
Viestintä- ja voimavaravalmentaja Reetta Viinanen uskoo, että elämä vie sattumusten kautta, ja nuorena ei tarvitse olla vielä kaikkia vastauksia. Tärkeintä on yhteistyö ja rohkeus kysyä. Viinanen valittiin vuoden YES Kummiksi 2020.
Reetta Viinanen ei ollut aiemmin tehnyt työtä nuorten kanssa. Ensikosketus kouluyhteistyöhön tuli vuonna 2018, jolloin hän soitti YES Varsinais-Suomen aluepäällikkö Johanna Vainiolle ja kertoi, että tässä olisi yksi yrittäjä, joka tahtoisi tehdä yhteistyötä.
Vainion ehdotuksesta Viinanen lähti tuomariksi NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa nuorten kokonaisvaltainen osaaminen ja innostus teki häneen syvän vaikutuksen.
– Olin että vau! Heistä oikein huokui yrittäjähenkisyys. Huomasin, kuinka tärkeä oppimisen muoto on, kun nuoret pääsevät itse yrittäjäksi.
Kokemus koukutti yrittäjyyskasvatukseen.
– Mietin, että jos johonkin tahdon laittaa energiaa, niin tällaiseen vapaaehtoistyöhön. Sen jälkeen liityin aika nopeasti YES Kummiksi.
”Yksi tärkeimmistä taidoista on ihmisten kohtaaminen ja arvostaminen”
YES Kummina keikkaa on riittänyt muun muassa yrittäjyysleireillä ja kouluvierailuilla.
Viinanen käy mielellään kertomassa omaa uratarinaansa. Hän toivoo, että siitä jää nuorille mieleen tietyllä tavalla hetkessä eläminen ja epävarmuuden hyväksyminen.
– Sun ei todellakaan tarvitse tietää vastauksia kaikkiin sun kysymyksiin. Riittää, että mietit, mikä tällä hetkellä sinua kiinnostaa ja mitä lähdet tavoittelemaan. Itsekin nuorena revin opon kanssa hiuksiani, kun en tiennyt mikä minusta tulee isona. Kuitenkin elämä vie sattumusten kautta.
Miten nuorten pitäisi Viinasen mielestä varautua työelämään?
Tärkeää on ainakin rohkeus kysyä.
– Minä olen aina kysynyt ja kysynyt, ja se on vienyt minua tosi paljon eteenpäin elämässä. Olen kysynyt asioita tittelistä tai työtehtävästä viis, ja ihan jokaisella on paljon arvokasta tietoa.
Yhtä tärkeää on, että tekee yhteistyötä.
– Kukaan ihminen ei yksin pärjää. Yksi tärkeimmistä taidoista on ihmisten kohtaaminen ja arvostaminen. Myös itsensä arvostaminen: se, että ymmärtää, että minulla on arvokasta tietoa. Älä ikinä aliarvioi itseäsi tai muita, vaan kuuntele rohkeasti sekä omia että muiden ajatuksia ja ideoita.
Viinanen uskoo myös itse oppineensa kouluyhteistyöstä.
– Olen ylipäätään oppinut elämästä sen, että ihmiset ovat hyvin samanlaisia, vaikka vedämme helposti raja-aitoja. Me kaipaamme ja tarvitsemme samanlaisia asioita. Olen ollut paljon yritysmaailmassa, ja nyt kun olen päässyt kurkistamaan oppilaitosmaailmaan, niin huomaan samanlaisuuden. Vien opettajillekin sitä sanomaa, että olemme ihan samanlaisten asioiden kanssa tekemisissä.
Tärkeää on antaa nuorille mahdollisuus kertoa omia ajatuksiaan ja vaikuttaa
Kouluyhteistyö tuo Viinaselle hyvää mieltä.
– Itselleni YES Kummina toimiminen on nimenomaan hyvän mielen ja oppien jakamista. Olen itse saanut elämäni aikana paljon apua ja tukea – meistä jokainen varmasti on, ja nyt iän karttuessa on aika antaa sitä eteenpäin. Olen elävä esimerkki siitä, että aina kun on mahdollisuus saada tai antaa tukea, niin se kannattaa tehdä. Ihminen on joka hetki sekä oppija että opettaja.
Koulu-yritysyhteistyön yhteiskunnallista merkitystä ei voi myöskään vähätellä.
– Meidän tulevaisuutemme tarvitsee yrittäjämäisiä taitoja. Luin juuri, että USA:ssa on tällä hetkellä jo kolmannes työvoimasta yksinyrittäjiä tai freelancereita, ja arvio on, että vuoteen 2027 mennessä heitä on jo puolet. Suomessakin heitä on nykyään jo paljon, eli voi sanoa, että työelämän muutos on totta. Maailma tarvitsee yrittäjyyskasvatusta.
Onko Viinasella vinkkejä opettajille ja oppilaitoksille? Mitä työelämätaitoja nuorten pitäisi harjoitella jo kouluaikana?
– Oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Aikuinenkin saattaa käyttäytyä niin, että jos ei tiedä jotain niin ei myöskään tee mitään. Neuvoni on, että vaikka et tiedä, niin tee silti jotain. Yrittäjyyskasvatuksen kautta näitä taitoja voi kehittää. Otetaan kaikki mukaan tekemään ja annetaan mahdollisuus kertoa omia ajatuksia ja vaikuttaa. Silloin kyky ja tahto olla aktiivinen lisääntyy luonnostaan.
Elämään mahtuu usea unelma-ammatti
Koulutukseltaan Viinanen on yritysviestinnän tradenomi. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä ura eteni yritysviestinnän tehtävissä viestintäasiantuntijana, tiedottajana, kouluttajana ja valmentajana nousujohteisesti, aina haastavampiin töihin.
– Mietin aina, mihin minulla löytyy rahkeita ja mitä seuraavaksi. Lopulta pääsin unelmatyöhöni kansainvälisen konsernin viestintäasiantuntijaksi, mitä olin tavoitellut melkein kymmenen vuotta. Olisin voinut työskennellä siellä pitkäänkin, mutta sitten tuli tämä uusi unelma.
Viinanen päätti ryhtyä yrittäjäksi. Yksi syy oli se, että Viinanen huomasi työelämän alkaneen olla pelkkää muutosta.
– Näin läheltä sen tuskan, kun johdon pitää innostaa ihmisiä muuttumaan. Ja ihmisiltä odotetaan kauheasti voimavaroja ja muutoshalukkuutta. Huomasin, että kaikki eivät voi hyvin. Kiinnostuin aiheesta ja mietin, mitä itse voin tehdä, mitä kaikki voivat tehdä.
Viinanen päätyi opiskelemaan voimavaravalmennusta (NLP, Neuro Linguistic Programming).
– Kun sain itse konkreettisia työkaluja ja menetelmiä vaikuttaa omaan jaksamiseen, tahdoin lähteä laajemmin valmentamaan muita ja jakamaan omia hyväksi havaitsemiani taitoja.
Lopulta Viinanen irtisanoutui työstään ja sanoi lähtevänsä seikkailemaan. Oma yritys, yritys- ja henkilövalmennuksia tarjoava Rohkeushyppy näki päivänvalon vuonna 2017.
– Olen ollut sielultani yrittäjä aina. Nyt valmennan elämän kestäviä ihmisiä ja tulevaisuuden kestäviä työyhteisöjä. Keskityn valmennuksissa henkilökohtaisiin voimavaroihin, rohkeuteen, muiden kohtaamiseen ja yhteistyöhön.
Toinen syy ryhtyä yrittäjäksi olikin päästä tekemään omien arvojen mukaista työtä.
– Luomalla oman yrityksen voin päättää sen arvopohjan. Parasta yrittäjyydessä on se, että ei tarvitse feikata vaan saa tehdä omannäköistä, autenttista ja aitoa työtä.
Viinanen on jälleen uuden unelman alkutaipaleella.
– Yrittäjyys on opettanut minulle valtavasti epäonnistumisen sietämisestä ja vaikeiden tunteiden kohtaamista. Toisin kuin aiempi työura, joka oli pitkälti onnistumista. Mutta annoin sen pois ja lähdin tähän. Kokemus on ollut mielenkiintoinen ja opettavainen.
Rohkeasti yhteistyöhön
Viinanen rohkaisee muitakin YES Kummeiksi. Onko hänellä antaa vinkkejä nuorten kohtaamisiin?
– Älä oleta mitään tai aseta mitään ennakkokäsityksiä. Ja tämä on vinkki kaikkien ihmisten kohtaamiseen. Mene kohtaamisiin omana itsenäsi ja katso, mitä siitä lähtee tapahtumaan ja syntymään. Aito kohtaaminen syntyy siitä, että on siinä tilanteessa rauhassa muiden kanssa. Kannattaa myös miettiä työkaluja osallistamiseen, ettei tilanteesta tulisi yksinpuhelua. Aina kun kohtaan nuoria, painotan, että heissä on valtavasti osaamista ja tietämystä. Ja mitä ei tiedä, sen voi kysyä.
Viinanen rohkaisee myös opettajia verkostoitumaan YES Kummien kanssa.
– Usein asiat kaatuvat siihen, että on kiire ja ei ehkä ehdi miettiä uusia tapoja. Koulu-yritysyhteistyö synnyttää kuitenkin kaikkia osapuolia innostavia kokemuksia.
Aika, johon siirryimme maailmanlaajuisen Korona-epidemian myötä, haastaa työelämää uusin tavoin. Reetta uskoo kuitenkin, että juuri yrittäjämäisellä asenteella ja tavalla suhtautua elämään on mahdollista löytää innovatiivisia ratkaisuja vaikeuksienkin edessä.
– Nyt tarvitaan myös enemmän kuin koskaan yhteistyötä ja toistemme tukemista.
Reetta Viinanen palkittiin Vuoden YES Kummina Turussa 2.3.2020. Lue lisää.
Rohkeushypyn nettisivut: rohkeushyppy.fi
Reetta Viinanen osallistui myös YES Kummien haastattelusarjaan. Katso haastattelu YouTubesta.
Pyydä kummeja yhteistyöhön!
Reetta Viinanen toimii YES Kummina Varsinais-Suomen alueella. Voit lähettää hänelle ja muille YES Kummeille yhteistyöpyyntöjä YES-kummiportaalissa osoitteessa yeskummit.fi.
YES Kummit ovat yrittäjiä ja työelämän edustajia, jotka toimivat vapaaehtoisina koulujen työelämäyhteistyössä. YES Kummit tuovat kouluille tietoa yrittäjyydestä ja työelämästä sekä toimivat esikuvina lapsille ja nuorille työn tekijöinä ja oman alansa ammattilaisina.
YES Kummien ansiosta nuoret tutustuvat lähiympäristönsä yrityksiin ja työn tekijöihin ja saavat roolimalleja työelämään. Kummit ovat yksi keino muuttaa koulua työelämälähtöisemmäksi ja verkottaa opetusta yhteiskuntaan. Vuonna 2020 YES-kummiportaaliin on rekisteröitynyt jo yli 400 yrittäjää ja työelämän vapaaehtoista.