Skip to main content
  Uutinen

Nyt muutetaan lukiokoulutusta: 17 lukion tavoitteena yrittäjämäinen toimintakulttuuri

By 26.9.2016 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Yhteensä 17 lukiota on mukana YES-verkoston Lukiot työelämään -hankkeessa, jossa seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana rakennetaan työelämälähtöisempää lukiokoulutusta ja luodaan malleja lukiolaisten työelämään tutustumisjaksoiksi.

Tänä syksynä voimaan astunut uusi lukioiden opetussuunnitelma määrittelee yhdeksi lukiokoulutuksen tehtäväksi kehittää opiskelijoiden valmiuksia työelämään ja työhön. YES Lukiot työelämään -hanke tähtää tämän tehtävän toteuttamiseen.

– Tavoitteenamme on muuttaa lukiokoulutus pysyvästi. Nämä 17 lukiota lähtevät YES-verkoston tukemana itse rakentamaan uutta, yrittäjämäistä toimintakulttuuria, jossa nuorten ja opetushenkilöstön työelämä- ja yrittäjyystietous sekä yhteydet työelämään ovat vahvemmat. Yhteinen tahto on tuoda yrittäjyys- ja työelämätaidot osaksi lukioiden vakiintunutta toimintaa, sanoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

Työelämä on alusta alkaen vahvasti mukana lukioiden kehitystyössä

– Yhteistyö työelämän kanssa nähdään tärkeänä, mutta se ei näy tällä hetkellä tarpeeksi lukion opetuksessa. Keinoja ja työkaluja kuitenkin on jo paljon olemassa, ja niitä pitää rohkeasti kokeilla. Hankkeen tärkeänä tavoitteena on tehdä lukiolaisten työelämään tutustumisesta vakiintunut käytäntö, Lehtonen sanoo.

Hankkeeseen lähteneet lukiot lähtevät aktiivisesti luomaan omia yhteistyöverkostoja työelämään ja kokeilemaan toimintamalleja, joissa nuorille luodaan mahdollisuuksia oppia ilmiöpohjaisesti aitojen yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Tässä on nyt myös yrittäjäjärjestöille ja muille toimijoille tilaisuus lähteä kehittämään paikallista lukiokoulutusta. Kun lukiot otetaan tiiviimmin osaksi kunnan ja alueen elinkeinopolitiikkaa, alueen elinvoimaisuus lisääntyy ja uuden yrittäjyyden syntyminen helpottuu.

Kokeilujen avulla pysyviin malleihin

Hankkeen aikana YES-verkosto tarjoaa lukioille koulutuksen ja verkostotuen lisäksi valmiita malleja koulu-yritysyhteistyöhön, kuten työelämän vapaaehtoiset YES Kummit sekä opettajien ja yrittäjien yhteistyöfoorumeita YES Café- ja YES Ope-yrittäjätreffit -tilaisuuksia.

– Hankkeen aikana paitsi toteutetaan ja kehitetään olemassa olevia malleja, myös ideoidaan uusia. Kokeilujen ja epäonnistumistenkin kautta tarkoitus on päästä tavoitteeseen eli siihen, että parhaista toimintamalleista tulee pysyviä ja lukioiden toimintakulttuuri aidosti muuttuu.

YES Lukiot työelämään -hankeessa ovat mukana seuraavat lukiot:

YES Varsinais-Suomen alue: Laitilan lukio, Raision lukio

YES Keski-Uusimaan alue: Mäntsälän lukio, Nurmijärven yhteiskoulun lukio, Hyvinkään Sveitsin lukio

YES Kotka-Haminan alue: Karhulan lukio, Haminan lukio, Kotkan lyseon lukio

YES Pohjois-Pohjanmaan alue: Oulunsalon lukio, Nivalan lukio, Utajärven lukio, Kiimingin lukio

YES Etelä-Savon alue: Mikkelin lukio, Ristiinan lukio, Pieksämäen lukio

YES Pohjanmaan alue: Vasa övningsskolas gymnasium, Korsholm gymnasium

 

YES-verkoston Lukiot työelämään -hanke toteutetaan 1.4.2016–31.12.2018. Hankkeessa on mukana 17 lukiota ja kuusi YES-aluetoimistoa, jotka toimivat lukioiden tukena kehitystyössä. Yhteistyökumppaneita ovat Nuori Yrittäjyys ry, Suomen Yrittäjät sekä YES-verkoston alueelliset ja valtakunnalliset taustaorganisaatiot. Hanketta koordinoi Valtakunnallinen YES ry. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR).