Skip to main content
  Uutinen

Opettaja, etsi oma polkusi yrittäjyyskasvatukseen

By 29.1.2013 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Miten yrittäjyyskasvatusta voi toteuttaa omassa koulussa? Keinoja on yhtä monia kuin opettajiakin. Viime viikon yrittäjyyskasvatuskonferenssi Seinäjoella antoi aimo annoksen näkökulmia ja työkaluja oman työn kehittämiseen.

Seitsemännen kerran järjestetty Innostava Yrittäjyys – Yrittäjyyskasvatus 2013 -konferenssi keräsi yli kaksisataa yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostunutta vierasta Seinäjoki Areenaan 23.-24. tammikuuta. Tapahtuman tavoitteena oli antaa osallistujille innostusta ja uskoa yrittäjyyskasvatukseen.

– Valitsimme puheenvuorojen teemat niin että ne edustivat yrittäjyyskasvatuksen eri puolia. Toivon, että opettajat vievät mukanaan ainakin sen opin, että ei ole yhtä oikeaa tapaa toteuttaa yrittäjyyskasvatusta. Kannattaa edetä pienin askelin ja olla avoin eri näkökulmille, kertoo YES Etelä-Pohjanmaan projektipäällikkö Tiina Jokela-Lyly.

Konferenssin lavalle nousikin kirjava joukko oman alansa asiantuntijoita rehtorista lääkäriin ja yrittäjästä rap-artistiin. Puheenvuoroissa pohdittiin muun muassa tekemällä oppimisen tärkeyttä, yhteisöllisyyttä, epäonnistumalla oppimista ja koulutusjärjestelmän haasteita.

“Tekemällä oppiminen motivoi opiskelijoita”

Puheenvuoroissa esiteltiin monia omakohtaisia kokemuksia siitä, miten yrittäjyyskasvatusta voi toteuttaa. Kuuntelemaan saapunut lehtori ja erityisopettaja Ulla-Maija Kallio innostui opettaja Pirjo Huikurin esityksestä oppimisympäristöstä ja opiskelijoiden motivoinnista.

– Kannatan Pirjon systeemiä, haluaisin sen meillekin! Meidän oppilaitoksessa on jo NY-toimintaa ja harjoitusyrityksiä, ja monelle tekemällä oppiminen on yksinkertaisesti paras tapa oppia, Kallio sanoo.

Tekemällä oppiminen nousi esille muissakin konferenssin puheenvuoroissa. Paljon puhuttiin myös yhteisöllisyydestä ja luottamuksen rakentamisesta – olenko aidosti kiinnostunut toisen opettajan tai oppilaani ajatuksista? Lehtori Matti Rautiaisen mukaan jos olisimme, niin silloin kävisimme keskustelua. Se tuntuu kuitenkin olevan vähissä.

– Yhteisöllisyydelle ei hevillä löydy aikaa, jos sen aikoo tehdä ”kakun päälle” eli vasta sitten kun ns. omat työt on tehty. Muutos vaatii rakenteiden muuttamista, Rautiainen rohkaisee.

Yhdessä tekemällä viihtyvät sekä opettajat että oppilaat

Positiivisia kokemuksia uudenlaisesta opettajuudesta pääsi esittelemään rehtori Marjo Yliluoma Kantin koulusta Karvialta. Vuoden YES-opettajaksikin joulukuussa valitun Yliluoman suurin huoli on tällä hetkellä aidosti välittäminen. Hänen mukaansa opettajilta, jotka ottavat työnsä “kahdeksasta neljään” -asenteella ja jotka eivät anna siviiliminästään paljoa oppilailleen, jää paljon saamatta ja yhteisöllisyys saavuttamatta.

– Opettajakin voi epäonnistua. Opettaja ei voi vetää roolia ja esittää tietävänsä kaiken. Oppilaiden luottamus ja arvostus opettajaa kohtaan kasvaa silloin, kun opettaja näyttää, että nyt meni metsään, mutta etsitäänpä lisää tietoa ja selvitään tästä yhdessä.

Yliluoman koulussa kaikki osallistuvat yrittäjyyskasvatukseen siivoojista alkaen. Yhteisellä aamukahvilla ei puhuta omista asioista vaan koulun kehittämisestä.

Myös oppiminen tapahtuu yhteisöllisesti.

– Jokainen oppii eri tavalla. Erilaiset työtavat myös valmistavat nuoria tulevaan työyhteisöön, Yliluoma muistuttaa.

Millä asenteella sinä teet töitä?

YES Etelä-Pohjanmaa on koordinoinut konferenssin nyt jo kolme kertaa. Jokela-Lylyn mukaan pientä asennemuutosta positiiviseen suuntaan on näkyvissä.

– Nyt ehkä ilmapiiri on hyväksyvämpi ja käsitys yrittäjyyskasvatuksesta selkeämpi. Sitä kautta painopiste on siirtynyt todelliseen tekemiseen, Jokela-Lyly sanoo.

Tee sinäkin itsellesi testi, jonka Yliluoma esitti konferenssiyleisölle:

Kirjoita ylös kolme tärkeää asiaa, joita tämän päivän nuori tulee tarvitsemaan alottaessaan työelämän. Mitä taitoja hänen tulee hallita? Jos toimit opettajana, mieti nyt itseksesi: vastaako minun työni näihin tarpeisiin?

Tiivistelmiä konferenssin puheenvuoroista löydät Sedun nettisivuilta.
Valokuvia ja keskustelua tapahtumasta voit käydä katsomassa YES:n ja konferenssin facebook-sivuilta.

Konferenssin järjesti Koulutuskeskus Sedu ja sen koordinoi YES Etelä-Pohjanmaa.