Skip to main content

Vaihe 5: Päätä toimenpiteistä

Strateginen kehittämiseen kuuluu ajattelun suuntaaminen realiteettien määrittelemästä nykytilanteesta haluttuun tulevaisuuteen – ja taas sieltä takaisin. Mitä pidemmälle kehittämisprosessi etenee, sitä lähempänä käytännön tasoa suunnittelutyö tapahtuu. Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -mallin viidennessä työvaiheessa tehdään tärkeitä päätöksiä siitä, mitä kunnassa konkreettisesti tehdään yrittäjyyskasvatuksen kehittämiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Ilman selkeitä toimenpiteitä strategia jää helposti teoreettiseksi ja irralliseksi suunnitelmaksi, jonka esittämät hyvät aikeet eivät koskaan muutu käytännön toiminnaksi. Huolellisesti suunnitelluilla toimenpiteillä varmistetaan, että jokaisen tavoitteen saavuttamista tuetaan konkreettisilla toimilla. Selkeät toimenpiteet auttavat myös jakamaan vastuita yrittäjyyskasvatuksen yhteiseen kehittämiseen osallistuvien kunnan eri toimijoiden välillä.

Keskity vaikuttaviin, mutta toteutuskelpoisiin toimenpiteisiin

Lähdettäessä suunnittelemaan käytännön tekoja kunnan elinvoimaa vahvistavan yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseksi, tarvitaan rohkeita ideoita ja uudenlaista, laaja-alaista suhtautumista yrittäjyyskasvatukseen ja sen toteuttamistapoihin. Suunniteltuja toimenpiteitä pitäisi kuitenkin aina tarkastella myös niiden toteutuskelpoisuuden valossa, sillä innovatiivisinkin tiekarttaan kirjattu toimenpide on todellisuudessa toimenpide vasta, kun se toteutetaan. 

Toimenpiteiden listan ei tarvitse olla mittava, vaan liikkeelle voi lähteä pienilläkin teoilla. Suunniteltujen toimenpiteiden määrää ja mittaluokkaa paljon tärkeämpiä ovatkin niiden vaikuttavuus ja toteutettavuus. 

Toimenpidettä suunniteltaessa pitäisi pystyä vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi? Minkä tavoitteen saavuttamista toimenpide edistää?
  • Mitä? Minkälaisia konkreettisia toimia toimenpiteeseen kuuluu? Mitä tehdään?
  • Kuka? Kuka vastaa toimenpiteen toteuttamisesta?
  • Millä resurssein? Minkälaisia resursseja toimenpiteen toteuttaminen vaatii?
  • Milloin? Milloin toimenpide toteutetaan?

Tuumasta toimeen: Toimenpiteet-työpaja

Kutsu taas kehittämistiimi ja tarvittava määrä vierailevia toimijoita työpajaan. Työskentely alkaa edellisessä vaiheessa asetettujen tavoitteiden kertaamisella. Jaa osallistujat seuraavaksi pienempiin ryhmiin, joista kukin ideoi toimenpiteitä yhteen tai useampaan yksittäiseen tavoitteeseen. Tavoitteita voi myös kierrättää ryhmästä toiseen, jolloin saadaan aikaan mahdollisimman suuri ja monipuolinen joukko erilaisia toimenpideideoita. 

Tulosta ideointia varten riittävän suuri määrä alla olevia toimenpidepohjia. Valmis pohja auttaa varmistamaan, että ideoinnissa tuotetaan suunnitelmia, joissa vastataan selkeästi tärkeisiin miksi, mitä, kuka, millä resurssein ja milloin -kysymyksiin.

Työkalu 8: Toimenpidepohja         

(Tulosta A4-koossa)

Lataa työkalu tästä

Ideoinnin päätteeksi ryhmät käyvät toimenpidesuunnitelmat läpi ja valitsevat niistä tärkeimmiksi ja toimivimmiksi arvioimansa. Arvioinnissa voi hyödyntää allaolevaa arviointimatriisia, joka ohjaa osallistujia punnitsemaan toimenpiteiden vaikuttavuutta ja toteuttamiskelpoisuutta.

Työkalu 9: Toimenpiteiden arviontimatriisi           

(Tulosta A1-koossa)

Lataa työkalu tästä

Luonnollisesti parhaimpia suunnitelmia ovat ne, jotka on helppo toteuttaa, mutta joilla on suuri vaikutus tavoitteiden saavuttamiselle. Jotta yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen olisi kunnianhimoista ja tuloksellista, mukaan on hyvä toisaalta valita myös joitakin vaikeammin toteutettavia toimenpiteitä, joiden koetaan merkittävästi edistävän tavoitteen saavuttamista.

Suunnittele kehittämistiimille seuraavat askeleet

Toimenpiteiden ideoinnin, arvioinnin ja rajaamisen jälkeen jäljellä on joukko realistisia suunnitelmia niistä teoista, joilla yrittäjyyskasvatuksen kehittämiselle asetetut yhteiset tavoitteet kunnassa saavutetaan. Koska tavoitteet on asetettu useamman vuoden aikajänteelle, lopuksi on hyvä pohtia, mihin kehittämisessä keskitytään ensimmäiseksi

Työpajan viimeisenä tehtävänä onkin luoda kuntasi yrittäjyyskasvatuksen kehittämistiimille sen toimintaa tukeva tiekartta, jonka tarkoituksena on tuoda selkeyttä ja rakennetta strategian jalkauttamisen aloittamiseen. 

Tulosta tätä varten alla oleva tiekarttapohja, ja kerää siihen ne toimet, jotka pyritään toteuttamaan seuraavan 12 kuukauden aikana. Pohdi yhteisesti keskustellen, mitä tavoitteita on järkevää priorisoida, ja missä järjestyksessä toimenpiteitä lähdetään toteuttamaan. Mitä kaikkea yhdessä vuodessa voi saada aikaan, mitkä toimenpiteet toisivat luultavasti nopeita tuloksia? Huomioi tiekartan rakentamisessa myös käytössä oleviin resursseihin liittyvät kysymykset sekä esimerkiksi kuntapäättämisen ja oppilaitosten vuosirytmit. 

Työkalu 10: Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen tiekartta  

(Tulosta A0-koossa)

Lataa työkalu tästä

Toimenpide-työpaja päättää Elinvoimaa yrittäjämäisellä osaamisella -kehittämismallin suunnitteluun keskittyvän osan, joka on kulkenut tiimin rakentamisesta ja nykytilan hahmottamisesta visioinnin kautta tavoitteiden ja toimenpiteiden määrittelemiseen. Viimeisessä työvaiheessa siirrytään strategiatyön vaativimpaan, mutta samalla myös palkitsevimpaan vaiheeseen eli suunnitelmien toteuttamiseen. On tekemisen aika!