Skip to main content
  Uutinen

Opettajat ja yrittäjät treffeillä: Tuusulassa yhdistettiin Liikkuva koulu ja yrittäjyyskasvatus

By 8.8.2018 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Kun kaikki ovat kiireisiä, ope-yrittäjätreffit kannattaa järjestää muun toiminnan ohessa. Tuusulassa opettajat ja yrittäjät pääsivät ideoimaan yhteistyötä golfkentällä kesäkuun alussa.

Keväällä Tuusulassa mietittiin, miten saada kiireiset opettajat ja yrittäjät yhteisen ideoinnin äärelle. Aiemmille YES ope-yrittäjätreffeille toivottiin jatkoa, mutta aika oli kaikilla kortilla.

Ratkaisuksi löytyi Tuusulan opettajille suunnattu Liikkuva koulu -tapahtuma, johon kutsuttiin ensimmäistä kertaa mukaan myös yrittäjiä.

Liikkuva koulu goes golf ja yrittäjyyskasvatus -golfkisa ja lajiin tutustumistapahtuma järjestettiin Tuusulan gofkentällä 4. kesäkuuta. Mukana oli parikymmentä opettajaa eri kouluista ja luokka-asteilta, ja kymmenkunta paikallista yrittäjää.

Tuusulan kunnan Liikkuva koulu -hankekoordinaattori Kimmo Kiuru kertoo, että Liikkuva koulu -hankkeessa pyritään aktivoimaan niin oppilaita kuin opettajiakin. Tärkeää on vähentää koulussa istumista.

– Toki hankkeen keskiössä ovat oppilaat, mutta järjestämme toimintaa myös opetushenkilöstölle. Järjestimme juuri ison Liikkuva koulu -oppilastapahtuman kaikille Tuusulan 6.-9.-luokkalaisille, ja nyt on opettajien vuoro. Mietimme, että miksi ei otettaisi mukaan myös lähimpiä yhteistyökumppaneita eli yrittäjiä.

Yhteistyötapoja on monia

YES Keski-Uusimaan aluepäällikkö Tiina Rytkölä on ollut aktiivisesti edistämässä koulujen ja yritysten yhteistyötä. Hän järjesti viime syksynä YES ope-yrittäjätreffit, joissa Tuusulan opettajat ja yrittäjät ideoivat uusia tapoja koulu-yritysyhteisytöhön.

– Olen yrittänyt sanoa opettajillekin, että kannattaa yhdistää erilaisia juttuja ja teemoja. Kun koulussakin tapahtuu monennäköistä, niin on tärkeää löytää yhteistä aikaa. Liikunnalliset arvot ovat todella tärkeitä, ja oli hieno oivallus Tuusulalta niputtaa yrittäjyyskasvatus ja liikunta tällaisella rennolla ja hauskalla tavalla. Ihanaa aktiivisuutta kunnan ja yrittäjien puolelta!

Muita yhteistyön muotoja ovat esimerkiksi opettajien ja yrittäjien aamiaistreffit ja YES Café, jossa opettajankokous järjestetään yrityksessä, ja samalla opettajat tutustuvat yrityksen toimintaan.

– YES Café on kiva tapa tutustua, opettajat tykkää ja yrittäjät tykkää, ja opettajatkin pääsevät pois koululta toisenlaiseen ympäristöön. Erilaisia yhteistyötapoja on paljon, ja jokaisen koulun kannattaa miettiä ne omista tarpeistaan käsin, Rytkölä kertoo.

Yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaopettajat avuksi

Tulevaisuudessa koulu-yritysyhteistyön mallien käyttöönotossa Keski-Uudellamaalla auttavat paraikaa koulutettavat YES Tutoropet.

– Valtakunnallisessa hankkeessa on Keski-Uudeltamaalta mukana kuusi perusasteen opettajaa Tuusulasta, Mäntsälästä ja Järvenpäästä. Tutoropet toimivat jatkossa yrittäjyyskasvatuksen tukena muille opettajille omassa koulussaan ja kunnassaan, Rytkölä sanoo.

”Yrittäjyyskasvatus on koko koulun juttu”

Tuusulan kunnan opetuspäällikkö Markus Torvinen nähtiin myös golfkentällä kisaamassa. Torvisen mukaan koulujen ja yritysten yhteistyöstä on seurannut paljon hyvää.

– Olemme saaneet lisää keskustelua koulujen ja yrityskentän välille. Yrityskenttä tarjoaa kouluille paljon erilaisia mahdollisuuksia. Me tahdomme, että koulut näkyvät enemmän ulospäin, ja ovat aktiivisia kumppaneita työelämälle.

Mitä kunnat voivat tehdä?

– Minun mielestäni pitää lähteä siitä, että yrittäjyyskasvatus nähdään vielä laajempana asiana kuin yritysvierailuina ja yhteistyönä yritysten kanssa. Meidän tehtävä kunnassa on osata tuoda esiin, mitä kaikkea yrittäjyyskasvatus on ja auttaa niitä, ketkä tahtovat lähteä tekemään sitä. On myös tärkeää, että opettajat ymmärtävät, että moni heidän tekemänsä asia on jo yrittäjyyskasvatusta.

Kuntien ja koulujen on mietittävä, miten yrittäjyyskasvatus ja yritysyhteistyö saadaan opetukseen mukaan.

–Meidän tavoitteenamme on kasvattaa ja kouluttaa yritteliäitä oppilaita, jotka pärjäävät maailmassa. Koulun tasolla pitää ymmärtää, että yrittäjyyskasvatus on koko koulun juttu.

Golfkisaan osallistui myös Tuusulan yrittäjien puheenjohtaja Samuli Halla-Aho, joka toimii aktiivisesti paikallisessa kouluyhteistyössä. Halla-Aho on myös YES Kummi.

– Yrittäjien ja oppilaitosten kannattaa ehdottomasti tehdä yhteistyötä. Yrittäjiltä koulut saavat hyviä käytännön esimerkkejä työelämästä, ja yrittäjät voivat kertoa, mitä asenteita ja taitoja yrittäjä tarvitsee. Nämä asiat jäävät ihan eri tavalla mieleen, kun ne kuulee oikeilta yrittäjiltä, Halla Aho uskoo.

YES Keski-Uusimaan toiminnassa on henkilövaihdos lukuvuodeksi 2018-2019. Uutena aluepäällikkönä toimii Birgit Eskelinen.