Skip to main content
  Uutinen

Nuori uskaltaa yrittää kun saa rohkaisua ja esikuvia

By 5.3.2015 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Yrittäjillä – ja kaikilla työelämässä olevilla – on asiantuntemusta, kokemusta ja työuran aikana kertynyttä henkistä pääomaa.  Koulu-yritysyhteistyö on keino jakaa tätä osaamista myös nuorille ja opettajille.


NY-messuilla yhteiskuvaan tuomareista ehtivät Uudenmaan yrittäjien Petri Graeffe, Heidi Ekholm-Talas ja Markku Aalto. Nuorten yritysideoita arvioimassa olivat myös Yrjötapio Kivisaari Flamingo Spa:sta, Pekka Kärkkäinen Suomen Historiapelit/Tieto V.I.P. Oy:stä sekä GE:n Joonas Vanhatalo ja James Powis.

Viime viikolla Uudenmaan ja Metropolin NY-aluemessuilla nuoret NY-yrittäjät pääsivät esittelemään osaamistaan ja myymään tuotteitaan ja palvelujaan yleisölle Vantaan Flamingossa.

Osana koulujen opetusta toteutettava NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma antaa nuorille tilaisuuden opetella työelämässä tarvittavia taitoja kuten esiintymistä, myymistä, verkostoitumista ja taloudenhallintaa. Nuorten apuna oman miniyrityksen pyörittämisessä on paitsi kannustavat opettajat, myös työelämän vapaaehtoiset.

NY-messuilla nuorten taitoihin perehtyivät elinkeinoelämän edustajista koostunut tuomaristo, johon kuului muun muassa yrittäjät Heidi Ekholm-Talas ja Markku Aalto.

Kumpikin tahtoivat antaa hetkisen omaa aikaansa nuorille ja heidän pyrkimyksilleen.

– Koulun ja elinkeinoelämän yhteistyöllä positiivinen yrittäjyysilmapiiri kasvaa. Yrittäjyyskasvatus on yleissivistävää koulutusta, joka parantaa nuorten sosiaalisia taitoja sarjayrittäjä, bloggaaja ja YES Kummi Heidi Ekholm-Talas sanoo.

Yrittäjä ja Uudenmaan yrittäjien hallituksessa toimiva Markku Aalto on täysin samoilla linjoilla.

– On tärkeää antaa nuorille positiivisia kokemuksia, jotta he uskaltavat lähteä kokeilemaan omaa juttuaan ja löytävät oman sisäisen yrittäjyyden. Kun nuoret pääsevät itse tekemään ja tutustumaan yrittäjyyteen, niin sitä arvostaa aivan eri tavalla.

NY-messujen tuomaristossa Heidi ja Markku pääsivät jututtamaan nuoria ja kuulemaan heidän ajatuksiaan ja ideoitaan yrittämisestä. Koulu-yritysyhteistyö onkin heidän mukaansa merkityksellistä myös yrittäjälle.

– Minulla on halua vaikuttaa asioihin, ja tietysti tässä myös omat verkostot kasvavat. Juttelin juuri yhden nuoren kanssa, joka kertoi, että NY Vuosi yrittäjänä on ollut kaikista paras kurssi. Nuoret ovat myös kertoneet saaneensa kurssin avulla rohkeutta esiintymiseen ja puhumiseen. Sitä taitoa tarvitaan kaikessa elämässä ja vähentää nuorten syrjäytymistä. Ehkä tämä kertoo jotain päättäjillekin. Yrittäjyyskasvatus pitäisi saada myös jokaisen poliitikon agendalle, Heidi sanoo.

Myös Markun mukaan koulu-yritysyhteistyöllä oma henkinen pääoma kasvaa.

– On hyvä avata nuorille näköaloja maailmaan. Tutustumalla yrittäjyyteen tulevat työntekijät ymmärtävät yrittäjän elämää paremmin ja kaikki voivat paremmin. Tässä on tullut toivoa tulevaisuuteen, Markku tiivistää.

Lue lisää viime viikon NY-aluemessuista YES Uusimaan sivuilta.

Tahdotko sinä tehdä työelämää tutuksi nuorille ja nähdä, mitä osaamista tulevilla yrittäjillä ja työntekijöillä on? Lähde YES Kummiksi ja vaikuta omalta osaltasi siihen, että koulut verkottuvat osaksi yhteiskuntaa.

Näin pääset mukaan: rekisteröidy osoitteessa yeskummit.fi ja valitse palvelusta, minkälaisesta koulu-yritysyhteistyöstä olet kiinnostunut. Voit muun muassa osallistua yhteistyöprojekteihin, toimia NY-ohjelmissa työelämän asiantuntijana, järjestää yritysvierailuja tai ottaa nuoren (tai opettajan!) TET-harjoitteluun.