
Miksi yrittäjyyskasvatus kantaa kunnissa eri tavoin? Yksi vastaus löytyy verkosto-osaamisesta – taidosta, joka mahdollistaa kestävän yhteistyön koulutuksen, elinkeinoelämän ja yhteisöjen välillä. Tässä blogissa YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen kertoo, miksi verkostot eivät ole sivuroolissa, vaan yrittäjyyskasvatuksen kantava voima.
Verkostoituminen ei ole vain käyntikorttien vaihtoa – se on taitoa rakentaa siltoja ihmisten, organisaatioiden ja ideoiden välille. Verkosto-osaaminen on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä taidoista, ja sen merkitys korostuu niin koulutuksessa, työelämässä kuin yhteisöjen ja kuntien kehittämisessä.
Verkostot eivät synny itsestään. Ne vaativat aikaa, luottamusta ja ennen kaikkea vuorovaikutusta. Kyky kuunnella, jakaa, oppia toisilta ja rakentaa yhdessä – se on verkosto-osaamista parhaimmillaan.
Verkostoituminen ei vie pois vaan se tuo lisää: uusia näkökulmia, kumppanuuksia ja mahdollisuuksia.
Oli kyse koulutusorganisaatioiden yhteistyöstä, elinkeinoelämän kumppanuuksista, yrittäjyyden tukemisesta tai yhteisöllisten projektien rakentamisesta, verkostot moninkertaistavat vaikuttavuuden.
Verkosto-osaaminen on opittava taito. Se tarkoittaa vuorovaikutusta, avoimuutta, uteliaisuutta ja rohkeutta ylittää siiloja. Se on kykyä kohdata erilaisia ihmisiä ja näkökulmia, rakentaa yhteistä tahtotilaa – ja ennen kaikkea löytää ne paikat, joissa yksilöllinen osaaminen kohtaa yhteisen tarpeen. Niissä hetkissä syntyvät ratkaisut, joita yksin ei olisi voinut kehittää.
Verkostoituminen on myös vastuunkantoa. Yhdessä toimimalla meillä on aidosti suurempi mahdollisuus rakentaa kestävämpää yhteiskuntaa niin paikallisesti kuin laajemminkin.
Verkostot yrittäjyyskasvatuksen voimavarana
Yrittäjyyskasvatus on monialaista yhteistyötä. Se ei tapahdu tyhjiössä, eikä yksin, vaan yhdessä. Juuri siksi verkosto-osaaminen on yksi sen kantavista voimista. Se yhdistää ihmisiä, toimialoja ja mahdollisuuksia ja rakentaa kestävää tulevaisuutta niin lapsille ja nuorille kuin kunnille ja koko yhteiskunnalle. Se luo siltoja koulutuksen ja elinkeinoelämän välille, vahvistaa kuntien elinvoimaa ja tuo yrittäjyyskasvatuksen aidoksi osaksi oppimista.
Verkostoissa syntyy oppimista ja innovaatiota. Kun yhdistämme osaamista eri toimialoilta, löydämme ratkaisuja, joita emme yksin keksisi. Samalla vahvistamme osallisuutta, yhteenkuuluvuutta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia.
Siksi verkostot eivät ole vain tapa toimia – ne ovat strateginen voimavara, jolla rakennamme yhteiskuntaa.
YES-verkoston tavoitteena on tehdä yrittäjyyskasvatuksesta näkyvää, vaikuttavaa ja yhteistä. Tässä työssä verkostoilla on keskeinen rooli. Ilman niitä ei synny monialaista, pitkäjänteistä eikä elinvoimaista yrittäjyyskasvatusta.
Kun verkostot toimivat, yrittäjyyskasvatus ei ole vain sisältö – vaan toimintakulttuuri, jota rakennetaan yhdessä ja joka tuottaa sitä yrittäjyyskasvatusta, jolla on merkitystä.

Sanna Lehtonen on Suomen merkittävimmän yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkoston, YES-verkoston johtaja. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus yrittäjyyskasvatuksen kehittämisestä eri rooleissa. Hän kokee tällä hetkellä tärkeimmäksi tehtäväksi rakentaa yrittäjämäistä toimintakulttuuria oppilaitokseen ja sitä ympäröivään yhteiskuntaan. Työssään YES-verkostossa hän tähtää siihen, että yrittäjämäinen toimintatapa on kiinteä osa suomalaista arkea. Ennen yrittäjyyskasvatuksen innostajan saappaisiin astumista hän toimi luokanopettajana ja rehtorina. Lehtonen on toiminut myös yrittäjänä ja perheyrityksen osakkaana.
Näkökulma-palstalla julkaisemme asiantuntijoiden kirjoituksia.