
Kanta-Hämeessä on panostettu viime vuosina vahvasti lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen. Tavoitteena on tiivistää koulutuksen ja työelämän yhteistyötä sekä vahvistaa alueen elinvoimaa. Maakunnallinen yrittäjyyskasvatusstrategia luo pohjaa tälle työlle, ja konkreettisia toimenpiteitä on toteutettu laajassa yhteistyössä useiden eri toimijoiden kesken.
Yrittäjyyskasvatus on nyt hyvässä vauhdissa Kanta-Hämeessä. Uusi yrittäjyyskasvatuksen maakunnallinen strategia julkaistiin vuonna 2024, ja yrittäjyyskasvatuksen jalkautus varmistuu uuden Kolmen seutukunnan elinvoimaa -hankkeen turvin.
Kehityöstyötä Kanta-Hämeessä on johtanut Hämeen Yrittäjät. Mukaan ovat lähteneet kaikki alueen kunnat, maakunnan liitto, koulutuksen järjestäjät ja kehittämisyhtiöt.
– Kunnissa on havaittavissa selvästi kasvavaa kiinnostusta yrittäjyyskasvatusta kohtaan. Keskustelut ovat muuttuneet yleisistä linjauksista konkreettisiksi toimenpiteiksi, kertoo Hämeen yrittäjien Meiju Honkavuori.
Uusi maakunnallinen strategia – Nuorten Yrittäjyyspolku – on alueen kehittämisohjelman tulos, jonka keskeisenä tavoitteena on yhdistää koulutus ja työelämä saumattomaksi kokonaisuudeksi ja vahvistaa näin maakunnan elinvoimaa.
Strategia sisältää konkreettisia tavoitteita, kuten paikallisen elinkeinoelämän ja alueen mahdollisuuksien tunnetuksi tekemisen, nuorten luovuuden ja yrittäjämäisen ajattelun edistämisen sekä oppilaitosten ja yritysten välisen yhteistyön tiivistämisen käytännön toimenpiteiden kautta.
Tavoitteena on kasvattaa nuorten kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan ja tukea heitä tulevaisuuden suunnitelmiensa hahmottamisessa.
Yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksiin yrittäjyyskasvatuksen vastuuhenkilöt
Hyväkään strategia ei toimi, jos se jää valmistuttuaan toteuttamatta. Kanta-Hämeessä on panostettu strategian jalkauttamiseen ja siihen, että yhteistyö jatkuu strategian valmistumisen jälkeen.
– Yksi keskeinen toimenpide strategiassa oli yrittäjyyskasvatuksen vastuuhenkilöiden nimeäminen yrittäjäjärjestön paikallisyhdistyksistä – tämä laitetaan nyt Kolmen seutukunnan elinvoimaa -hankkeen kautta käytäntöön. Paikallisyhdistysten osalta on menossa kartoitus resursseista ja mahdollisuuksista yrittäjyyskasvatuksesta vastaavien henkilöiden valintaan. Yrittäjyyskasvatuksen yhteyshenkilöt tulevat toimimaan tärkeänä linkkinä kuntien, oppilaitosten ja yrittäjien välillä.

Hämeen Yrittäjien projektipäällikkö Meiju Honkavuori toimii myös YES Kanta-Hämeen alueyhteyshenkilönä.
Lisäksi hankkeessa on aloitettu alueellisen yhteistyön koordinointi, joka auttaa rakentamaan yhteistä ymmärrystä, jakamaan hyviä käytäntöjä ja vahvistamaan yhteistyötä yli organisaatiorajojen.
Honkavuori kertoo, että uusi hanke tukee myös muiden strategisten tavoitteiden toteuttamista, kuten verkostojen vahvistamista, yrittäjyyskasvatuksen jatkuvuuden turvaamista ja kuntien yritysmyönteisyyden kehittämistä.
– Hanke on lähtenyt liikkeelle innostuneesti ja aktiivisella yhteistyöllä. Kevään aikana on rakennettu pohjaa kokonaisuuden toteuttamiselle. Yhteydenpito paikallisyhdistyksiin on aktiivista, kuntien ja oppilaitosten suuntaan on avattu keskusteluyhteyksiä, ja yrittäjyyskasvatuksen edistämiseksi on kartoitettu alueen tarpeita ja hyviä käytäntöjä.
Ensi syksynä toimintaa on tarkoitus tehostaa entisestään tiivistämällä oppilaitos-, yritys- ja kuntayhteistyötä.
– Yleinen fiilis on varovaisen innostunut ja rakentava. Yrittäjyyskasvatus nähdään yhä enemmän osana kunnan elinvoimapolitiikkaa, ja koulujen sekä yritysten välinen vuoropuhelu on piristynyt.
Into näkyy myös kasvavana tahtona viedä yrittäjyyskasvatus osaksi laajempaa maakunnan strategista kehittämistä.
– Hieno uutinen on, että Kanta-Hämeen maakuntaohjelman valmistelussa yrittäjyyskasvatus on nostettu keskeiseksi osa-alueeksi, Honkavuori iloitsee.
Kanta-Hämeen yrittäjyyskasvatuksen strategia yhdistää koulutuksen ja elinkeinopolitiikan kokonaisvaltaiseksi elinvoimatyöksi. Julkaisu sisältää mm. strategiset tavoitteet ja ehdotetut toimenpiteet tavoitteiden toteuttamiseksi. Lue julkaisu tästä.
Strategian oheen on tehty myös Yrittäjyyskasvatuksen työkirja toiselle asteelle, johon on koottu alueella toteutettavissa olevia esimerkkejä työ- ja elinkeinoyhteistyöstä sekä tarjolla olevia yrittäjyyskasvatuksen materiaaleja. Lue työkirja tästä.
YES-verkosto osallistuu ja paikoin koordinoi maakunnallisia yrittäjyyskasvatuksen strategiaprosesseja. Lue lisää YES-verkoston tekemästä strategiatyöstä.