Skip to main content
  Uutinen

Miten tehdä koulu-yritysyhteistyötä etäopetuksessa? Kolme vinkkiä opettajille

By 31.3.2020 20 elokuun, 2020 No Comments

Kun opetus joudutaan järjestämään etänä, on koulujen työelämäyhteistyökin haasteellisempaa. Nämä vinkit auttavat toteuttamaan ja suunnittelemaan koulu-yritysyhteistyötä myös koronaepidemian aikana.

YES-verkosto tahtoo auttaa ja tukea opettajia ja oppilaitoksia toteuttamaan työelämäyhteistyötä poikkeusaikana. Lue alta YES-verkoston kolme vinkkiä opettajille koulu-yritysyhteistyön toteuttamiseen.

Muista myös olla armollinen itsellesi: Tämä kevät on uuden oppimisen ja rohkeiden kokeilujen aikaa. Kaiken ei aina tarvitse onnistua, ja hitaampi tahti on sallittua. Kyllä tästä selvitään!

Vinkki 1: Pyydä YES Kummeja apuun

Peruuntuiko yritysvierailu tai yrittäjyystapahtuma? Erilaiset digitaaliset alustat mahdollistavat yhteydenpidon etänä, joten yritys- tai kouluvierailun voi toteuttaa myös verkossa.

YES-verkoston toimijat ovat saaneet lukuisia yhteydenottoja YES Kummeilta eli yrittäjiltä ja muita työelämän vapaaehtoisilta, joissa he kysyvät, miten voivat auttaa koulujen työelämäyhteistyössä. Ole kummeihin rohkeasti yhteydessä ja ideoikaa yhdessä oma tapa toimia.

Etäyhteydet tuovat myös uusia mahdollisuuksia, sillä verkossa fyysinen etäisyys menettää merkityksensä. Voit pyytää siis ketä tahansa yli 400:sta kummiportaaliin rekisteröityneestä YES Kummista yhteistyöhön! Hae kummeja ja lähetä heille yhteistyöpyyntö suoraan kummiportaalista: yeskummit.fi.

Vinkki 2: Hyödynnä valmiita materiaaleja

Yrittäjyyskasvatus on yhteistyötä, joten kaikkea ei tarvitse ideoida ja toteuttaa itse. Tässä tilanteessa kannattaa ottaa kaikki apu ja valmiit materiaalit ja mallit käyttöön. Verkosta löytyy paljon materiaalia työelämätietojen ja -taitojen opettamiseen:

YESin Aatu ja YES Kummit -videosarjassa kummit kertovat työstään ja antavat vinkkejä nuorille työelämään.

Talous ja nuoret TAT on koonnut vinkkejä etäopetukseen. TAT mm. pitää Instagram-livelähetyksiä, järjestää webinaareja talous- ja työelämätaitojen opettamiseen ja antaa vinkkejä etä-TETin järjestämiseen. TATin kunkoululoppuu.fi-sivustolta ja Opettajan aineistopankista löytyy paljon materiaaleja etäopetukseen.

Tralla.fi-palveluun on koottu etäopiskeluun soveltuvaa materiaalia yrittäjyys- ja työelämätaitojen kehittämiseen.

Tällä hetkellä yrittäjät ja muut työelämän toimijat tuottavat paljon materiaalia verkkoon. Näistä voi löytyä helmiä myös työelämätaitojen opettamiseen. Googlaa ja katso mitä löytyy!

Vinkki 3: Ideoi ja suunnittele jo tulevaa

Jos tänä keväänä koulu-yritysyhteistyö jääkin vähän vähemmälle, voisiko nyt jo miettiä, mitä teette ensi syksynä?

Nyt kannattaa eri kumppaneiden kanssa suunnitella tulevaa lukuvuotta ja tehdä alustava vuosikello yhteisistä toimenpiteistä. Pohjana voi käyttää YESin yrittäjyyskasvatuksen vuosikello -pohjaa. Löydät sen Yrittäjyyskasvatuksen työkirjan verkkomateriaaleista.

Hyödynnä myös muita YES-verkoston materiaalia koulu-yritysyhteistyön suunnitteluun. YESin Yrittäjyyskasvatuksen työkirjasta löytyy myös testi, jolla voit kartoittaa, millä mallilla teidän koulun yrittäjyyskasvatus on nyt. Entä oletko jo testannut, Millainen yrittäjyyskasvattaja olet ja minkälaisen roolin voisit ottaa yhteistyössä?

Voit myös miettiä, miten toteutat työelämäyhteistyötä, kun koronaepidemia on ohi. Palaatko takaisin samaan vanhaan arkeen, vai pystytkö hyödyntämään uusia tapoja toimia? Etäopetuksesta ja pakkodigiloikasta voi seurata myös paljon hyvää – hyödynnä parhaat ideat ja rohkeimmat kokeilut jatkossakin!