Yrittäjyyden tuoma vapaus houkuttelee ihmisiä enemmän kuin palkkatyö, huomasi Joonas Kylliäinen.
Kasvoin 90- ja 2000-luvuilla ideologiaan yrittäjästä, joka onnistuessaan saa palkata paljon työntekijöitä ja työllistämisen kautta rakentaa yhteisölleen hyvinvointia.
2020-luvulla olen menestynyt rakentamalla yhteisöjä yksinyrittäjistä. Olen perustanut luovien keikkatyöläisten verkoston Nordersin sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin verkkovalmennusalustan Driimin.
Matkani yhteisölliseksi yksinyrittäjäksi
Perustin molemmat yritykseni yksin. Nordersista piti tulla ensin yhden miehen markkinointitoimisto, ja Driimi puolestaan tarjosi omat hyvinvoinnin oppini valmennuksina. Olen siis yksinyrittäjä luonteeltani.
Molemmat yksinyritykseni alkoivat kuitenkin hiljaa saada tuulta purjeisiin. Alkoi syntymään tarve lisäkäsille. Kassassa ei kuitenkaan ollut vielä tarpeeksi rahaa työntekijöiden palkkaamiseen, joten haalin tiimiini mukaan muutaman muun yksinyrittäjän, jotka laskuttivat työstään toimeksiantosopimuksilla.
Nyt elettiin pandemian alkua. Monet luovan alan tekijät olivat vailla töitä, joten minun oli helppoa löytää ympärilleni samanhenkisiä kavereita. Mutta en odottanut miten paljon aloimme saamaan yhdessä yksinyrittäjinä aikaan. Kyse ei ollut enää yksi henkilö plus toinen henkilö on kaksi henkilöä, vaan nyt yritykseni alkoivat kehittymään potenssissa.
Keväällä 2021 hommat alkoivat olla jo sen verralla hyvällä mallilla – myös mainittu kassa mukaan lukien – että saatoin ylpeänä ilmoittaa alihankintasuhteissa yritysteni parissa työskenteleville yksinyrittäjille, että nyt voisin palkata heidät. Hei kaikki kieltäytyivät. Ei sen takia ettei yhteistyömme olisi toiminut, vaan päinvastoin: yhteistyömme toimi nimenomaan, koska olimme kaikki yhdessä yksinyrittäjiä.
Tämä avasi ensimmäistä kertaa silmäni yhteisöllisestä yksinyrittäjästä.
Yhteisöllinen yksinyrittäjä on yrittäjähenkinen yhdessä tekijä. Henkilö joka on joustava, jolla on vahvat arvot ja joka kantaa vastuunsa – tuoden ihmisiä yhteen ja saavuttamalla suuremman potentiaalin yhdessä työskentelemällä.
Nyt kaksivuotiaan isänä haluan tyttäreni sisäistävän juuri tämän yhteisöllisen yksinyrittäjän ideologian joka koostuu mainitsemastani kolmesta pilarista: joustavuudesta, arvoista ja vastuusta.
Koen yrittäjyyskasvatuksen etenkin minun tehtäväkseni vanhempana, sillä en voisi kuvitella mitään keskeisempää yrittäjyyskasvatukselle kuin omat kokemukseni, oppini ja esimerkkini yrittäjänä. Tässä jaan nyt teille muutaman niistä.
Ei enää pelkkä nopeus, vaan joustavuus
Oman työurani ja yrittäjyyteni aikana on jatkuvasti puhuttu maailman nopeudesta. Digitalisaatio, globalisaatio ja jatkuva kilpailun kehittyminen vaativat meitä epäonnistumaan, iteroimaan ja innovoimaan nopeammin.
Viime vuosien aikana olen kuitenkin huomannut, että nopeuden rinnalle vähintään yhtä tärkeäksi tekijäksi on muodostunut joustavuus. Se, miten pystymme reagoimaan, oppimaan, mukautumaan ja jopa ennakoimaan pandemioita (ja nyt myös sotia) määrittää sen, miten pystymme varmistamaan itsemme ja yhteisöjemme kannattavan kasvun.
Perinteisessä organisaatiossa tai jopa perinteisessä työnantajan eli yrittäjän roolissa kuuluisa niin sanottu laivan kääntäminen ja varsinkin muutosten ennakoiminen on haastavaa. Suuri osa muutoksen mahdollisuuksien hyödyntämisen energiasta menee joustavuuden tilan ylläpitämiseen.
Yhteisöllisellä yksinyrittäjällä ei ole tätä haastetta. Hän pystyy joustavasti integroitumaan kulloisenkin muuttuneen maailmantilan vaatimiin lokaatioihin, tiimeihin ja työtehtäviin.
Miten voin auttaa tytärtäni kehittämään joustavuutta? Ainakin tukemalla tulemaan toimeen erilaisten ihmisten, kulttuurien, leikkien ja pelien kanssa.
Ei enää pelkkä asenne, vaan vahvat arvot
Kasvu-mindset on jo pitkään ollut yhdistettynä yrittäjähenkisyyteen. Jatkuva oppiminen, uteliaisuus, rohkeus ja oman toiminnan sekä ympäristön reflektointi ovat todellakin keskeisiä ominaisuuksia menestyvälle yksilölle ja tiimille.
Nykyisen elämän vauhdissa ja arvaamattomuudessa olen havainnut tämän ajattelutavan yksinään olevan silti vain taktiikka, joka helposti horjuu jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. Siksi kasvun asennetta tukemaan tarvitaan vahvat arvot, joihin nojata ja joiden kautta navigoida maailmaa silloin kun sitä mainittua nopeaa joustavuutta eniten tarvitaan.
Yksinyrittäjät ovat itsenäisyytensä johdosta joutuneet usein löytämään ja määrittämään omat arvonsa vahvemmiksi verrattuna esimerkiksi isommissa organisaatioissa työskenteleviin henkilöihin, jotka ovat saaneet ylhäältä annetut arvot.
Kun yksinyrittäjät sitten työskentelevät yhteisöissä, jotka jakavat samat arvot, voi syntyä positiivista muutosta ajavia tiimejä, jotka yhdessä pystyvät aidosti tekemään mahdottomasta mahdollista. Esimerkiksi meillä Nordersilla kaikkia yksinyrittäjiä yhdistää innovaation, läpinäkyvyyden, tasa-arvon, luottamuksen ja kestävän kehityksen tuominen osaksi luovia palveluita niin meillä Pohjoismaissa kuin maailmallakin.
Oman tyttäreni kohdalla en ole keksinyt arvojen kasvattamiselle mitään parempaa tapaa kuin esimerkillä ja avoimuudella kasvattaminen. Se, että itse elän ja todennan omia arvojani on ainoa tapa, miten osoitan niiden voiman ja merkityksen omalle lapselleni.
Ei enää pelkkä vapaus, vaan vastuu
Kun oma polkuni yrittäjyyteen alkoi vahvistua, oli yrittäjyyden mahdollistama taloudellinen ja ajallinen vapaus yksi tärkeimmistä syistä ryhtyä yrittäjäksi.
Yrittäjänä toimiessani olen kuitenkin ikäväkseni havainnut eriarvoisuuden maailmassa kasvavan ja yhä useamman tarvitsevan apua niin omien unelmiensa toteuttamisessa kuin aivan ihmisyyden perustan kuten turvallisuuden saavuttamisessa.
Osana tätä ovat olleet koko planeettaamme koettelevat pandemiat ja nyt myös sodat, jotka laittavat yhä useamman ihmisen, perheen ja yhteisön vaikeaan ja jopa vaaralliseen tilanteeseen.
Yrittäjänä olen kuitenkin huomannut, että voin nyt entistä ketterämmin ja monipuolisemmin vastata yllätyksiin ja tarpeisiin sekä lähellä että kaukaa.
Jos meillä yhteisöllisillä yksinyrittäjillä on työkalut toimia joustavasti muuttuvassa maailmassa, rakentaa toimintaamme vahvojen arvojen pohjalta sekä vapaus elää turvallista ja jopa kukoistavaa elämää, niin tällöin meillä on myös ehdoton vastuu auttaa muita saamaan nämä työkalut käyttöönsä – sekä kasvattaa seuraava sukupolvi kantamaan kanssamme tämä vastuu.
Vastuun ottamista voi mielestäni opettaa vain vastuuta ottamalla. Ainoastaan se, että kannamme itse yrittäjinä vastuun heikommista ja kehitämme teoillamme aidosti yhteisöjämme ja osallistamme samalla seuraavan sukupolven, voimme saada yhteisöllisyyden yrittäjyyden todelliset voimat käyttöön paremman huomisen puolesta.
Tehdään yhdessä työtä, jotta jokainen lapsi ja nuori saa oppia jatkuvassa murroksessa olevat yrittäjyyden muodot, haasteet ja mahdollisuudet jo koulussa, mutta kasvatus ja muutos alkaa varmasti meistä vanhemmista.
Toivottavasti minulla ja sinulla on yksilöinä voimaa tuoda joustavuutemme, arvomme ja vastuumme yhteen kasvattamaan tulevaisuuden yrittäjiä, jotka voivat nousta harteillemme saavuttamaan aina vain tasa-arvoisempaa ja kukoistavampaa maailmaa.
Joonas Kylliäinen on Nordersin markkinointitoimiston ja Driimin hyvinvointivalmennusten perustaja, isä, aviomies ja urheilijan statuksesta haaveileva elämäntapayrittäjä, jonka tavoite on intiimi ja taloudellisesti riippumaton perhe, joka auttaa muita saavuttamaan saman.
Näkökulma-palstalla julkaisemme asiantuntijoiden kirjoituksia.