Skip to main content

Vaihe 6: Toteuta, arvioi, kehitä

Kuntaasi on nyt luotu perusta yrittäjyyskasvatuksen pitkäjänteiselle kehittämiselle osana kunnan muuta elinvoimatyötä. Perusta rakentuu eri sektorien toimijoiden väliselle tiiviille yhteistyölle ja sen kautta tehdyille yhteisille linjanvedoille. Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisellä on suunta sekä huolellisesti laadittu suunnitelma siitä, miten yhdessä asetetut päämäärät pyritään kunnassa saavuttamaan. 

Kehittämisprosessin viimeisessä vaiheessa on tavoitteena varmistaa, että yhteiset suunnitelmat muuttuvat konkreettisiksi teoiksi. Toisin kuin edellä, työvaihe ei ole yksittäinen työpaja, vaan jatkuvaa, eteenpäin pyrkivää yhteistä tekemistä. Sitoutumisen ja sinnikkyyden lisäksi tarvitaan tehokasta johtamista, edistymisen arviointia ja kykyä tehdä tarvittavia korjausliikkeitä.

Tee strategia näkyväksi

Jotta yhteinen visio ja tavoitteet voisivat ohjata toimintaa käytännön tasolla, ne on ensin tehtävä näkyviksi. Aloita siis laatimalla kehittämistiimin työn aikaansaannokset kiteyttävä strategiaesitys, joka esittelee selkeästi, mihin suuntaan ja millä keinoin yrittäjyyskasvatusta kunnassa kehitetään. Lisäksi on tärkeää, että strategia onnistuu avaamaan myös yrittäjyyskasvatusta tuntemattomille toimijoille, miksi asia ylipäätään on kunnan elinvoiman näkökulmasta tärkeä.

Strategian kiteytyksen ei tarvitse – eikä sen tulisikaan – olla pitkä ja raskaslukuinen asiakirja. Panosta sen sijaan ymmärrettävyyteen ja visualisuuteen: strategian pitäisi pystyä puhuttelemaan ja innostamaan kunnan eri sektorien toimijoita viranhaltijoista, opettajista ja rehtoreista paikallisiin yrittäjiin ja nuoriin kuntalaisiin!

Inspiraatiota ja käytännön malleja strategiaesityksen laatimiseen tarjoavat hankkeemme pilottikuntina  toimineiden Naantalin ja Paraisten yrittäjyyskasvatuksen kehittämisstrategiat sekä YES-verkoston sivustolleen keräämät alueelliset yrittäjyyskasvatusstrategiat.

Naantalin yrittäjyyskasvatuksen kehittämisohjelma

Tutustu ohjelmaan

Paraisten yrittäjyyskasvatuksen kehittämisstrategia

Tutustu strategiaan

Hyödynnä strategian julkaisussa ja yrittäjyyskasvatustyön näkyvyyden lisäämisessä laajemminkin esimerkiksi paikallista mediaa sekä kunnan viestintäosaston osaamista ja kanavia. On myös tärkeää, että yrittäjyyskasvatuksen kehittämisstrategia linkittyy kunnan muuhun strategiseen kehittämiseen ja elinkeinopoliittisiin toimiin.

Arvioi edistymistä – ja korjaa tarvittaessa kurssia

Asiat harvoin etenevät suunnitellulla tavalla. Siksi myös strategiatyössä on lähtökohtaisesti valmistauduttava sopeuttamaan ennalta määriteltyjä tavoitteita ja toimenpiteitä muuttuneisiin tilanteisiin. Tätä varten on tärkeää, että yrittäjyyskasvatuksen eteen tehtävän kehittämistyön etenemistä seurataan ja arvioidaan säännöllisesti. 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kehittämistiimi johdonmukaisesti palaa tarkastelemaan asetettuja tavoitteita ja niiden eteen tehtyä työtä. Onko tiekarttaan kootut toimet toteutettu? Ovatko ne olleet tavoitteen saavuttamisen kannalta vaikuttavia? Miten kaukana tavoitteen saavuttamisesta vielä ollaan? Pitäisikö resursseja suunnata johonkin tärkeämpään? 

Voit hyödyntää arvioinnissa oheista tilannearvio-työkalua, jonka avulla kehittämistiimi pystyy luomaan nopean kokonaiskuvan kunkin tavoitteen edistämiseksi tehdyistä toimista ja tarvittaessa korjaamaan kurssia. Korjausliikkeitä ideoidessa on tärkeä tukeutua astettuun visioon ja palauttaa mieleen, mikä on kunnassa tehtävän yrittäjyyskasvatuksen yhteisen kehittämisen viimekätinen päämäärä. 

Työkalu 11: Tilannearvio: missä mennään?            

(Tulosta A4-koossa)

Lataa työkalu tästä

Edistymisen seuranta ei ole kertaluonteinen toimi, vaan yrittäjyyskasvatuksen vaikuttavuuden vahvistaminen edellyttää jatkuvaa vuorovaikutusta arvioinnin ja käytännön toiminnan välillä. Kehittämistiimin tulisikin onnistua tekemään arvioinnista kiinteä osa yrittäjyyskasvatuksen kuntatasolla tehtävää koordinointi- ja kehittämistoimintaa.

Yksittäisistä tempauksista kohti jatkuvaa kehittämistä

Tällä sivustolla esitellyn kehittämismallin perimmäinen tarkoitus on edesauttaa yrittäjyyskasvatuksen laaja-alaista hyödyntämistä kuntien elinvoimaisuuden vahvistamiseen pyrkivässä työssä. Prosessin lopputulemana syntynyt kehittämisstrategia tuokin tähän kunnallesi erinomaiset lähtökohdat.

Aidosti vaikuttaviin tuloksiin päästään kuitenkin vain, jos yrittäjyyskasvatuksen yhteinen kehittäminen on – aivan, kuten muukin kunnassa tehtävä strateginen kehittämis- ja elinvoimatyö – jatkuvaa ja pitkäjänteistä.

Yrittäjyyskasvatuksen vaikuttavuuden kehittäminen edellyttää, että siihen osallistuu jatkossakin erilaisia näkemyksiä, asiantuntemusta ja osaamista edustavia paikallisia toimijoita, jotka ymmärtävät omat roolinsa ja vastuunsa yrittäjyyskasvatuksen kokonaisuudessa. Yrittäjyyskasvatuksesta tulee koko kunnan yhteinen asia, kun se heijastelee eri toimijoiden yhteisiä intressejä. 

Tärkeässä roolissa on myös yrittäjyyskasvatuksen pedagogisen kehittämisen mahdollistaminen. Vaikuttava ja tuloksellinen yrittäjyyskasvatus vaatii monipuolisia oppimisympäristöjä, tiiviimpää työelämäyhteistyötä ja uudenlaisia, nuorten arkeen kiinnittyviä toteutustapoja. 

Yrittäjyyskasvatuksen jatkuva kehittäminen on sitoutunutta, kokeilevaa ja paikallisiin tarpeisiin perustuvaa tavoitteellista tekemistä. Tässä ja nyt tehdyt ponnistelut alkavat hiljalleen näkyä kunnassa yrittäjämäisen osaamisen ja toimintakulttuuri vahvistumisena, lisääntyneenä yrittäjyytenä ja elinvoimana. Panostamalla yrittäjyyskasvatukseen, panostat kuntasi tulevaisuuteen – onnistunutta matkaa!