Skip to main content
 Yrittäjämäinen lukio

Kiimingin lukio panostaa nyt yrittäjyyskasvatukseen

By 13.12.2017 11 huhtikuun, 2019 No Comments

YESin yrittäjyyskasvatuksen ystäväkirjassa vuorossa on Kiimingin lukio. Lukiossa on tänä lukuvuonna merkittävänä painopistealueena yrittäjyyskasvatus.

Tämän ystäväkirjan täyttivät opettaja ja opinto-ohjaaja Jorma Päätalo sekä rehtori Piia Räsänen.

lukion nimi: Kiimingin lukio
paikkakunta: Oulu
opiskelijoita: 246
opettajia: 20

Onko meidän lukiossa yrittäjyyskursseja, mitä? Ovatko ne pakollisia vai vapaaehtoisia?

Koulussamme on kolme varsinaisen yritystiedon kurssia. Näin voimme entistä paremmin syventää yrittäjyyteen ja yritystoimintaan paneutumista ja lisätä vierailuja yrityksiin ja yrityksen perustamisessa auttaviin tahoihin.

Yritystiedon jatkokurssilla opiskelijat perehtyvät yrityksen käytännön rutiineihin, kuten arvonlisäveroilmoituksiin ja palkkailmoituksiin verohallinnolle ja yrityksen kirjanpitoon. Lisäksi meillä on yrityksen perustamiskurssi, jossa pystymme opastamaan opiskelijoita käytännön asioihin yrityksen perustamisvaiheessa. Kaikki kurssit ovat vapaaehtoisia.

Onko meidän lukiossa erilaisia oppimisympäristöjä? Miten meidän lukiossa tehdään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa?

Yrittäjyyskasvatusta edistää koulussamme erityisesti Jakso viikossa -malli. Tämä tarkoittaa sitä, että viikon aikana on opiskelijalla vain yksi kurssi suoritettavana. Koska opiskelijalla ei ole muita oppiaineita, opiskelu voi tapahtua missä vain.

Niinpä esimerkiksi yritystietouden jatkokurssilla viime vuonna vierailimme yhtenä päivänä pankissa, jonka jälkeen kävimme Oulun keskustassa liikelounaalla ja iltapäivällä analysoimme kauppakeskus Valkeassa toimivia yrityksiä. Toinen päivä vietettiin yliopistolla, jossa puoli päivää kului Business Kitchenin vieraana ja toinen puolikas Fab Lab Oulussa.

Tänä vuonna toteutettavalla kurssilla vierailuja on tarkoitus entisestään lisätä.

Onko meidän lukiossa vieraillut yrittäjiä? Kuka on ollut mieleenpainuvin yritysvieras?

Yrittäjiä on vieraillut koulussa yrittäjyyskursseilla. Esimerkiksi tänä lukuvuonna koulu osallistui Taloudellinen tiedotustoimisto TATin Kun koulu loppuu -kiertueeseen, jolloin koululla vieraili yrittäjä ja TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen. Salitilaisuus oli kaikille toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille.

Pankin edustajat ovat käyneet ja heitä on myös tulossa taloustiedon ja yritystiedon kursseille. Koulussa on myös Kuukauden vieras -projekti ja marraskuussa kuukauden vieraana oli yrittäjä.

Mielenkiintoisin yrittäjävieras on toistaiseksi ollut  ZEFin perustaja, jonka vieraillessa viime vuonna kaikki  lukion opiskelijat kuuntelivat herkeämättä hyvää esitystä.

Onko meidän lukiossa yrittäjyyspäiviä tai teemapäiviä, joihin sisältyy yrittäjyyskasvatusta?

Yrittäjän Päivänä syksyllä pidetään teemapäivä, jonne kutsutaan entisiä opiskelijoita ja  nykyisten opiskelijoiden vanhempia esittelemään työuriaan ja yrityksiään.

Miten meidän lukiossa yrittäjyyskasvatus näkyy muissa oppiaineissa? Mitä valmiita malleja tai työkaluja meidän lukiossa käytetään?

Yritteliäisyyttä ja yritystietouden lisääntymistä koulun opetustarjonnassa on tarkoitus lisäksi lukuvuoden aikana ja kehittää siten edelleen.

TATin tarjoamat verkkokurssit aloitetaan jo kevätlukukaudella 2018 hybridiopetuksena. Ensi vuonna meillä on tarkoitus kokeilla myös Nuori yrittäjyys ry:n 24h -leiriä.

Äidinkielen puheviestinnän kurssilla on yhtenä painopistealueena markkinointi. Ruotsin kurssiohjelmaa on tarkoitus lisätä kurssi, joka on puhepainotteinen ja  keskittyy markkinointiin ja asiakaspalveluun.

Onko meidän lukiossa opettajilla mahdollisuus kehittää yrittäjyyskasvatusta omassa oppiaineessaan?

Kiimingin lukio on mukana YES-verkoston YES – Lukiot työelämään -hankkeessa, jossa lisätään lukioiden työelämäläheisyyttä ja edistetään nuorten ja opetushenkilöstön työelämä- ja yrittäjyystietoutta. Tämän puitteissa opettajille pidettiin marraskuussa 2017 yrittäjyyskasvatuksesta veso-iltapäivä, jolloin opettajia informoitiin koulun yrittäjyyskasvatuksesta ja opettajat miettivät, miten toteuttaa yrittäjyyskasvatusta omissa oppiaineissaan.

Kun opettajat vielä innostuvat lisäämään omissa oppiaineissaan tapahtuva yrittäjyyskasvatusta olemme hyvällä tiellä. Meillä on ollut suuri etu ja onni olla mukana YES-verkoston hankkeessa, joka on mahdollistanut niin opettajien veso-iltapäivän kuin lukuisat yritysvierailut.

 

Kiimingin lukio on mukana YES – Lukiot työelämään -hankkeessa, jonka tavoitteena on rakentaa työelämälähtöisempää lukiokoulutusta. Tässä juttusarjassa esittelemme kerran kuukaudessa yhden hankkeessa mukana oleva lukion yrittäjyyskasvatusta.