Skip to main content
 Yrittäjämäinen lukio

Nivalan lukiossa opiskelijat pääsevät tutustumaan työelämään ja perustamaan oman harjoitusyrityksen – lukiolla on myös oma yritystiimi

By 20.8.2018 11 huhtikuun, 2019 No Comments

YESin yrittäjyyskasvatuksen ystäväkirjassa vuorossa on Nivalan lukio. Lukiossa on tarjolla yhteensä kuusi yrittäjyyskurssia, ja yrittäjyysaiheista toimintaa on järjestetty kaikille lukiolaisille. Esimerkiksi Amazing Business Race on jokakeväinen tempaus lukion kakkosluokkalaisille.

Tämän ystäväkirjan täyttivät Kaarina Keskitalo ja Tuomo Hurtig.

lukion nimi: Nivalan lukio
paikkakunta: Nivala
opiskelijoita: 182
opettajia: 19

 

Onko meidän lukiossa yrittäjyyskursseja?

Kyllä. Opiskelijat voivat valita yhteensä kuusi  kurssia, jotka suoritetaan ensimmäisen ja toisen vuoden aikana. NY-yrityksen perustajat saavat vuoden toiminnastaan kolme kurssia, 24h -leirille osallistujat kurssin ja leirin järjestäjät myös kurssin. Lisäksi lukiolla toimii yritystiimi, joka on koulun yritystoiminnan lisäksi mukana erilaisissa tapahtumissa ja messuilla.

Miten meidän lukiossa yrittäjyyskasvatus näkyy muissa oppiaineissa?

Yrittäjyyteen liittyviä näkökulmia tuodaan esille esimerkiksi kielten ja reaaliaineiden tunneilla. Opinto-ohjauksessa keskustellaan myöskin yrittäjyydestä.

Nivalan lukiolaisia NY Uskalla Yrittää -finaalissa Helsingissä.

Onko meidän lukiossa yrittäjyyspäiviä tai teemapäiviä, joihin sisältyy yrittäjyyskasvatusta?

Yrittäjän Päivänä koulullamme järjestetään yrittäjyysaiheista toimintaa kaikille koulun opiskelijoille. Pitkin vuotta teemme mahdollisimman monta vierailua lähialueen tapahtumiin ja järjestämme myös opiskelijoillemme ekskursion Ouluun. Keväällä kakkosluokkalaiset seikkailevat ympäri Nivalaa Amazing Business Race -kilpailussamme.

Miten meidän lukiossa tehdään yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa?

Olemme yrittäjyyskasvatusopintojen alusta lähtien tehneet yhteistyötä Reisjärven kristillisen opiston yrittäjyyslinjan kanssa. Meillä on myös tiiviit yhteydet Keskipiste Leaderiin, Nivalan yrittäjiin ja lähialueen oppilaitoksiin.

Onko meidän lukiolla omaa yrityskummia?

Toimimme dynaamisesti yhteistyössä monien alueemme yritysten kanssa.

Onko meidän lukiossa vieraillut yrittäjiä? Kuka on ollut mieleenpainuvin vieras?

Lukiollamme vierailee silloin tällöin yrittäjiä jotka enimmäkseen vaikuttavat lähikuntien alueella. Matkustamme myös ahkerasti erinäisiin tapahtumiin kuuntelemaan vierailevia yrittäjiä. Viimeisimmältä Oulun matkaltamme parhaiten mieliin jäi FightBackin vaikuttava Pekka Hyysalo.

Onko meidän lukiossa mahdollista perustaa oma harjoitusyritys osana opiskelua?

Kyllä. Toisen vuoden opiskelijoita kannustetaan ryhtymään NY-yrittäjiksi.

Mitä valmiita malleja tai työkaluja meidän lukiossa käytetään?

Vuosittain järjestettävä NY 24h -leiri pohjautuu valmiiseen malliin. Suurin osa yrittäjyysopinnoista on kuitenkin suunniteltu itse, yhteistyökumppaniemme loistavia apuja hyödyntäen!

NY 24h -leiri käynnissä.

Pääsevätkö meidän lukiossa oppilaat osallistumaan kurssisisältöjen tai teemapäivien suunnitteluun?

Kyllä, pääsevät hyvin monipuolisesti. Opiskelijat järjestävät itse 24h -leirin, ja pääsevät osana yrittäjyystiimiä olemaan mukana kaikissa vuoden mittaan järjestettävissä yrittäjyysopinnoissa. Heitä kuunnellaan ideoinnissa ja he ovat myös tiivis osa toteutusta.

Mikä on hauskin yrittäjyyskasvatukseen liittyvä juttu mitä olemme tehneet yhdessä?

Yksi viime vuoden NY -yrityksistämme (Jelppi NY) voitti oman sarjansa Oulussa järjestetyssä Uskalla Yrittää -semifinaalissa. Tämä takasi yritykselle paikan Helsingin finaaliin, joka oli kaikille meille osallistuneille huikea kokemus!

Onko meidän lukiossa työelämään tutustumisjaksoa opiskelijoille, opettajille tai rehtorille, tai suunnitteilla sellaista?

Lukiomme opintoihin kuuluu työelämääntutustumisjakso, joka suoritetaan osana opinto-ohjaustunteja. Opettajat ova tehneet useita lyhyempiä vierailuita, joissa olemme päässeet tutustumaan tarkemmin joidenkin yhteistyökumppaneidemme toimintaan.

Harjoitellaanko meidän lukiossa työnhakutaitoja?

Kyllä harjoitellaan. Työnhakutaidot ovat osana opinto-ohjausta. NY Vuosi yrittäjänä -kursseille osallistuvat pääsevät lisäksi harjoittelemaan tositilanteiden kautta runsaasti esiintymis- ja markkinointitaitoja, sekä verkostoitumaan. Monet nuoret yrittäjämme ovat pitäneet näitä taitoja tärkeimpinä oppeinaan kursseilta!

Jutun kuvat:  Nivalan lukio.

 

 

Nivalan lukio on mukana YES – Lukiot työelämään -hankkeessa, jonka tavoitteena on rakentaa työelämälähtöisempää lukiokoulutusta. Tässä juttusarjassa esittelemme kerran kuukaudessa yhden hankkeessa mukana oleva lukion yrittäjyyskasvatusta.