Skip to main content
  Uutinen

Ops toi uutta intoa työhön: Opettaja ideoi laaja-alaisen osaamisen kehittämiseen työkirjan, jota sinäkin voit nyt hyödyntää

By 17.11.2016 16 lokakuun, 2019 No Comments

Laaja-alaisen osaamisen työkirja opastaa oppilaat uuden opetussuunnitelman mukaisten taitojen ymmärtämiseen, kehittämiseen ja soveltamiseen. Opettaja Hannu Rainermalle laaja-alaisuus toi uutta potkua työhön – nyt hän haastaa muutkin opettajat oppimaan uutta.

Tähän tarvitaan opettajien työn avuksi jotain kättä pidempää.

Näin tuumi jyväskyläläinen luokanopettaja, tvt-kouluttaja ja samanaikaisopettaja Hannu Rainerma YES-verkoston järjestämässä täydennyskoulutuksessa keväällä 2016, jossa aiheena oli laaja-alaisen osaamisen taidot.

Koulutuksessa esiteltiin opettajille Villinikkarit Oy:n laatima kuva, joka mukailee uusien opetussuunnitelmien laajaalaisen osaamisen teemoja oppijan näkökulmasta.

– Laaja-alaisen osaamisen teemat olivat pyörineet minulla jo pidemmän aikaa mielessä, erityisesti miten lähtisin käsittelemään niitä koulussa lasten kanssa. Koulutuksessa näkemäni kuva ja siellä syntyneet ideat yhdistyivät näihin ajatuksiin, ja tuloksena oli laaja-alaisen osaamisen työkirja, Rainerma kertoo.

Laaja-alaisen osaamisen työkirja on jaettu seitsemään teemaan laaja-alaisen osaamisen taitojen mukaisesti, ja oppilaat käsittelevät jokaista teemaa omakohtaisen pohdinnan kautta. He miettivät, mitä taidot merkitsevät heidän omassa elämässään, asettavat itselleen tavoitteita ja tutkivat tekojen merkitystä tavoitteiden saavuttamisessa.

– Laaja-alaiset taidot ovat opsissa aika korkealentoisia ja vaikeita saavuttaa. Työkirja laittaa pohtimaan esimerkiksi vuorovaikutustaitoja: Ketkä ovat minulle tärkeitä ihmisiä? Miten voisin kiittää heitä? Miten voisin osoittaa arvostavani heitä?

 

Työkirjasta löytyy johdanto teemaan opettajan avuksi sekä tulostettavat vastauspohjat oppilaille jaettavaksi.

 

Rainerma testasi työkirjan alustavaa versiota viime keväänä omien kolmasluokkalaisten oppilaidensa kanssa ja huomasi, että että lapset mielellään kartoittavat tämänhetkistä tilannettaan.

– Työkirjassahan ei ole mitään ihmeellistä tai maailmaa mullistavaa, mutta laaja-alaisten taitojen käsittelemistä koulussa helpottaa, kun opettaja saa jotain kättä pidempää suunnittelun ja työskentelyn tueksi, Rainerma sanoo.

Työkirja haastaa pohtimaan kehitystä

Hannu Rainerman oppilaiden vastauksia viime keväältä työkirjan teemoihin L5: Tieto- ja viestintäteknologian osaaminen (Mun työkalut) ja L6: Työelämätaidot ja yrittäjyys (Mun projektit).

Laaja-alaisen osaamisen työkirjan ideana on, että oppilaat palaavat tehtäviin säännöllisesti, jotta he näkevät osaamisensa kehittymisen.

– Itse palasin tehtäviin nyt neljäsluokkalaisten oppilaideni kanssa viime viikolla. Otimme esille samat vihot ja oppilaat lukivat, mitä olivat keväällä kirjoittaneet ja päivittivät tekstit. Päivittämisen jälkeen teimme huikean projektin: valitsimme yhden osa-alueen, L1:n ja oppilaat tekivät siitä kolmen hengen ryhmissä videot, joissa kuvattiin kunkin oppilaan tämänhetkiset taidot työkirjan muistiinpanojen perusteella. Kun työkirjaa alkaa käyttää, niin erilaisia mahdollisuuksia avautuu!

 

Oppiminen edellyttää työtä – niin oppilaalta kuin opettajaltakin

Nelisentoista vuotta opettajana toiminut Rainerma on innostunut uudelleen opettajan työstä opetussuunnitelmauudistuksen myötä.

– Voisi sanoa, että minulla oli jopa lamaannus opettajan työssä. Mielestäni uudistus on hyvä. Se vapauttaa tekemään laajalla spektrillä asioita.

Muutosta karsastavia opettajia hän haluaa rohkaista tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin.

– Opettajan rooli muuttuu luokassa juuri sen verran kuin opettaja antaa sen muuttua. Itse näen opettajan roolin ohjaajana, joka yrittää tuuppia oppilaita oikeaan suuntaan ja huolehtii, että puitteet oppimiseen ovat kunnossa ja epäolennaisuudet raivataan tieltä. Oppimista ei voi siirtää, vaan oppilaiden täytyy edelleen itse tehdä työ.

Myös opettajan täytyy oppia uutta.

– Merkittävää on eteenpäin katsominen. Ei uuden oppiminen ole opettajalle sen helpompaa kuin muillekaan. Kuka tahansa voi miettiä, että jos olet mielestäsi hyvä ja taitava jossain, niin miksi sitä pitäisi muuttaa? Se ei ole helppoa. Oppiminen edellyttää työtä. Sille pitää olla avoin ja sille pitää antautua. Hyvä keino on pohtia laaja-alaisen osaamisen työkirjan tehtäviä omalta osaltaan samaan tahtiin, kun käsittelee niitä oppilaiden kanssa.

Rainerma tahtoisikin haastaa kaikki opettajat jatkuvaan oppimiseen.

– Milloin olet viimeksi opetellut uuden taidon, muistatko miltä oppiminen tuntuu? Pidä huolta, että muistissasi pysyy kokemus oppimisesta ja jos sellaista ei ole, niin hanki kokemus.