YES-verkosto on mukana Suomi Areenassa herättämässä keskustelua muun muassa yhteisöllisestä ja arvopohjaisesta yrittäjyydestä. Viikon aikana on myös muita mielenkiintoisia tilaisuuksia, joista bongasimme tähän kahdeksan – lue ja laita kalenteriin!
Jos aikaa on vain yhteen…
…tule BEPOPiin perjantaina 19. heinäkuuta kello 11.30 seuraamaan keskusteluamme Arvot, kaverit ja bisnes – onko yhteisyrittäjyys työelämän uusi suunta?
Työelämän muuttuessa myös yrittäjyys muuttuu – vaan missä kasvaa uusia yrittäjiä ja millaisia he ovat? Yhteisöllinen ja arvopohjainen liiketoiminta kiinnostavat yhä useampia, mutta onko sellainen oikeaa yrittämistä?⠀
Keskustelemassa ovat tulevaisuustutkija Ilkka Halava, freelancer Saana Ihamäki, kansanedustaja Matias Marttinen, yhteyspäällikkö Netta Norro Osuuskunta Lilithistä ja Elega Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Niinikoski. Keskustelun juontaa YES Satakunnan aluepäällikkö Jenni Rajahalme.
Paneelin järjestävät YES-verkosto ja Osuustoimintakeskus Pellervo. Seuraa ja osallistu keskusteluun somessa tägillä #arvotkaveritbisnes.
Jos työelämän muutos ja tulevaisuus kiinnostavat, käy näissä:
Maanantai 15.7. klo 10 BEPOP: Suomen suuri digihaaste: Saadaanko osaaminen kuntoon 2030 mennessä vai jäädäänkö junasta?
Miten osaamisen on muututtava digitalisoituvassa maailmassa, jotta Suomi säilyttää kilpailukykynsä? Mitkä ammattikunnat katoavat lähivuosina? Miten torjumme pitkäaikaistyöttömyyttä, kun vanhoja työpaikkoja häviää? Miten varmistamme työvoiman saatavuuden? Minkälaista osaamista tarvitsemme vuonna 2030? Miten oppimisen on muututtava tulevaisuudessa? Miten turvaamme kaikille yhtäläiset mahdollisuudet oppia ja kouluttautua uudelleen?
Järjestäjä: Fujitsu Finland Oy
Keskiviikko 17.7. klo 13 Antinkatu 5: Suomi vuonna 2050 – millaiseen tulevaisuuteen nuoret uskovat?
Tulevaisuuskeskustelu tarvitsee enemmän konkretiaa ja vähemmän hypeä! Paneelissa esittelemme nuorten tulevaisuuskuvia siitä, miltä Suomi näyttää vuonna 2050. Mukana keskustelussa futuristeja, teknologia-asiantuntijoita ja arvokeskustelijoita – sekä vahvasti myös nuorten ääni.
Järjestäjät: Lasten ja nuorten säätiö, Tulevaisuuskoulu ry, Tieto Oyj
Perjantai 19.7. kello 13 Antinkatu 5: Pitääkö olla huolissaan – kuka pärjää ja millä osaamisella?
Pitääkö olla huolissaan -paneelissa visaisia kysymyksiä puntaroivat aivotutkija, tulevaisuudentuntija ja digitaalitaitaja. Takaako osaava työvoima menestyvän Suomen? Mitä se vaatii osaamiselta ja sen uusintamiselta? Entä jos koneet hoitavat homman paremmin? Löytyykö koulutuksesta, tutkimuksesta ja innovaatioista polku työllisyyteen ja hyvinvointiin?
Järjestäjät: Helsingin seudun kesäyliopisto, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Yrkeshögskolan Arcada
Jos nuorten taloustaidot kiinnostavat, käy näissä:
Maanantai 15.7. klo 17.30 BEPOP: Nyt tehdään nuorten talousosaamissopimus!
Nuorten heikot taloustaidot puhututtavat. Yhä useampi saa jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä maksuhäiriömerkinnän. Nyt laitetaan nuorten rahahuolille stoppi! Istutamme opetuksen, opettajankoulutuksen ja yritysmaailman päättäjät yhteiseen pöytään luomaan sopimuksen, joka ottaa haltuun keinot nuorten talousosaamisen parantamiseksi. Millaiseen yhteisymmärrykseen eri tahot pääsevät? Hyväksyykö neuvottelupöydässä valtaa käyttävä nuori sopimuksen vai käyttääkö hän veto-oikeuttaan?
Järjestäjät: Suomen Ekonomit, Talous ja nuoret TAT, Suomen kauppakorkeakoulut (ABS) ry, Nordnet
Torstai 18.7. klo 10 Antinkatu 5: Talousosaaminen kansalaistaidoksi – ei kaikkea kantapään kautta
Pikavipit houkuttavat ja maksuhäiriöt lisääntyvät. Maksaminen muuttuu, tarvitaan uusia taitoja. Rahapeleihin kulutetaan enemmän kuin osakemarkkinoille. Tulisiko koulussa opettaa säästämistä ja sijoittamista? Mikä on viranomaisten rooli, entä finanssilaitosten? Kuinka varmistetaan elinikäinen talousoppiminen? Keskustelussa valtakunnan talousviisaat kertovat, mitkä perusasiat jokaisen pitäisi tietää taloudesta. Lavalla vierailee myös nuoria talousosaajia. Tämä tilaisuus parantaa talousosaamistasi!
Järjestäjät: Suomen Pörssisäätiö, Suomen Pankki
Jos nuorten yrittäjyys kiinnostaa, käy täällä:
Keskiviikko 17.7. klo 11.30 Purje, Raatihuoneen puisto: Uskalla Yrittää – pitchauskilpailu nuorille yrittäjille.
Taaleri Luola on nuorten yrittäjien pitchauskilpailu. SuomiAreenan lavalle pitchaamaan nousee viisi tiimiä, jotka ovat osallistuneet Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. Taaleri Luolaan valikoituneet yritykset on valittu valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -finaalissa toukokuussa. Pääpalkintona on 2 500 € yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen.
Järjestäjät: Nuori Yrittäjyys ry, Taaleri Oy
Jos osaamisen tunnistaminen kiinnostaa, käy täällä:
Keskiviikko 17.7. kello 13 BEPOP: Osaamisen kiertotalous – harrastamalla huippuosaajaksi
Työelämässä tarvitaan taitoja, joita koulussa ei aina opi mutta harrastuksissa ja vapaaehtoistöissä oppii. Osaaminen pitää tunnistaa ja tunnustaa paremmin, jotta jokaisen kyvyt saadaan käyttöön. Oman osaamisen kuvaaminen ja tunnistaminen on tärkeä kansalaistaito. Tutustu uuteen digitaaliseen ratkaisuun, jolla vapaaehtoistyössä hankittua osaamista tunnistetaan ja tehdään yhteismitalliseksi opintojen kanssa ensimmäistä kertaa. Saat näkökulmia siihen, miten luomme yhdessä osaamisen kiertotalouden.
Järjestäjät: Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry, Suomen 4H-liitto
SuomiAreena järjestetään Porissa 15.-19.7.2019. Tapahtuman pääteemoina ovat tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot. Viiden päivän aikana SuomiAreenassa järjestetään kaksisataa tilaisuutta, joihin osallistuu tuhat yhteiskunnallista vaikuttajaa poliitikoista viihdetähtiin. Keskusteluita voi seurata suorana mtv-palvelussa. Koko ohjelma on nähtävissä tapahtuman nettisivuilla.