Skip to main content
Näkökulma  Uutinen

Onko tämä se sysäys jonka yrittäjyyskasvatus tarvitsee?

By 18.3.2025 No Comments

YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen toivoo, että uusien yrittäjyyskasvatuksen linjausten laatimisessa hyödynnetään alueilla ja kunnissa tehtyä hyvää yrittäjyyskasvatuksen strategiatyötä.

Yrittäjyyskasvatuksen merkitys on kasvanut vuosien varrella, ja sen kehittäminen on tärkeä osa nuorten tulevaisuuden tukemista ja elinvoimaisen yhteiskunnan rakentamista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön johtaja Kati Lounema paljasti äskettäin, että yrittäjyyskasvatuksen linjaukset tullaan päivittämään. Uudet linjaukset tähtäävät yrittäjyyskasvatuksen ja talousosaamisen syvempään integroimiseen eri koulutusasteille.

Tavoitteena on antaa selkeitä ohjeita siitä, miten yrittäjyyskasvatus voi tukea nuorten talousosaamista ja valmentaa heitä työelämän vaatimuksiin, erityisesti digitaalisuuden, eettisyyden ja vastuullisuuden näkökulmista.

Tämä oli loistava uutinen! Olemme tehneet pitkään yhteistyötä Yrittäjyyskasvatuksen tutkimusseuran kanssa, ja yhdessä ehdotimmekin kansallisen työryhmän perustamista yrittäjyyskasvatuksen kansallisen strategian päivittämiseksi.

YES ry nosti saman asian esille myös eduskuntavaalien yhteydessä ja esitti kuluvalle hallituskaudelle kansallisen työryhmän perustamista ja linjausten päivittämistä. Tämä siis toteutuu.

Uudet yrittäjyyskasvatuksen linjaukset antavat paitsi selkänojaa tehtävälle yrittäjyyskasvatustyölle kansallisesti, myös osviittaa alueellisille yrittäjyyskasvatuksen tavoitteille ja kehittämistyölle.

Ja päinvastoin, toivon, että linjausten laatimisessa hyödynnetään alueilla ja kunnissa tehtyä hyvää yrittäjyyskasvatuksen strategiatyötä.

Tämä onkin mielestäni linjausten päivittämisen ohella tärkeää; yhteisen keskustelun merkitystä ei voi liiaksi korostaa.

Olen osallistunut kahteen aikaisempaan päivitysprosessiin. Viimeisin näistä oli eri asiantuntijoiden muodostama työryhmä, jossa työskentelimme työpajatyyppisesti. Kävimme monipuolista keskustelua ja tarkastelua eri näkökulmista. Koin itse erittäin tärkeäksi yhteisen keskustelun sekä uusimpiin tutkimustuloksiin tutustumisen.

Tämä onkin mielestäni linjausten päivittämisen ohella tärkeää; yhteisen keskustelun merkitystä ei voi liiaksi korostaa.

Näin toivoisin myös tämänkertaisessa prosessissa olevan. Yhteisesti voimme myös tehdä havaintoja siitä, onko olemassa jotain yrittäjyyskasvatuksen kehittämisalueita, joihin voisimme eri toimijoiden yhteistyöllä panostaa.

Yrittäjyyskasvatuksen linjauksissa tulisi verkostoyhteistyön lisäksi huomioida se, että yrittäjyyskasvatuksen painopiste on oppilaitoksista laajentunut yhä vahvemmin kunnan muihin toimijoihin ja elinkeinoelämän edustajiin. Yrittäjyyskasvatuksen tulevissa linjauksissa on huomioitava, miten erilaiset toimijat ja verkostot, kuten kunnalliset organisaatiot ja elinkeinoelämä, voivat tukea yrittäjyyskasvatuksen toteutumista.

Linjauksissa on piirrettävä yhtenäinen, siilot ylittävä yrittäjyyskasvatuksen näkymä. Samalla linjauksissa tulee hyödyntää uusimpia tutkimustuloksia yrittäjyyskasvatuksen vaikutuksista, jotta voidaan varmistaa käytännönläheinen ja tutkittuun tietoon perustuva lähestymistapa.

Sanna Lehtonen on Suomen merkittävimmän yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkoston, YES-verkoston johtaja. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus yrittäjyyskasvatuksen kehittämisestä eri rooleissa. Hän kokee tällä hetkellä tärkeimmäksi tehtäväksi rakentaa yrittäjämäistä toimintakulttuuria oppilaitokseen ja sitä ympäröivään yhteiskuntaan. Työssään YES-verkostossa hän tähtää siihen, että yrittäjämäinen toimintatapa on kiinteä osa suomalaista arkea. Ennen yrittäjyyskasvatuksen innostajan saappaisiin astumista hän toimi luokanopettajana ja rehtorina. Lehtonen on toiminut myös yrittäjänä ja perheyrityksen osakkaana.

Näkökulma-palstalla julkaisemme asiantuntijoiden kirjoituksia.