Skip to main content
  Uutinen

16-vuotias Aatu taikoi itsensä estradeille – nuori yrittäjä peräänkuuluttaa nyt yrittäjyyskasvatusta

By 4.10.2017 6 maaliskuun, 2020 No Comments

YES Kummi Aatu Itkonen on vasta 16-vuotiaana jo kokenut esiintyjä. Kevytyrittäjänä toimiva opiskelija tahtoo omaa yrittäjätarinaansa kertomalla rohkaista myös muita nuoria lähtemään yrittäjiksi.


kuva: Aatu Itkonen

Taikuri Aatu Itkonen on nuoresta iästään huolimatta vakuuttava. Tämä kohtelias opiskelija ja yrittäjä vastaa heti viesteihin ja soittopyyntöihin, esittelee taitonsa ja kokemuksensa selkeästi ja osaa myydä omaa osaamistaan.

Aatu kertoo, että vuorovaikutustaidot ovat tulleet kuin vaivihkaa matkan varrella.

– Viihdetaiteilijana täytyy automaattisesti olla ihmisen kanssa tekemisissä, ja tekemällä oppii. Pitää olla rohkea ja reipas, sitähän myös yrittäjyys vaatii.

Aatu on oppinut itsenäisesti myös kaiken yrittäjyyteen liittyvät käytännön asiat, ja tietysti myös taikurin hommat. Yleisölle esiintymisen hän aloitti 13-vuotiaana, ja pari vuotta verokortin kanssa toimittuaan hän ryhtyi kevytyrittäjäksi, mikä on helpottanut toimintaa keikkamäärien noustessa.

– Kun alussa lähdin esiintymään, niin tutut tsemppasivat kovasti. Aluksi esiinnyin sukulaisille, mutta ei mennyt kuin viikkoja kun sana lähti leviämään ja keikkoja tuli koko ajan lisää. Tein ensimmäisenä vuonna noin 30–40 keikkaa ja viime vuonna lähes 100, lähinnä pikkujouluja, juhlia ja kaupunkitapahtumia.

Kevytyrittäjyys sopii opiskelijalle

Aatu paljastaa, ettei oikeastaan missään vaiheessa ajatellut yrittäjäksi ryhtymistä, vaan yksi asia on johtanut toiseen.

– Kaikki lähti vahingossa. Perheestänikään ei löydy yrittäjyystaustaa. Pikkuhiljaa katsojia on vain tullut lisää. On tosi hienoa, että sain mahiksen tehdä keikkaa, ja nuori 13-vuotias otettiin kyllä hyvin vastaan, Aatu kertoo.

Tällä hetkellä taikurin, juontajan ja yrittäjyyspuhujan keikkoja tekevä kouvolalainen tasapainottelee opiskelun ja yrittäjyyden välillä. Opiskelupaikka löytyi Tampereelta, ammattiopisto Tredun audiovisuaalisen viestinnän linjalta. Viikonloppuna riittää virtaa keikkojen tekemiseen.

­– Kevytyrittäjyys on hyvä ja helppo ratkaisu. Toinen firma hoitaa paperihommat, ja itselle jää aikaa opiskeluun ja tietysti yrittäjyyden siihen puoleen mistä tykkään eli esiintymiseen, juontohommiin ja taikurikeikkoihin.

Aatu on ehtinyt esiintyä jo isoille massoille ja arvohenkilöille.

– Isoimmat keikat ovat olleet ikimuistoisimpia. Viime vuonna olin muun muassa Helsingin messukeskuksessa K-teampäivillä ja elokuussa Kotkassa esiinnyin samassa tapahtumassa isojen nimien kanssa, kuten Veeti Kallio ja Kasmir. Nyt syyskuussa pääsin esiintymään Yrittäjän Päivän päätapahtumaan Helsingin Korjaamolle.

Miksei yrittäjyyskasvatusta ole kouluissa enemmän?

Aatu muistaa omalta koulupolultaan, että yrittäjyys on ollut esillä tunneilla, mutta hänen mielestään se saisi olla vieläkin enemmän.

– Yhteiskuntaopin tunnilla ollaan kyllä puhuttu yrittäjyydestä, mutta toivon silti, että yrittäjyyttä tuotaisiin vielä enemmän nuorten tietoisuuteen!

Juuri tästä syystä Aatu on myös lisännyt omaan ohjelmavalikoimaansa myös yrittäjyydestä puhumisen ja rekisteröitynyt vapaaehtoiseksi YES Kummiksi.

–  Toivoisin, että ihmiset näkisivät ja ymmärtäisivät, että työllistyminen ei katso ikää. Ihan 16-vuotiaskin voi menestyä! Uskon, että yrittäjyys tulee jatkossa olemaan iso osa Suomen yhteiskuntaa, ja se tuo työpaikkoja. Ja jos nuoren näkökulmasta miettii, niin asia menee varmasti parhaiten perille, jos asiasta kertoo toinen nuori jonkun toimitusjohtajan sijaan.

Aatu käykin nykyään paljon nuorten tapahtumissa puhumassa. Hän on jopa vähän yllättynyt saamastaan huomiosta.

– Onhan se aivan käsittämätöntä, että minä, 16-vuotias kerron omanikäisille mitä on yrittäminen! Olen myös kuullut nuorten vanhemmilta, että olen joillekin esimerkki. Olen huomannut, että yrittäjyys kiinnostaa – parhaimmillaan nuoret tulevat vielä tilaisuuden jälkeen kysymään lisää. 

Opettaja, pyydä Aatu omalle oppitunnille

Aatu Itkonen toimii nyt myös YES Kummina, eli yritystoiminnan puitteissa tehtyjen esiintymiskeikkojen lisäksi hän toimii myös vapaaehtoisena koulujen työelämäyhteistyössä. Aatun voit pyytää esimerkiksi vierailemaan oppitunnilla kertomaan omista kokemuksistaan.

Aatun löydät YES-kummiportaalista yeskummit.fi, jossa voit lähettää hänelle yhteistyöpyynnön. Aatu toimii YES Kummina Etelä-Karjalan, Kotka-Haminan ja Kouvolan alueilla.