Skip to main content
  Uutinen

Lukiolaiset innostuivat yrittäjyydestä

By 15.4.2013 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Lukio-opinnotko vain teoriaa? Ei ainakaan niillä nuorilla, jotka osallistuvat tänä vuonna NY:n Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaan. Uskalla yrittää -finaalissa nähtiin lukiolaisnuoria, joiden ideat kantavat pitkälle.

Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää -finaali keräsi Lohjalle 8.-9. huhtikuuta yli 300 nuorta kisaamaan Suomen mestaruudesta. Finaaliin osallistui yhteensä 62 NY-yritystä perus- ja toiselta asteelta. Myös lukiolaiset olivat kisassa hyvin edustettuina.

– On hienoa, että yrittäjyyskasvatusta tarjotaan jo monissa lukioissa Suomessa. Finaaliin tulleet lukiolaiset olivat aktiivisia, innostuneita ja motivoituneita yrittämään itse, sanoo YES ry:n koulutuspäällikkö Sanna Lehtonen.

Tänä vuonna parhaat yritykset löytyivät Helsingistä: Toisen asteen parhaaksi yritykseksi palkittiin RikuCo NY Suomen Liikemiesten kauppaopistosta. Perusasteen yrityksistä parhaaseen sijaan ylsi The Attitude UF Botby grundskolasta.

Myös lukiolaisilta löytyi upeita yrityksiä. YES bongasi muun muassa seuraavat innostuneet lukiolaisyrittäjät:

Ei vain kouluprojekti – nuoret tähtäävät aitoon yritystoimintaan

Tapereen Steiner-lukiosta finaaliin saapunut URHO NY tarjoaa kiinteistöalan palveluja puutarhanhoidosta kevätsiivoukseen. Oman NY-yrityksen nuoret pistivät pystyyn Ahlmanin ammattiopiston yrittäjyyskurssilla, johon osallistui tänä lukuvuonna yhdeksän Steiner-lukion opiskelijaa.

URHO NY:n bisnes sujuu niin hyvin, että nuoret aikovat jatkaa yritystoimintaa NY-vuoden jälkeenkin.

– Todellakin aiotaan jatkaa. Meillä on jo yhteistyökumppaneita jotka auttavat toiminnassa, kertoo URHO NY:n asiakaspäällikkö Roope Piippo.

Roope kertoo, että NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelma muutti käsityksiä yrittäjyydestä.

– Ennen tätä ajattelin että musta ei ainakaan tule yrittäjää. Vuoden aikana olen oppinut, että yrittäjänä riippuu ihan itsestä, onko duunia ja mitä tekee.

Yrittäjyysopinnot tuovat verkostoja

Ulvilan lukiossa on voinut jo muutaman vuoden suorittaa yrittäjyysopintoja. Ulvilalainen 16-vuotias Annika Liikamaa hyödynsi lukionsa Vuosi Yrittäjänä-kurssia ja perusti Tassukkaat NY:n, joka myy Annikan itse suunnittelemia koirien suojatossuja.

– Sain idean omasta koirastani. Suojatossujen innovaatio on se, että koiran jalan nivel on otettu huomioon, jolloin tossu pysyy jalassa, Annika kertoo.

Annikan mukaan isoin yllätys yrittäjyydessä on ollut työmäärän lisäksi se, kuinka paljon täytyy osata verkostoitua. Esimerkiksi tossujen valmistukseen Annika sai kontaktin lukion rehtorin avulla, ja nyt tossuja tehdään Kankaanpäässä pitkäaikaistyöttömien työpajassa. Kontakteja syntyi myös Porin yrittäjiin:

– Kävin Porin suutareissa ja nahkamyymälöissä keskustelemassa, mikä olisi paras malli. Nyt tossuja on jälleenmyyjillä Porin lemmikkikaupoissa ja koirien trimmauspisteissä.

Annikan NY-yritys jää tauolle kesäksi, mutta syksyllä hän jatkaa Nuori Yrittäjyys ry:n Enterprise without Borders (EwB) -ohjelmassa. Siinä opitaan kansainvälisen kaupan perusteita ja päästään soveltamaan opittuja tietoja ja taitoja käytännössä.

Halikon lukiossa innovoitiin kilpailun paras tuote

Uskalla Yrittää -finaalissa parhaan tuotteen palkinto lähti tänä vuonna lukiolaiselle: Voiton vei V.Vainio NY Halikon lukiosta.

Yrityksen tuote oli varmasti innovatiivinen: sähköinen kippausmekanismi mönkijän peräkärrylle.

V.Vainio NY:n Valtteri Vainion mukaan mekanismi on parempi ja nopeampi kuin perinteiset mallit. Valtteri onkin jo saanut innovaatiolleen patenttia muistittavan hyödyllisyysmallisuojan.

Lue lisää finaalista uskallayrittaa.fi -sivustolta

Valokuvia finaalista voit ladata NY:n Google+ -kuvapalvelusta

Miten saan kouluuni NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelman?

Lisää tietoa NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelmasta saat NY:n nettisivuilta.

YES tarjoaa tukea NY-ohjelmien käyttöönotossa, verkostoitumisessa yritysten kanssa sekä järjestää alueellisia tapahtumia ohjelmiin liittyen.

YES järjestää myös aluetoimijoidensa kautta maksuttomia NY ohjelmakoulutuksia kaikkiin NY:n ohjelmiin pitkin lukuvuotta.

Ota yhteyttä oman alueesi YES:iin ja kysy lisää!

NY Uskalla yrittää -tapahtuman järjestäjänä toimi tänä vuonna YES Uusimaa ja Luksia ammattiopisto.