Vuoden YES Kummi Ville Mattila tahtoo kannustaa nuoria työntekoon jo varhaisessa vaiheessa.
Kaarinalainen yrittäjä Ville Mattila uskoo, että entistä harvempi nuori on tulevaisuudessa perinteinen työntekijä. Entistä useampi tulee olemaan – ja on jo nyt – yrittäjä tai freelancer.
– Haluan tuoda esiin, että yrittäjänä voi toimia myös hyvin kevyesti. Toiminta voi laajentua tai olla laajentumatta varsinaiseksi isoksi yritystoiminnaksi. Oman yrityksen perustaminen voi olla mitä oivallisin tapa ansaita kesätyörahoja juuri siinä hommassa, missä on hyvä ja mitä haluaa tehdä, Mattila sanoo.
YES-verkosto palkitsi Mattilan viime viikolla Vuoden YES Kummina hänen yrittäjyyskasvatuksen parissa tekemästään työstä. Mikä sai kiireisen yrittäjän lähtemään vapaaehtoiseksi?
Mattila kertoo, että kohtaamiset nuorten kanssa antavat hänelle valtavasti inspiraatiota ja ideoita omaan työhön.
– Fakta on se, että tämän päivän nuoret ovat muutaman vuoden kuluttua asiakkaitamme ja työntekijöitämme. Nuorten kanssa työskentely antaa eväitä tuotteidemme ja yrityksemme kehittämiseen.
Mattila haluaa YES Kummina tuoda omat yrittäjä- ja työelämäkokemuksensa ja asiantuntemuksensa koulujen käytettäväksi.
– Opetus ja koulutyö on nykyisin monipuolista ja käytännönläheistä, eikä vain opettajakeskeistä luennointia luokkahuoneissa. Koulut joutuvat kuitenkin painimaan vähäisten resurssien kanssa. Toivon voivani antaa nuorille mielenkiintoisia oppimiskokemuksia ja opettajillekin uusia ideoita opetukseen.
Vapaaehtoisena voi vaikuttaa
Mattila on vieraillut ahkerasti kouluissa YES Kummina, muun muassa puhumassa yrittäjyydestä ja tuomarina NY 24h -leirillä sekä mukana TATin Kun koulu loppuu ja Rohkea Suomi -kiertueilla eri puolilla Varsinais-Suomea.
Hän on ollut järjestämässä Meidän Kaarina -tapahtumapäivää, jonka aikana kaikille kaarinalaisille yhtenäiskoululaisille järjestetään yrittäjyyteen liittyvää ohjelmaa.
Mattila toimii myös Varsinais-Suomen Yrittäjien Yrittäjänuorten toimikunnassa ja sitä kautta vie aktiivisesti eteenpäin yrittäjyyskasvatusta.
– Meidän Kaarina -tapahtumapäivä on ollut yksi hienoimmista yrittäjyyskasvatusprojekteista, jossa olen ollut mukana. Päivän huipennus on ysiluokkalaisten Amazing Race, jossa nuoret jalkautuvat ryhmissä suorittamaan yrittäjyyteen ja työelämään liittyviä tehtäviä paikallisiin yrityksiin ja kaupungin toimipisteisiin. Paras ryhmä palkittiin tänä vuonna kesätyöpaikoilla vuodeksi 2016, Mattila iloitsee.
Yrittäjäksi jo 14-vuotiaana
Mattila perusti ensimmäisen toiminimensä yläasteikäisenä vuonna 1999, joten nyt kolmekymmenvuotiaana hän on ehtinyt toimia yrittäjyyden parissa 16 vuotta eli yli puolet elämästään.
– Toiminimi perustettiin lähinnä käytännön syistä: näin pystyin kätevästi laskuttamaan pienistä nettisivu- ja tietokoneprojekteista, joita tein kesätöinä Ikaalisissa muun muassa Sata-Häme Soi -harmonikkafestivaalille. Festivaaleille tekemäni lipunmyynti- ja varausjärjestelmän ympärille syntyi nykyinen yrityksemme Eventio Oy, jonka perustimme yhdessä hyvän ystäväni Jaakko Vikmanin kanssa vuonna 2004.
Yhtiön alkuvaiheet menivät vielä harrastusmielessä, opiskelujen ja ”oikeiden töiden” parissa.
– Vähitellen toiminta kasvoi ja harrastuksesta ja kesätöistä syntyi – osin vahingossa – täysipäiväinen työ, Mattila kertoo.
Eventio on nykyisin Kaarinassa päämajaansa pitävä kuusi henkeä työllistävä yhtiö, joka tuottaa IT-palveluja tapahtumanjärjestäjille.
YES Kummin viesti kaikille: tehkää lisää yhteistyötä!
Mattila toivoo, että yrittäjyys ja työ olisivat mukana koulujen opetuksessa entistä tiiviimmin ja ennakkoluulottomasti yli ainerajojen ja luokka-asteiden.
– Yritysympäristö antaa loistavan mahdollisuuden monien oppiaineiden jalkauttamiseksi käytännön tasolle. Koulujen pitäisi ottaa entistä rohkeammin yhteyttä yrityksiin – YES-kummiverkosto on tähän loistava kanava – ja pyytää heidän asiantuntemustaan opetuksen tueksi. Yritysten ja yrittäjien pitäisi vastaavasti ennakkoluulottomasti lähteä kertomaan omaa tarinaansa ja tuomaan omaa asiantuntemustaan koulujen opetuksen ja sitä kautta nuorten käyttöön. Se on mitä erinomaisin yhteiskuntavastuun toteuttamisen tapa ja panostus tulevaisuuteen.