Skip to main content
  Uutinen

Gymnasisterna inspirerades av företagsamhet

By 15.4.2013 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Är gymnasiestudierna bara teori? Åtminstone inte för de unga som det här läsåret deltar i studieprogrammet UF Ett år som företagare. Under UF-finalen Våga vara företagsam fanns gymnasister vars idéer bär långt.

Ung Företagsamhet rf:s final Våga vara företagsam samlade över 300 ungdomar som tävlade om finska mästerskapen i Lojo den 8-9 april. 62 UF-företag från grundskolan och andra stadiet deltog i finalen. Även gymnasisterna var väl representerade i tävlingen.

– Det är fint att man redan erbjuder fostran till företagsamhet i många gymnasier i Finland. De gymnasister som kom till final är aktiva, ivriga och motiverade att själv ta itu med saker, säger YES rf:s utbildnigschef Sanna Lehtonen.

I år fanns de bästa företagen i Helsingfors: Till bästa företag på andra stadiet utsågs RikuCo NY från Suomen Liikemiesten kauppaopisto. I grundskolklassen nådde The Attitude UF från Botby grundskola första platsen.

Även gymnasister hade fantastiska företag. YES bongade bl.a. följande ivriga gymnasieföretagare:

Inte bara ett skolprojekt – ungdomarna siktar på äkta företagsverksamhet

URHO NY som kommer från Tammerfors Steiner-gymnasium erbjuder tjänster i fastighetsbranschen med allt från trädgårdsskötsel till vårstädning. Ett eget företag startade ungdomarna under företagarkursen som de deltog i vid Ahlmanin ammattiopisto. Allt som allt nio studerande från Steiner-gymnasiet deltog i år i företagarkursen.

URHO NY:s business går så bra att pojkarna tänker fortsätta med företagsverksamheten även efter UF-året.

– Vi tänker verkligen fortsätta. Vi har redan samarbetsparter som hjälper oss i vår verksamhet, berättar URHO UF:s kundschef Roope Piippo.

Piippo säger att studieprogrammet UF Ett år som företagare ändrade på hans inställning till företagsamhet.

– Innan det här tänkte jag nog aldrig att jag skulle kunna bli företagare. Under det här året har jag lärt mig att företagsamheten helt hänger på dig själv och ifall du har jobb och vad du gör.

Företagsamhetsstudierna skapar nätverk

I Ulvilan lukio har man redan i några år kunnat avlägga företagsamhetsstudier. 16-åriga Ulvilabon Annika Liikamaa utnyttjade företagargursen UF Ett år som företagare som ordnades i hennes gymnasium och grundade Tassukkaat NY som säljer skyddstossor för hundar. Liikamaa har själv designat tossorna.

– Jag fick idén tack vare min egen hund. Innovationen med skyddstossorna är att man beaktar lederna på hundens ben så att tossan hålls på benet, berättar Annika.

Enlig Annika har största överraskningen i företagandet vid sidan om den kolossala arbetsmängden varit den hur mycket man måste ha förmågan att nätverka. Annika fick t.ex. kontakten för framställningen av tossorna av sin rektor och nu tillverkas tossorna i arbetsverkstaden för långtidsarbetslösa i Kankaanpää. Hon knöt också kontakter till företagare i Björneborg:

– Jag besökte skomakare och läderaffärer i Björneborg och diskuterade med dem om vilken modell som skulle vara bäst. Nu finns det tossor till återförsäljning i husdjursaffärerna och hundtrimningsställen i Björneborg.

Annikas UF-företag tar paus över sommaren, men i höst tänker hon fortsätta i Ung Företagsamhet rf:s studieprogram Enterprise without Borders (EwB). I det programmet lär man sig grunderna i internationell handel samtidigt som man i praktiken får prova de kunskaper och färdigheter man lärt sig i teorin.

I Halikon lukio hittas innovationen för tävlingens bästa produkt

I finalen Våga vara företagsam knep en gymnasist första platsen i tävlingen om Bästa produkt. Segern gick till V.Vainio NY från Halikon lukio.

Företagets produkt var garanterat innovativ: en elektrisk kippningsmekanism till en släpvagn som sätts efter en terränghjuling (mönkijä).

Enligt V.Vainio NY:s Valtteri Vainio är mekanismen bättre och snabbare än traditionella modeller. Valtteri har redan fått ett nyttomodellskydd som påminner om patent för sin innovation.

Läs mera om finalen på webbplatsen uskallayrittaa.fi

Fotografier från finalen kan du ladda mer via UF:s Google+ -fototjänst.

Hur kan jag med min skola komma med i studieprogrammet UF Ett år som företagare?

Mera information om studieprogrammet UF Ett år som företagare hittar du på UF:s nätsidor.

YES erbjuder stöd vid ibruktagandet av UF-programmen och nätverking med företag samt ordnar också regionala evenemang i anknytning till programmen.

Längs med läsåret ordnar YES också avgiftsfria UF-programskolningar i samtliga UF program genom sina regionala aktörer.

Ta kontakt med ditt regionala YES och fråga mer!

Som arrangör för årets final UF Våga vara företagsam stod YES Nyland och Luksia ammattiopisto.