Skip to main content
  Uutinen

Nyt on lukioiden näytön paikka: YES goes to lukio tarjoaa keinoja parantaa opiskelijoiden työelämätaitoja

By 25.9.2014 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Tänä syksynä YES herättelee lukioita kehittämään opetusta työelämälähtöisemmäksi. Olethan jo tutustunut Uskalla unelmoida, rohkene yrittää -julkaisuun!


Aulis Pitkälä ja Sanna Lehtonen

YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen ja asiantuntija Virpi Utriainen sekä Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala luovuttivat 10. syyskuuta Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälälle YES goes to -lukio hankkeen Uskalla unelmoida, rohkene yrittää -julkaisun.

Julkaisu löytyy myös verkosta, ja sitä jaetaan ympäri Suomen myös YES-aluetoimijoden toimesta.


Tavoitteena on levittää tietoa ja toimintamalleja niistä keinoista, joiden avulla lukioista voidaan kehittää työelämälähtöisempiä ja niiden toimintakulttuuria kehittää yrittäjämäisemmäksi.

– Julkaisu on tehty opettajilta opettajille. YES goes to lukio -hankkeessa on ollut mukana yli 40 lukiota ja lähes 1 000 opettajaa, ja hankkeen aikana kehitetyt uudet toimintamallit ja Uskalla unelmoida -julkaisu on syntynyt käytännön työn kautta tulleista ideoista ja kokemuksista, Lehtonen sanoo.

Uskalla unelmoida, rohkene yrittää kokoaa viisi keskeistä osa-aluetta yrittäjämäisen lukion luomiseksi niin rehtorien, opettajien kuin päättäjien ja elinkeinoelämänkin avuksi.

– Julkaisun teemat käsittelevät muun muassa toimintakulttuuria, opettajien työelämäosaamista ja yrittäjyyskasvatuksen pedagogiikkaa. Sen nettisivulla yesverkosto.fi/lukioteesit olemme keränneet case-esimerkkejä onnistuneista ja kokeilluista toimintamalleista, Lehtonen kertoo.

Lehtonen kehottaa tutustumaan julkaisuun ja ottamaan mallia muiden lukioiden toteutuksista.

– TATin Kun koulu loppuu -tutkimuksen 2014 mukaan yli puolet lukiolaisista kaipaa lisää työelämään liittyvää tietoa ja opetusta ja lähes kaksi kolmesta lukiolaisesta on sitä mieltä, että nykyisellään työelämään liittyviä taitoja käsitellään koulussa melko vähän tai ei lainkaan. Jopa 72 prosenttia lukiolaisista näkee TET-harjoittelun tarpeellisena myös lukiossa. Moniko lukio tarjoaa tällä hetkellä työharjoittelua? Lehtonen kysyy.

Miten lukiolaisten työelämäyhteyksiä pitäisi sinun mielestäsi parantaa? Osallistu keskusteluun

YES käynnistää maanantaina 29. syyskuuta kampanjan, jossa herätellään lukioita ja päättäjiä keskustelemaan lukio-opetuksen nykytilasta. Kampanja haastaa myös kokeilemaan erilaisia oppimisympäristöjä #ErilainenOppitunti -hashtagilla.

Osallistu keskusteluun ja jaa omia kuviasi oppitunnilta sosiaalisessa mediassa. YES:in löydät somesta seuraavissa osoitteissa:

Facessa: facebook.com/yesverkosto
YES Twitterissä: twitter.com/YESverkosto
YES Instagramissa: instagram.com/yesverkosto

– Lukiot ja opettajat voivat tehdä paljon opiskeiljoiden työelämätaitojen parantamiseksi. Myös työelämän kannattaa rohkeasti lähteä tekemään yhteistyötä lukioiden kanssa. Lähdetkö kehittämään lukiolaisten työelämäyhteyksiä lukiouudistuksen jälkeen vai olisiko aika aloittaa heti? Lukio voi olla oman alueen aktiivinen kehittäjä! Lehtonen kannustaa.