Pohjois-Pohjanmaa on jo seitsemäs maakunta, joka tekee oman maakunnallisen yrittäjyyskasvatuksen strategian. Strategiatyö luo vahvaa pohjaa yhteistyölle yrittäjämäisen toimintakulttuurin ja uusien oppimisympäristöjen rakentamiseksi.
Pohjois-Pohjanmaalla yrittäjyysosaamisella tulee olemaan jatkossa entistä tärkeämpi rooli oppilaitosten antamassa koulutuksessa. Maakunnan yhteinen yrittäjyyskasvatuksen strategia ja toimintasuunnitelma julkaistiin eilen Oulun yliopistolla Yritä ja onnistu! Yyrittäjyyskasvatuksen superpäivässä, johon osallistui muun muassa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Granh-Laasonen.
Grahn-Laasonen muistutti puheessaan, että tulevaisuudessa yrittäjämäinen työ tulee lisääntymään ja selkeään koulutustarpeeseen tulee vastata.
– Näen yrittäjyyskasvatuksen tulevaisuuden hyvin valoisana. Mitä tänään on tehty ja julkistetaan on juuri sellaista, mitä Suomi kaipaa. Tulen seuraamaan jännityksellä mitä Oulusta ja Pohjois-Pohjanmaalta tulee kantautumaan.
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatuksen strategia täydentää valtakunnallisissa opetussuunnitelmissa olevia yrittäjyyskasvatuksen tavoitteita ja antaa eväät koulujen arkeen niin opettajille kuin oppijoille varhaiskasvatuksesta yliopistoon.
Maakunnan yhteisen yrittäjyyskasvatuksen visio ja strategian nimi on Nuoret tekevät tulevaisuuden. Strategiatyötä koordinoinut YES Pohjois-Pohjanmaan aluepäällikkö Leena Eskola on erittäin tyytyväinen lopputulokseen.
– Yrittäjyyskasvatuksen polun kokoaminen on ollut hieno tutkimusmatka. Kuten strategiaankin kirjattiin: yhdessä olemme enemmän ja jokaisessa meissä on sitä jotain. Strategian keskeiset tavoitteet ovat yrittäjyys- ja työelämätaitojen vahvistaminen, yrittävän kulttuurin rakentaminen ja yrittäjyyden oppimisympäristöjen kehittäminen. Nämä tavoitteet on jaettu koulukohtaisiin toimintasuunnitelmiin, jotta kaikki koulut pystyvät ottamaanne osaksi omaa toimintaansa.
Kaikki oppiminen ja viisaus ei ole koululuokassa. Avataan avataan koulujen ovia, lähdetään tutustumaan ympäröivään maailmaan ja tehdään oppimisesta mielenkiintoista, muistuttaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuvassa vasemmalla myös Marja Heinistö Villinikkarit Oy:stä, joka toimi strategiatyössä asiantuntijatahona ja oikealla Leena Eskola.
Vuoropuhelu ja yhteistyö jatkuu strategian jalkautuksessa
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatuksen strategian tekoon osallistui noin 200 opetusalan ammattilaista sekä iso joukko yhteistyökumppaneita.
– On upeaa, että Pohjois-Pohjanmaalle saatiin oma strategia näin isolla toimijajoukolla. Strategiatyössä myös prosessilla on valtava merkitys: on tärkeää, että päästään vaihtamaan ajatuksia ja hyviä kokemuksia. Sillä luodaan yhdessä tekemisen kulttuuria ja vahvaa pohjaa tulevalle yhteistyölle, sanoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.
Alkaneen vuoden aikana strategian sisältö on tarkoitus saada kunta- ja koulukohtaisiin opetussuunnitelmiin.
Leena Eskola kertoo, että jokainen strategiatyön kahdeksasta osatoteuttajasta lähtee toteuttamamaan strategiaa omassa organisaatiossaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitto jakaa strategian jokaiseen kuntaan ja oppilaitoksiin ohjaamaan niissä tapahtuvaa työtä.
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatuksen strategian keskeiset tavoitteet. Tavoitteet on avattu strategiassa esimerkein, mitä ne eri kouluasteilla tarkoittavat.
Myös viime vuoden aikana strategiatyön seututiimeihin osallistuneet opettajat vievät strategiaa eteenpäin omiin kouluihinsa ja verkostoihinsa.
Oulun tilaisuudessa vuoden YES-opettajaksi palkittu Marko Niinikoski on iloinen strategiasta.
– Nyt meille avautuu maakunnassa mahdollisuus toteuttaa yrittäjyyskasvatusta tasapuolisemmin. Yrittäjyyskasvatuksen käytännön toiminta syntyy paikallistasolla ja sen tulisi toteutua kaikilla kouluasteilla. Vaikka yrittäjyyskasvatus ja sen kehittäminen on parhaimmillaan yhteispeliä, joutuvat monet opettajat tekemään tätä pioneerityötä omissa oppilaitoksissaan aika yksin. Toivon, että nyt yrittäjyyskasvatus saa kunnolla tuulta purjeisiinsa ja uusia tekijöitä.
Pohjois-Pohjanmaan vuoden YES-opettajat Pirjo Piiroinen, Marko Niinikoski ja Kati Savolainen.
Maakunnallinen yrittäjyyskasvatusstrategia on saatu jo Satakuntaan, Varsinais-Suomeen, Päijät-Hämeeseen, Keski-Suomeen, Kaakkois-Suomeen ja Etelä-Savoon. Lisäksi Suomessa on jo useita seutu- tai kuntakohtaisia yrittäjyyskasvatuksen strategioita tai kehittämissuunnitelmia ainakin Loimaan seudulla, Helsingissä, Tuusulassa, Järvenpäässä ja Seinäjoella. Lue lisää strategioista.
Strategian voit lukea issuu.comissa.
Strategia on tehty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta rahoitetussa ESR-hankkeessa, jota koordinoi Oulun yliopiston Oulun Eteläisen instituutti. Lue lisää hankkeesta ja strategiatyöstä YES Pohjois-Pohjanmaan uutisesta: Pohjois-Pohjanmaalle yhteinen yrittäjyyskasvatuksen strategia.