Skip to main content
  Uutinen

400 yläkoululaista teki pyrähdyksen työelämään Joensuu Racessa – ”Tästä tehdään jokavuotinen juttu!”

By 15.2.2017 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Miten toteutat hyvän radiomainoksen, tarttuvan sloganin tai asunnon myynti-ilmoituksen? Osaatko stailata mallinuken, entä kattaa kolmen ruokalajin illallisen?

Yläkoululaiset pääsivät esittäytymään kotikaupunkinsa työpaikoissa ja näyttämään taitonsa Joensuu Race -yrityssuunnistuksessa. Mukaan lähti yli 50 joensuulaista yritystä.

Oppilaat odottavat lähtöä rasteille. Pielisjoen koulu on reilun 400 oppilaan ja 40 opettajan yläkoulu.

Viime viikolla ensimmäistä kertaa järjestetty Joensuu Race antoi Pielisjoen yläkoulun oppilaille mahdollisuuden päästä itse ideoimaan, tekemään ja kokemaan erilaisia työelämään liittyviä tehtäviä.

Aamupäivän aikana yli 80 oppilasryhmää kiersi yritysten pitämiä rasteja eri puolilla Joensuuta. Rastikäyntien jakamiseksi joka joukkueelle oli annettu yksi pakollinen rasti, mutta muuten nuoret saivat suunnitella reittinsä ja vierailukohteensa itse.

 

Kukka-Maria Rossi on valmiina spiikkaamaan Iskelmä Rexin studiossa. Taustalla ryhmän muut jäsenet Aleksi Lipponen, Tanja Koukku, Liisa Ikonen ja Aino Ristolainen.

Iskelmä Rexin rastipisteellä oppilaiden tehtävän oli kirjoittaa mainos tai uutinen radion saamien tiedotteiden pohjalta ja spiikata se. Oppilasryhmien tuotoksia kuultiin myöhemmin iltapäivän radiolähetyksessä.

– Tehtävä oli hauska, oli mukava että saimme yhdisteltyä kaikkien mielipiteitä. Se yllätti, että tässä tarvitaan niin paljon ajatustyötä. Tekstin lyhentäminen on vaikeaa, Kukka-Maria Rossin ryhmä kertoi.

Mainosteksti on syntymässä. Liisa Matveinen antaa vinkkejä.

Iskelmä Rexin yrittäjä Liisa Matveinen osallistui mielellään yrityssuunnistukseen. Hän toimii myös paikallisen lukion yrittäjäkummina.

– Yrittäjyyden asia on sydäntä lähellä. Olen yrittäjäperheestä, ja olisi kiva ollut nuorena nähdä muitakin yrittäjiä kuin omat vanhemmat, Matveinen sanoo.

Kekäleessä tehtävänä oli stailata mallinukke. Hennariikka Koskimies neuvoo seitsemäsluokkalaisten ryhmää mallinuken käden asentamisessa.

Vaatemyymälä Kekäleen visualisti Hennariitta Koskimies kehuu rastilla käyneitä oppilaita.

– Nuoret ovat tosi reippaita, yksi ehti jo kysellä harjoittelupaikkaakin, Koskimies kertoo.

Samaa sanoo Intersportin myyjä Marko Savinainen.

– Meillä on käynyt hyviä ryhmiä. Joillekin meidän toiminta oli uutta, mutta siitä ne rohkaistuivat kun pääsivät näkemään toimintaa.

Marko Savinainen tarkastaa kahdeksasluokkalaisten Matias Mutasen, Miikka Svenskin ja Lassi Korhosen hiihtositeen asennuksen.

Yrityssuunnistus sai loistavaa palautetta niin yrittäjiltä kuin oppilailtakin. Nuoret kertoivat oppineensa työelämätaitoja, ja yrittäjät kehuivat nuorten asennetta.

– Tarkoitus on tehdä tästä perinne ja ottaa myös muita yläkouluja mukaan. Sunnittelemme seuraavaa Racea jo syksylle Yrittäjän Päivän tienoille, sillä molemmat haastamamme yläkoulut ottivat haasteen vastaan, kertoo Pielisjoen koulun rehtori Jouni Partti.

Joensuu Race tarjosi työelämään tutustumista myös opettajille, sillä koko opetushenkilöstö – rehtori mukaanlukien kiersi rasteilla seuraamassa kisaa.

 

Neea Tahvanainen, Neea Kokkonen, Anna Puhakka ja Oona Laasonen.

Yhdeksäsluokkalaiset Neea Tahvanainen, Neea Kokkonen, Anna Puhakka ja Oona Laasonen olivat suunnistuksen jäkeen tyytyväisiä päivän kulkuun ja omaan suoritukseensa.

– Meillä on silloin tällöin erilaisia teemapäiviä kuten liikuntapäiviä, mutta tosi harvoin. Tällainen suunnistus on ihan sikahyvä mahdollisuus, oli mukava päästä osallistumaan, nuoret kertovat.

Tyttöjen joukkue ehti päivän aikana tehdä logon mainostoimisto Vaganzassa, suunnitella burgerin ravintola Kerubissa, suorittaa ongelmanratkaisutehtävän avaruuspaja Epic Challenge Joensuussa ja laatia kaupungintalolla uuden sloganin Joensuulle.

Millä sloganilla houkuttelette kaupunkiin tulijoita?

– Virta vie kohti meidän Joensuuta!

Tällainen tapahtuma meidänkin kouluun! Mutta miten se onnistuu?

Joensuu Racen järjestivät yhdessä Pielisjoen koulu, Joensuun Yrittäjät ry sekä YES Pohjois-Karjala (STEP-Y -hanke).

Idea syntyi viime syksynä, kun Pielisjoen koulun historian opettaja Jussi Torssonen osallistui YES Varsinais-Suomen Yrittäjyyden ytimessä -risteilylle ja kuuli siellä YES Kummi Ville Mattilan esittelyn Kaarinassa jo kolmesti toteutetusta Meidän Kaarina – Amazing Racesta.

– Kokeilimme tällaista koulu-yritysyhteistyötä jo viime vuonna pienemmässä mittakaavassa, kun YES Pohjois-Karjala järjesti duunisuunnistukset Pyhäselässä ja Outokummussa. Nyt lähdimme Kaarinan kokemuksella ja tuella tekemään isommin, kertoo YES Pohjois-Karjalan aluepäällikkö Kaisu Tyni-Pyy.

Kaarinasta saatiin ”koulutusvientituotteena” Ville Mattilan kehittämä verkkopohjainen kilpailujärjestelmä, johon sekä yritykset että nuoret rekisteröityivät.

– Ville Mattila on ollut meille suurena apuna. Hän on ollut käytettävissä puhelimitse sekä sähköpostitse ja jopa osallistunut suunnittelukokoukseemme Joensuussa paikan päällä – huippu-Ville! Häneltä olemme saaneet kaikki mahdolliset neuvot ja kokemukset, Tyni-Pyy kiittää.

Mattila toimii aktiivisesti yrittäjyyskasvatuksen parissa Varsinais-Suomessa ja kannustaa muitakin kouluja ja yrittäjiä yhteistyöhön. Hän kertoo olevansa mielellään apuna yritysuunnistuksissa, niin kisajärjestelmän kuin muidenkin järjestelyiden osalta.

Myös Joensuun yrittäjät lähtivät innolla mukaan tapahtumaan. Rekrytointi ei ollut Tyni-Pyyn mukaan vaikeaa.

–Joensuun yrittäjiä ei voi kylliksi kiittää. Joensuun yrittäjien tuore toiminnanjohtaja Riku Tapio on ollut mies paikallaan ja tarttunut toimeen ja saanut jäsenistön innolla mukaan yrityssuunnistukseen. Hän kontaktoi etukäteen yrittäjät, jonka jälkeen meidän oli opettajien kanssa helppo soitella heille ja sopia yksityiskohdista.

Yrittäjyyskasvatusyhteistyötä Joensuussa. Vasemmalta kaupunginjohtaja Kari Karjalainen, Kaisu Tyni-Pyy, Jouni Partti, Riku Tapio, Joensuu Racen avauspuheenvuoron pitänyt nuori yrittäjä Juho Räsänen ja YES Pohjois-Karjalan projektisuunnittelija Sanna Koskela.

Yrittäjyyskasvatusta joka kouluasteelle

YES-toiminnan Pohjois-Karjalassa mahdollistaa STEP-Y -hanke, jota Tyni-Pyy vetää vuoden loppuun asti.

– YES on saanut kentältä todella paljon positiivista palautetta, ja valmiit yrittäjyyskasvatuksen materiaalit ja tuki toteutuksiin ovat tulleet tarpeeseen. Tällä hetkellä hankkeen kohderyhmänä ovat yhtenäiskoulut, yläkoulut ja lukiot Juuassa, Kontiolahdessa, Liperissä, Polvijärvellä, Outokummussa ja Joensuussa, mutta kysyntää on laajemmalle, kaikkia palvelevalle yrittäjyyskasvatuksen palvelulle.Tavoitteena on, että YES-toiminta saataisiin vakiintumaan alueelle, Tyni-Pyy kertoo.

 

Pielisjoen koulussa on jo pitkään tehty koulu-yritysyhteistyötä. YES-verkosto tukee oppilaitoksia yrittäjyyskasvatuksessa ja auttaa rakentamaan yhteistyötä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Suomen satavuotissyntymäpäivän YES-verkosto tahtoo tarjota kuluvan vuoden aikana 100 oppilaitokselle mahdollisuuden lähteä kehittämään yrittäjämäistä toimintakulttuuria. Tukena ovat YES-verkoston aluetoimijat, palvelut ja materiaalit. Lue lisää.