Skip to main content
  Uutinen

Miten luon lukiolleni kontakteja työelämään? YES goes to lukio auttaa

By 30.1.2013 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Viime viikolla Seinäjoen Yrittäjyyskasvatuskonferenssin yhteydessä kokoonnuttiin pohtimaan lukioiden työelämämalleja. Jos et päässyt tilaisuuteen, lue seuraavat vinkit!

YES goes to lukio -tilaisuudessa kuultiin kolme innostavaa case-esimerkkiä ja pohdittiin yhdessä työelämälähtöisyyden haasteita. Tutustu muiden kokemuksiin alta ja lähde kehittämään oman koulusi työelämäyhteyksiä:

Case 1: Yrittäjyyden polut Ulvilan lukiossa

Ulvilan lukiossa yrittäjyyskasvatusta lähdettiin ideoimaan kahdeksisen vuotta sitten, ja Yrittäjyyden polut -opintokokonaisuus valmistui vuonna 2011. Minimissään kahdeksan kurssin kokonaisuus sisältää myös lukion ulkopuolisia opintoja. Ulvilan lukion rehtori Ari Harju ja vararehtori Juha Kujansuu antoivat seuraavia vinkkejä muille opettajille:

  • Tee yrittäjyyskasvatus niin konkreettiseksi kuin mahdollista
  • Hyödynnä yrittäjyyskasvatuksen strategiaa, jos sellainen on tehty
  • Toteuta NY-ohjelmia
  • Anna opiskelijan soveltaa omia ideoitaan, yksilöllisyys on yrittäjyyden polun peruskivi
  • Älä sano ei!
  • Aloita käytännöllä ja kokemuksilla, opeta sen jälkeen teoriaa
  • Rahoitus on vain valintojen tekemistä. Jos yrittäjyyskurssit nähdään tärkeinä, niihin ei kosketa

Case 2: Keski-Suomen lukioiden työelämämallit

Keski-Suomen lukioiden apuna toimii alueen yrittäjyyskasvatuksen strategia, joka aloitettiin vuonna 2009. Sen jalkauttamisen apuna toimii neljästi vuodessa kokoontuva kehittämisryhmä, jossa on toimijoita joka asteelta. Myös usean kunnan toimijat ovat heränneet viemään strategiaa eteenpäin.

Syksyllä julkaistiin Lukiosta työelämään -kirja, johon on koottu erilaisia tapoja konkretisoida lukioiden työelämälähtöisyyttä. Kirjan työelämämallit ovat syntyneet Keski-Suomen 22 lukiossa 64 opettajan voimin lukiokoulutuksen työelämälähtöisyyden kehittämiseksi. Kirjasta saa myös käytännön vinkkejä työelämälähtöisyyden rakentamiseen, esimerkiksi vuosikellon tekoon.

Tänä lukuvuonna työelämämalleja testataan käytännössä ja niitä kehitetään eteenpäin, uusi versio kirjasta ilmestyy ensi syksynä. Tutustu kirjan verkkoversioon Keski-Suomen lukiohankkeen nettisivuilla.

Case 3: Koulun evoluutio

Rehtori Johanna Levola-Lyytinen Turun Lyseon lukiosta rohkaisi YGL-yleisöä ryhtymään toimeen ja rakentamaan tulevaisuuden lukiota. Uudistettuja opetussuunnitelmia ei tarvitse odottaa, vaan omia tapojaan voi muuttaa jo nyt. Muista nämä Levola-Lyytisen neuvot:

  • menestyvä yritys tuntee asiakkaansa – tunteeko koulu oppilaansa?
  • älä mieti mitä? vaan miten?
  • unohda putkinäkö, tunnilla tarvitaan läsnäoloa ja kohtaamista
  • mieti, miten saat omalla toiminnallasi opiskelijat valmistumaan lukiosta niiden tavoitteiden mukaisesti, jotka olette määritelleet
  • pieni muutos minulta voi saada ison muutoksen opiskelijan asenteeseen

Yrittäjyyskasvatuksen mittaristo tsemppaa!

Tilaisuudessa kuultiin myös Elena Ruskovaaraa Lappeenrannan teknillisestä yliopoistosta, joka muistutti hyödyntämään opetustyön apuna Yrittäjyyskasvatuksen mittaristoa. YES goes to lukio -hankkeen aikana mittaristoa kehitetään edelleen, ja Ruskovaara paljastaa, että erityisesti lukion opettajille tehdään laajempaa profilointia.

Jos et vielä tunne mittaristoa, lue lisää ja ota mittaristo työkaluksesi! Heti ensimmäisen käyttökerran jälkeen saat palautetta ja kannustusta omaan sähköpostiisi.

Hyödynnä YES:n malleja

YES tarjoaa seuraavia malleja lukioiden työelämäyhteyksien kehittämiseen: YES infot, veso-koulutukset, syventävät asiantuntijakoulutukset, YES Ope-yrittäjä-treffit, YES Cafe ja YES-kummit. Ota yhteyttä omaan YES-aluetoimijaasi ja kysy lisää!

Hyviä yrittäjyyskasvatuksen malleja kaikille kouluasteille löydät myös Yrittäjyyttä kouluun!  -YES-katalogista.

Muista: et ole yksin, apua saa verkostolta!