodusta tilannekuvasta, jotta osallistujilla on ymmärrys kunnan nykyisestä yrittäjyyskasvatusmallista vahvuuksine ja heikkouksineen. Lähde sen jälkeen kokoamaan vision rakennusaineksia johdattelemalla osallistujien ajattelua nykyisyyden realiteeteista kohti ihanteellista tulevaisuutta. Käytä apunasi alla ladattavissa olevaa työskentelypohjaa. 

 Työkalu 5: Unelmoi! Tulevaisuuden yrittäjyyskasvatus kunnassamme

(Tulosta A0- tai A1-koossa)

Lataa työkalu tästä

Osallistujat kirjaavat omat näkemyksensä Post-it-lapuille ja lisäävät laput pohjan eri näkökulmista yrittäjyyskasvatusta käsitteleviin sarakkeisiin. Minkälaista on unelmien yrittäjyyskasvatuksen toteutus ja kehittäminen kunnassa? Minkälaisia hienoja tuloksia sillä saadaan aikaiseksi? Kuka yrittäjyyskasvatukseen tulevaisuudessa osallistuu, minkälaisia resursseja sille ohjataan? Miten asenteet yrittäjyyskasvatukseen ovat muuttuneet?

Unelmoimalla, miten asiat voisivat olla tai miten niiden pitäisi olla, päästään käsiksi siihen, mitä osallistujat pitävät tärkeänä juuri oman kuntansa yrittäjyyskasvatukselle. Työskentelypohjalle alkaakin hiljalleen hahmottua usean osallistujan toistamia näkemyksiä ja aihepiirejä, jotka voidaan lappuja ryhmittelemällä yhdistellä omiksi teemoikseen. Nimetkää nämä teemat lopuksi yhteisesti, ja valitkaa niistä kaikkein tärkeimmät itse vision kirjoittamisen pohjaksi.

Kirjoita lyhyt ja ytimekäs visio!

Työpajan toisessa osassa unelmointi-menetelmän esiin nostamat keskeiset teemat, muutostarpeet ja paikalliset painotukset tiivistetään lyhyeksi, helposti ymmärrettäväksi tekstiksi. Varmista ensin, että osallistujilla on ymmärrys siitä, mikä visiota kuvaavan tekstin tarkoitus on, ja anna ohjeet vision kirjoittamiseen.

Minkälainen on hyvä vision kuvaus?

  • Lyhyt ja ytimekäs.  Vision pitäisi tiivistää haluttu tulevaisuus 1–3 virkkeeseen, jotta se jäisi hyvin mieleen ja olisi helposti viestittävissä.
  • Selkeä ja ymmärrettävä. Vältä monimutkaisia sanoja ja tyhjää jargonia! 
  • Kauaskantoinen. Visio kuvaa ihanteellista tilannetta vuosien päässä.
  • Tarkka, vaan ei pikkutarkka. Visio kuvaa yhteisen päämäärän, mutta ei sisällä yksityiskohtaisia tavoitteita tai toimenpiteitä. 
  • Yhteensopiva kunnan muiden tavoitteiden ja arvojen kanssa. Visio pitäisi olla linjassa kunnan muiden yhteisten pyrkimysten kanssa. 
  • Laajasti puhutteleva. Vision pitäisi resonoida kaikissa sidosryhmissä. Sitä ei saisikaan kirjoittaa esimerkiksi vain opettajien tai viranhaltijoiden näkökulmasta.
  • Inspiroiva. Muista, että vision tehtävä on herättää innostusta ja motivoida yhteiseen toimintaan.

Tulosta alla oleva työskentelypohja kaikille osallistujille, ja pyydä jokaista kirjoittamaan ehdotuksensa paperille itsenäisesti. Miltä yrittäjyyskasvatus näyttää kunnassamme viiden vuoden päästä – mitä kaikkea sillä on saavutettu?

Työkalu 6: Yrittäjyyskasvatuksen visio

(Tulosta A4-koossa)

Lataa työkalu tästä

Valitkaa lopuksi yhteisesti ehdotuksista toimivin tai muotoilkaa eri ehdotuksia yhdistelemällä lopullinen visioteksti. Kehittämistiimi voi myös työstää ehdotuksista varsinaisen visiotekstin vasta työpajan jälkeen. 

Matkallamme on nyt suunta ja päämäärä, mutta mitä kautta pääsemme perille?