Skip to main content
  Uutinen

Poistetaan yhdessä työharhoja – kerro nuorelle työelämästä

By 25.5.2016 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Mitä ennakkoluuloja meillä on työelämästä? YES haastoi toukokuussa kaikki miettimään omia käsityksiään ja jakamaan niitä sosiaalisessa mediassa #työharha-tunnisteella. Someväki paljasti harhaluulojaan, joista paljastui niin positiivisia kuin negatiivisiakin fiiliksiä.


Kuva: #työharha- ja #yeskummit -tunnisteilla julkaistuja kuvia Instagramissa

Työelämäasioita käsitellään koulussa liian vähän, ja myös nuoret kertovat kaipaavansa lisää tukea. Tuoreen Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan 65 % lukiolaisista ja 51 % yläkoululaisista kaipaa kouluun lisää työelämään liittyvää tietoa ja opetusta.

YESin #työharha-kampanjan tavoitteena oli herättää keskustelua työelämästä ja siihen liittyvistä käsityksistä ja muistuttaa miten tärkeää nuorten on saada tietoa työelämästä ja esikuvia työn tekijöistä.

Nuorten ja vanhempienkin työharhoja kerättiin Twitterissä, Instagramissa ja YouTubessa.

Työharhoissa näkyi monelle yleiset käsitykset työnhaun vaikeudesta, työnkuvasta ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisesta, mutta myös muuttuvasta työelämästä.

Twitterissä tuli hyvin ilmi, miten käsitykset yhdestä urasta ovat muuttuneet elinikäiseksi oppimiseksi:

 

 

 

Saimme myös #työharhoja työn hakemisesta, tekemisestä ja työyhteisöstä:

 

Myös Instagramin kuvissa näkyi työnteon hyviä ja huonoja puolia:

 

 

Että työn tekeminen ulkona ja kesällä olisi aina kivaa ja aurinkoista. #työharha #yeskummit

A photo posted by Sisukas.xo (@sisukas.xo) on

 

#työharha #YESkummit

A photo posted by rita (@piipa69) on

 

Lisää työharhoja voit lukea yeskummit.fi-palvelun etusivulta tai Twitterissä ja Instagramissa tunnisteella #työharha.

Emmehän pelottele nuoria?

Tämänhetkinen yhteiskunnallinen keskustelu työelämästä ja tulevaisuuden työelämässä tarvittavista taidoista saattaa myös ahdistaa tulevaisuuden uravalintoja miettiviä nuoria.

YES tahtoi #työharha-kampanjalla muistuttaa nuoria, että kaikki me olemme joskus olleet kokemattomia ja tietämättömiä työelämästä, mutta tietoa, neuvoja ja mentoreita on saatavilla ja kokemuksista oppii. YESin kampanjavideoissa nuorten tuntemat vaikuttajat kertovat YES Kummi Mirita Saxbergille ensiaskeleistaan työelämässä ja niistä käsityksistä, joita heillä itsellään oli nuorempana työelämässä. Haastateltavana ovat muun muassa Jare Tiihonen eli Cheek, Hjallis Harkimo, Roope Salminen, Marco Bjurström, Nasima Razmyar.

Videot löydät YES TV:stä Youtubesta sekä kampanjasivulta yeskummit.fi/tyoharha-kilpailu. Soittolistan voit katsoa tästä:

Teetkö jo koulu-yritysyhteistyötä?

YES-verkosto tarjoaa koulujen ja työelämän yhteistyöhön YES Kummeja eli yrittäjiä ja muita työelämän toimijoita, jotka tahtovat toimia vapaaehtoisina nuorten työelämätaitojen parantamiseksi.

YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen muistuttaa, että YES Kummeja ja muita työelämäkontakteja kannattaa hyödyntää pitkin lukuvuotta eri oppitunneilla ja näin tehdä työelämäyhteistyöstä ja työelämätaitojen opettamisesta osa oppilaitoksen arkea.

– Nuoret kaipaavat tavallisia esimerkkejä erilaisista työpaikoista, ammateista ja koulutus- ja urapoluista. Työelämän edustaja osaa myös oppitunnilla kertoa, miten hän kyseistä ainetta tarvitsee työssään, mistä muista taidoista on työelämässä hyötyä ja miten niitä voi harjoitella.

 

Opettaja, jos työelämäyhteistyö on sinulle uusi asia, lähde rohkeasti kokeilemaan. Parhaat toimintamallit syntyvät yhdessä ideoimalla ja heittäytymällä rohkeasti uusiin tilanteisiin.

Hae YES Kummia

Työelämän edustaja, lähde YES Kummiksi! YES Kummina voit osallistua kouluyhteistyöhön itse valitsemallasi tavoin ja oman työsi ja aikataulujesi ehdoilla.

Ryhdy YES Kummiksi