Skip to main content
  Uutinen

Koulujen ja yritysten yhteistyökö uusi juttu? Pielisjoen koulu aloitti jo 30 vuotta sitten

By 1.6.2017 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Joensuun Pielisjoen yläkoulu on löytänyt yrityskumppaneja muun muassa oppilaiden vanhempien avulla sekä paikallisesta yrittäjäjärjestöstä. Koulun rehtori Jouni Partti korostaa yhteistyön merkitystä kaikessa yrittäjyyskasvatuksessa.

Pielisjoen yläkoulu voi tänä vuonna ylpeillä sillä, että yritysyhteistyö täyttää jo kolmekymmentä vuotta.

Yksi yhteistyön huippuhetkistä oli helmikuussa, jolloin yli 50 joensuulaista yritystä oli mukana Pielisjoen koulun Joensuu Racessa. Kyseessä oli yrityssuunnistus, jossa oppilaat pääsivät tutustumaan työelämään kiertämällä ryhmissä yrityksiä ja tehden niiden antamia rastitehtäviä.

Tapahtuma oli menestys, ja Joensuu Race toteutetaan uudestaan heti syyslukukauden alussa, Yrittäjän Päivänä 5. syyskuuta. Tällä kertaa mukaan haastettiin myös kaksi muuta yläkoulua, ja päivä totetutetaan 9.-luokkalaisille koulujen välisenä kilpailuna (Pielisjoen koulu, Lyseon peruskoulu ja Pataluodon koulu).

Pielisjoen koulun rehtori Jouni Partti kertoo, että yhteistyö yritysten kanssa alkoi jo vuonna 1987.

– Yhdeksänkymmenluvulla yrittäjyyskasvatus kehittyi, ja 2000-luvulla siitä tuli jo osa koulun toimintakulttuuria.

Ensimmäiset kummiyritykset koululle otettiin 1990-luvulla.

– Tällä hetkellä suurimmalla osalla Pielisjoen koulun luokista on oma kummiyritys. Monet kummiyritykset ovat löytyneet luontevasti esimerkiksi siten, että oppilaan vanhempi on kyseisessä yrityksessä töissä, Partti kertoo.

Lisää kummiyrityksiä on löytynyt yhdessä tekemällä. Joensuu Race antoi tilaisuuden opettajille kysellä yritysten halukkuutta lähteä luokan kummiksi, sillä myös opettajat kiersivät rasteja.

Myös YES Pohjois-Karjalan (STEP-Y -hanke) järjestämillä ope-yrittäjätreffeillä on löytynyt uusia kumppaneita.

– STEP-Y -hanke on ollut loistava, sitä kautta on järjestetty treffejä Pielisjoen koulun opettajien ja joensuulaisten yrittäjien kanssa, Partti sanoo.

Partti kehuu myös Joensuun yrittäjiä ja heidän toimitusjohtajaansa Riku Tapiota, ja vinkkaa muitakin kouluja hyödyntämään yrittäjäjärjestöjä yrittäjyyskasvatuksessa.

– Paikallinen yrittäjäjärjestö on korvaamaton apu. Sinne kannattaa rakentaa suhteita!

”Pitää vaan uskaltaa antaa tehdä”

Koska Pielisjoen koulussa yrittäjyyskasvatuksella on näin pitkä historia, mitä Partti sanoisi sellaisille rehtoreille, joiden mielestä yrittäjyys ei kuulu kouluun?

– Mieli voi muuttua, kunhan vähän tehdään näkyväksi mitä kaikkea yrittäjyyskasvatuksessa voidaan tehdä. Emme ole pakottamassa ketään yrittäjiksi, vaan ne taidot, joita yrittäjänäkin tarvitaan ovat tärkeitä. Kaikkea ei kannata pureskella valmiiksi nuorille. Esimerkiksi yrityssuunnistuksessa oppilaat saivat itse suunnitella oman päivänsä ja miettiä reitit ja rastikohteet.

Partin mielestä koulujen pitää uskaltaa antaa nuorten tehdä itse.

– Ei voi lähteä liikaa valmiiksi tekemään. Joskus menee poskelleen, mutta seuravalla kerralla menee sitten paremmin. Epäonnistumisia joka tapauksessa tulee, mutta niistä opitaan!

Tavoitteena oppilaiden osallisuuden kasvattaminen

Pielisjoen koulussa kuluneena lukuvuotena monialainen oppimiskokonaisuus oli yrittäjyyskasvatus.

– Siihen liittyen järjestimme mm. huhtikuussa yrittäjyyspajapäivän koululla, jolloin 21 eri alan yrittäjää kävi koululla teeman tiimoilta.

Yrittäjyyskasvatuksen yhtenä perinteenä on myös vuosittaiset syysmarkkinat ennen joulua.

– Valmistelu ja toteutus tehdään luokittain ja tässä oppilaiden osallisuus on aika kiitettävää. Ensi syksynä nämä syysmarkkinat järjestetään 38. kerran. Jatkossakin järjestämme eri kokonaisuuksia, ja tällä hetkellä suurin kehittämiskohde on varmaan oppilaiden osallisuuden kasvattaminen, Partti kertoo.

Uutta tulevalle lukuvuodelle on NY-ohjelmien lisääminen. Partti paljastaa, että lukuvuonna 2017-2018 tarkoitus olisi kokeilla NY-leirejä yhteistyössä alakoulun ja myös toisen asteen kanssa. Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa Pielisjoen koulu onkin jo mukana.