Skip to main content
  Uutinen

Onko yrittäjyys kirosana? YES-mentoriparit käyvät asenteita oikomaan

By 4.4.2013 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Viime viikolla parinkymmenen opettajan ja yrittäjän joukko aloitti vuoden kestävän yhteistyön, kun YES Mentor -hankkeen ensimmäinen tapaaminen pidettiin Helsingissä.

YES Mentor -hanke tuo yhteen Uudenmaan alueen ammatillisen toisen asteen opettajia ja alueen yrittäjiä. Luvassa on vuoden mittainen rupeama, jonka aikana laajennetaan opettajan työelämätietoutta ja avataan yrittäjälle ovi nuoren maailmaan ja odotuksiin.

Aloitustapaamisessa tutustuttiin kouluttaja Minna Pakkasen johdolla toisiin, keskusteltiin opettajan ja yrittäjän arvoista ja elämänpiireistä ja pyrittiin asettumaan toisen asemaan.

– Tavoitteenamme oli saada yrittäjän ja opettajan maailma kohtaamaan ja herättää ajatuksia siitä, mitä yhteistyö voisi olla, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Annika Repo.

“Nuoret tarvitsevat kosketuspintaa oikeisiin yrittäjiin”

Päivän kestänyt aloitustapaaminen kirvoittikin kieliä ja toi opettajan ja yrittäjän maailmoja hieman lähemmäksi toisiaan. Yhteistä oli kiinnostus nuorten työelämätaitojen parantamiseen ja vastuunottaminen tulevaisuuden työntekijöistä.

Keskustelua virisi etenkin siitä, miten saada nuorten sisäinen yrittäjyys heräämään. Nuoret ovat luovia, ja heidän ideoitaan tulee tukea ohjaamatta liikaa. Toisaalta taas jotkut peruskoulusta tulleet nuoret eivät tiedä yrittäjyydestä mitään, ja heille yrittäjyys on kirosana. Miten kääntää yrittäjyys nuorille positiiviseksi asiaksi?

Tarinoita, verkostoja, virtuaalimentorointia?

Aloitustapaamiseen osallistuneet yrittäjät ja opettajat kertoivat odottavansa YES Mentor -toiminnasta uusia verkostoja ja uudistumista ylipäänsä. Vanhoista rutiineista tahdotaan eroon, halutaan kuulla uusia tarinoita ja ehkä antaakin niitä.

YES Mentor -toiminnalla tahdotaan myös konkreettisesti parantaa nuorten työelämätietoutta. On vaikutettava yhteiskunnallisesti ja otettava nuoretkin mukaan!

Yrittäjiä mahtuu vielä mukaan!

Seuraava askel hankkeessa on mentoriparien muodostaminen, ja Repo rohkaiseekin lisää yrittäjiä tulemaan mukaan. Innokkaat opettajat odottavat vielä omaa paria!

– Yrittäjiä tarvitaan kertomaan opettajille käytännön asioista kuten työelämän haasteista ja yrittäjän arjesta. Ajantasainen tieto työelämästä auttaa opettajaa miettimään, minkälaisia taitoja koulussa pitää opettaa, Repo sanoo.

Yrittäjä saa YES Mentor -toiminnasta paitsi kurkistusikkunan nykyajan koulutukseen ja nuorten osaamiseen, myös tilaisuuden toimia työelämän ja oman ammattialan tarpeiden viestinviejänä kouluille.

– Koulutus on varmasti muuttunut siitä, kun itse istuimme koulun penkillä. Mitä nuoret nykyään voivat tarjota työelämälle ja osaammeko hyödyntää heidän taitojaan? Minkälaisin taidoin heidän sinun mielestäsi pitäisi valmistua? Nyt on tilaisuus vaikuttaa, Repo kannustaa.

 

Jos tahdot lähteä mukaan, ota yhteyttä ja kysy lisää: Annika Repo, p. 045 869 5466 tai annika@yesverkosto.fi.

YES Mentor -pilottihanke toteutetaan Uudellamaalla ja kestää vuoden 2013 loppuun. Hankkeen aikana toteutuneiden tapaamisten pohjalta kerätään hyviä käytännön esimerkkejä opettaja-yrittäjä-vertaismentoroinnista ja koulun ja yrityselämän välisestä yhteistyöstä.