Skip to main content
  Uutinen

Kiinnostavatko nuoret, yrittäjyys ja työelämä? Älä missaa näitä keskusteluja SuomiAreenassa 2022

By 27.6.2022 No Comments

YES-verkosto on mukana Suomi Areenassa herättämässä keskustelua muun muassa nuorten työelämävalmiuksista ja nuorten ja työelämän kohtaamattomuudesta. Viikon aikana on myös muita mielenkiintoisia tilaisuuksia, joista bongasimme tähän 13 – lue ja laita kalenteriin!

Jos aikaa on vain yhteen…

 

…tule BEPOPiin torstaina 14. heinäkuuta kello 11 seuraamaan keskusteluamme Huti tuli! Miksi nuorten ja työelämän odotukset eivät kohtaa?

Työnhakuilmoituksissa etsitään ”hyviä tyyppejä” mutta miten sellaiseksi kouluttaudutaan? Haluavatko työnantajat vain valmiita moniosaajia?

Entä tietääkö työelämä, mitä nuoret odottavat työltä? Kuunnellaanko nuoria tarpeeksi? Keskustelussa pohditaan, miksi nuorten odotukset ja työelämän vaatimukset eivät kohtaa ja mitä ratkaisuja voimme löytää.

Jos nuoret, unelmat, työelämätaidot ja tulevaisuuden työelämä kiinostavat, käy näissä:

 

Yrit NY! – Luovuus tulevaisuuden työelämätaitona
Maanantaina 11.7. klo 10 MTV-lava

Mitä taitoja tulevaisuuden työelämässä tarvitaan? Minkälaisia eväitä luovuus ja kädentaidot antavat tulevaisuuden työelämään? Yrittäjyyskasvatus – mitä ja kenelle? Onko yrittäjyys ja itsensä työllistäminen aito vaihtoehto jokaiselle nuorelle? Edellä mainittujen teemojen lisäksi kuullaan Nuori Yrittäjä ry:n Vuosi yrittäjänä -konseptiin kuuluvaan Uskalla yrittää -kilpailuun osallistuneiden nuorten kokemuksia yrittäjyyskasvatuksesta koulussa.

Järjestäjä: Porin kaupunki

 

Ammatilliset unelmat
Maanantaina 11.7. klo 15 Raatihuoneenpuiston lava

Miten Suomi vastaa huutavaan osaajapulaan ja miten löydetään oikeanlaiset ammattilaiset työpaikoille? Entä miten ammatilliset unelmat toteutetaan?

Järjestäjä: SkillsFinland

 

Tulevaisuususko koetuksella – uskaltavatko nuoret enää unelmoida?
Tiistaina 12.7. klo 13 Rantalava

Nuorten tulevaisuususko on jo pitkään ollut koetuksella. Perinteisempien, kuten koulutukseen ja työhön, liittyvien huolten rinnalle on noussut entistä synkempiä ilmiöitä. Ensin ilmastokriisi, sen päälle arkea rajoittanut pandemia ja nyt keväällä käynnistynyt sota ovat kaikki vaikuttaneet osaltaan siihen, miten nuoret suhtautuvat tulevaisuuteen. Millaiset asiat vaikuttavat voimakkaimmin heidän tulevaisuususkoonsa? Uskaltavatko nuoret enää unelmoida ja suhtautua myönteisesti tulevaan?

Järjestäjä: Tietoevry

 

Tulevaisuuden kesätyötä metsästämässä
Torstaina 14.7. klo 10 Kauppakeskus Puuvilla

Miten voimme turvata nuorten kesätyömahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa? Nuorisojärjestö 4H:n keskustelutilaisuudessa nuoret, nuoria työllistävät yritykset sekä tulevaisuudentutkija pohtivat sitä, mille aloille nuoret voivat työllistyä ja millaisia työelämätaitoja he tulevaisuudessa tarvitsevat. Kun nuori saa positiivisia työelämäkokemuksia jo alle 18-vuotiaana, on todennäköisempää, ettei hän syrjäydy. 4H yhteistyökumppaneineen työllistää ja työelämäkouluttaa tuhansia nuoria vuosittain.

Järjestäjä: 4H

 

Koulutuksella nuori töihin – totta vai turha toive?
Torstaina 14.7. klo 16 Kauppakeskus Puuvilla

Kannattaako koulutus? Mitä Suomessa pitäisi tehdä, jotta nuoret työllistyvät? Kesken jääneet opinnot tai koulutuksen puute on monen nuoren työllistymisen este. Toisaalta nuori on voinut suorittaa jo useita tutkintoja, mutta sen ensimmäisenkään työpaikan ovi ei vain tahdo aueta. Missä mättää ja mitä pitäisi tehdä toisin, jotta jokaiselle nuorelle löytyisi paikka työelämässä? Euroopan nuorison teemavuonna on haluamme nostaa nuorten asiat keskusteluun myös SuomiAreenalla.

Järjestäjät: Suomen Humanistinen ammattikorkeakoulu oy, OsaajaKS-palveluketju

 

Diginatiivien työelämässä kaikki on toisin – vai onko?
Torstaina 14.7. klo 11 MTV-lava

Millainen on työelämä Z-sukupolven eli diginatiivisukupolven silmin? Millaisia odotuksia ja toiveita heillä on? Miten mm. työnantajat pystyvät näihin vastaamaan?

Järjestäjä: Barona

 

Puheista tekoihin – näin työn murros otetaan haltuun
Torstaina 14.7. klo 16 Rantalava

Minkälaisia tekoja työn ja teknologisen murroksen osalta on jo tehty eri toimialoilla ja työpaikoilla, miten organisaatiot oppivat ja miten yksilöinä pysymme muutoksessa mukana? Miksi tämä on yhteiskunnallisesti niin tärkeää ja mitä yritykset ja työntekijät jatkuvasta kehityksestä hyötyvät?

Järjestäjä: Työterveyslaitos

 

Nuorten taloustaidot – Kenen vastuulla?
Perjantaina 15.7. klo 12 Kauppakeskus Puuvilla

Kenen vastuulla on nuorten taloustaidot? Miten koulut tukevat nuorten taloustaitojen kehittymistä? Mikä on kodin rooli? Entäpä yritykset, tarvitseeko yrityksillä olla rooli nuorten talouskasvatuksessa? Paneelikeskustelussa syvennytään näihin kysymyksiin. Tule kuuntelemaan keskustelijoiden kokemukset ja näkemykset nuorten taloustaitojen nykytilanteesta. Kannustamme myös vanhempia osallistumaan tilaisuuteen yhdessä nuorten kanssa!

Järjestäjä: Suomen Nuorkauppakamarit ry

Jos yrittäjämäinen toimintakulttuuri kiinnostaa, käy täällä:

 

Kädet saveen! 250 johtajan “ihmiskoe” vie yrittäjämäisyyttä korporaatioihin
Torstaina 14.7. klo 12 Kauppakeskus Puuvilla

Startup joko oppii uuden bisneksen tai kuolee pois. Saman haasteen edessä ovat isot yritykset. Rohkeat suuryritysten johtajat ovat lähteneet oppimaan EEX Journey -ohjelmassa startup-yrittäjien kanssa uuden luomista, rohkeaa päätöksentekoa ja yhteistyötä. Miten jokainen johtaja voi arjessaan olla yrittäjämäinen? Miten startup-yrittäjä johtaisi suuryritystä? Lavalla kädet savessa tulevaisuutta työstäviä yrittäjämäisiä johtajia isoista yrityksistä ja startupeista.

Järjestäjä: Entrepreneurship Exchange – EEX Oy

Jos opettajien hyvinvointi kiinnostaa, käy täällä:

 

Rokkistara, heimopäällikö vai tukipilari?
Torstaina 14.7. klo 14 Kauppakeskus Puuvilla

Hyvinvoivan yhteiskunnan kulmakivi on hyvinvoiva koululaitos. Hyvinvoivan koululaitoksen kulmakivi on hyvinvoivat opettajat. Etsimme hyvinvoivien opettajien salaisuuksia – löydettyämme jaamme ne parantamaan sinunkin hyvinvointiasi.

Järjestäjä: Go-Ope-Go ry

Jos yrittäjyys kiinnostaa, käy täällä:

 

Mikroyritykset SuomiAreenalla: mikrot ovat makroa
Torstaina 14.7. klo 16 MTV-lava

Mikroyritys-sana on harvinaisen lähellä sinunkin elämääsi. Yhdeksän kymmenestä yrityksestä on mikroyrityksiä ja ne työllistävät satoja tuhansia suomalaisia. Naapurimaihin verrattuna kasvu ja vienti laahaavat kuitenkin perässä. Kuinka päästään rinnalle? SuomiAreenassa kuulet, millaista voimaa näissä yrityksissä piilee ja miten ne voisivat kehittyä: menestystarinoita voi kasvaa vaikka rivitalon roskakatoksesta! Suomenkielistä keskustelua luotsaa Ylen uutisankkuri ja tuottaja Petteri Löppönen.

Järjestäjä: Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Jos epäonnistumalla oppiminen kiinnostaa, käy täällä:

 

Elämäni Moka!
Perjantaina 15.7. klo 13 Kaupungintalon piha

”Tää ei oo ihan haudan vakavaa, muutkin mokaa. Mua saa, mua täytyy valistaa, muutkin mokaa.” Näin laulaa Pauli Hanhiniemi. Laulun viesti on lohdullinen ”moka on lahja”. Moka mahdollistaa oppimisen. Moka avaa uusia mahdollisuuksien ovia. Moka voi kääntää elämänkulun uusille raiteille. Hämeenlinnan kaupunki ja Erätaukosäätiö järjestävät keskustelun, jonne sinäkin voit tuoda elämäsi mokan. Tilaisuuden ytimessä on henkilöitä, jotka omalla elämänsä mokalla virittävät meidät uudenlaiseen keskusteluu.n

Järjestäjät: Hämeenlinnan kaupunki, Erätauko-säätiö

SuomiAreena järjestetään Porissa 11.-15.7.2022. Katso koko SuomiAreenan ohjelma täältä.