Mentorointiprosessi käynnistyy mentorin ja aktorin tutustumisella. Luottamuksellinen vuorovaikutus rakentuu ensimmäisestä tapaamisesta lähtien. Ensimmäinen tapaamiskerta onkin erityisen tärkeä ja siihen on syytä valmistautua.
Aktori miettii etukäteen millaisia ovat hänen henkilökohtaiset tavoitteensa työelämän suhteen ja mitä asioita hän haluaa tuoda yhteiseen keskusteluun. Mentori valmistautuu myös osaltaan mentorointiin, perehtymällä mentoroinnin tavoitteisiin ja yhteisen työskentelyn pelisääntöihin miettimällä mitä haluaa jakaa ja saada yhteisistä tapaamisista.
Tutustumiseen on syytä käyttää aikaa, koska se edistää luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen syntymistä ja auttaa ymmärtämään toisen osapuolen näkökulmaa. Tutustumisessa voidaan käyttää apuna kysymyksiä, kuten:
- Mitä haluat kertoa itsestäsi?
- Miksi päätit lähteä mukaan mentorointiin?
- Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä?
- Mitä osaamista sinulla on?
- Mitä tavoitteita sinulla on työelämän suhteen tulevaisuudessa?
Tapaamisessa voidaan hyödyntää elämänviiva-tehtävää (löydät tehtävän Mentoroinnin työkalut -pdf:stä, jonka voit ladata alempaa). Lisäksi ensimmäisessä tapaamisessa mentori ja aktori sopivat mentoroinnin tavoitteista, kestosta ja pelisäännöistä. Nämä asiat kirjataan ylös mentorointisopimukseen.
Mentorointiprosessin tavoitteet muodostuvat aktorin omien henkilökohtaisten tavoitteiden ympärille. Aktori tuo ensimmäiseen tapaamiseen omat henkilökohtaiset tavoitteensa ja niiden pohjalta lähdetään yhdessä keskustelemaan ja sopimaan mentoroinnille asetettavista tavoitteista. Yhteisten tavoitteiden määritteleminen on tärkeää, jotta kummatkin osapuolet tietävät tapaamisten yhteisen päämäärän. Tavoitteita voidaan kuitenkin myös täsmentää mentoroinnin edetessä. Mentorointitavoitteita voivat olla esimerkiksi aktorin osaamisen tunnistaminen, työelämän pelisäännöt ja verkostoituminen.
Mentorointiin sovitaan yhteiset pelisäännöt ja sovitut asiat kirjataan ylös mentorointisopimukseen. Mentori ja aktori sopivat tapaamisten toimintaperiaatteista, vastuista, rajoista ja keskusteltavista aiheista. Lisäksi sovitaan konkreettisesti käytännön järjestelyistä, eli missä ja milloin tavataan sekä miten pidetään yhteyttä, esimerkiksi sähköpostitse ja puhelimitse. Prosessin alussa on myös hyvä keskustella, miten annetaan palautetta ja milloin arvioidaan mentorointiprosessia.
Mentorointisopimukseen on hyvä palata mentoroinnin keskivaiheilla ja erityisesti silloin, jos tapaamisten tavoitteet ovat matkan varrella hämärtyneet. Sovitut tapaamiset voivat olla tarkkaan suunniteltuja, eli käsiteltävät aiheet ovat selvillä etukäteen tai ne voidaan päättää vasta tapaamisessa ja näin tarttua ajankohtaiseen tarpeeseen.
Lataa perehdytysmateriaali tästä: Perehdytys aktorille ja mentorille (pdf)
Lataa ja tulosta mentoroinnin sopimuspohja tästä: Mentorointisopimus (pdf) Mentorointisopimus (word)