Onko teidän kunnassa yrittäjyyskasvatuksen tiimiä? Tässä blogissa Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Laakkonen kertoo Salon Sykäys-tiimin toiminnasta ja paljastaa, mitä hyötyjä yhteinen kehittämistyö antaa sekä yhteisöille että tiimin jäsenille.
Meillä Salossa on tavoitteena olla Suomen yrittäjäystävällisin kaupunki. Myös yrittäjyyskasvatus on valjastettu tähän tavoitteeseen, ja yrittäjyyskasvatus nähdään Salossa panostuksena tulevaisuuden työelämän osaajiin ja yrittäjyyteen.
Tavoitetta edistävät kaupungin kanssa monet aktiiviset paikallistoimijat, esimerkiksi me Salon 4H-yhdistyksessä. Paikallistoimijat tekevät arvokasta työtä erikseen, mutta ovat myös järjestäytyneet paikalliseksi supervoimaksi, Sykäys-tiimiksi.
Mikä Sykäys-tiimi sitten on ja mitä se tekee?
Sykäys-tiimi-koordinoi ja kehittää paikallista yrittäjyyskasvatusta. Tiimi koostuu eri oppilaitosten opettajista, yrittäjistä sekä yrittäjyyttä tukevien organisaatioiden edustajista. Tiimin lonkerot ulottuvat myös yli kuntarajojen ja mukana ovat lisäksi YES ry sekä Nuorten talous ja yrittäjyys NYT.
Tavoitteena on yhdessä tiimivoimalla luoda nuorille ja opettajille mahdollisuuksia tutustua työelämään, lisätä yhteistyötä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa sekä toteuttaa projekteja, joissa korostuu tekemällä oppiminen.
YES Varsinais-Suomi ja Valtakunnallinen YES ry myönsivät Sykäys-tiimille YES Agentti – yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä 2019 -tunnustuksen merkittävästä työstä yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä. Sykäys-tiimi toivottaa joukkoonsa matalalla kynnyksellä kaikki yrittäjyyskasvatuksen kehittämisestä innostuneet tahot ja toimijat, joiden toimintaympäristöön Salo kuuluu.
Tiimin toiminta rakentaa yhteishenkeä ja vähentää päällekkäistä työtä
Salon 4H-yhdistys on ollut Sykäys-tiimin jäsenenä jo reilut kymmenen vuotta. 4H:lla pyrkimyksenämme on kasvattaa nuorista aktiivisia ja yritteliäitä itse tekemisen kautta sekä olla omalla toimialueellamme muille yhteiset tavoitteet jakaville toimijoille hyvä yhteistyökumppani. Tiimissä pääsee näppärästi toteuttamaan juuri tätä ydintä.
Parasta Sykäys-yhteistyössä on ehdottomasti verkottuminen. Siis se, että oppii tuntemaan paikalliset toimijat palveluineen ja tarpeineen ja millaiset ihmiset siellä on töissä. Näin pystymme tarjoamaan ja pyytämään apua helposti, tekemään yhteistyötä yksittäisten jäsenten kanssa ja ehdottamaan sopivia yhteistoteutuksia. Tällä tavalla paikalliset resurssit saadaan parhaiten käyttöön ja vähennetään turhaa päällekkäistä työtä.
Sykäys-tiimi on myös loistava tiedotuskanava. Tavoittelemme aika pitkälti kaikki samaa kohderyhmää, yrittäjähenkisiä nuoria, ja on kovin näppärää, että tiimin opettajat voivat viedä viestiä oppilailleen ja innostaa ja osallistaa heitä yrittäjyystoimintaan.
Miten Sykäys-tiimi käytännössä toimii?
Sykäys-tiimi kokoontuu keskimäärin joka toinen kuukausi ideoimaan toimintaa ja vaihtamaan kuulumisia. Projektikohtaisia pienempiä työryhmiä syntyy tarpeen mukaan, jolloin istutaan iltoja tiuhempaan.
Pyrimme tekemään yhdessä vuosikellon ja kirjaamaan siihen toimintasuunnitelman, mutta käytännössä uusia ideoita ja innostumisia saattaa syntyä todella nopeallakin aikataululla ja toisaalta jotain voi jäädä pois, jos tiimiläiset ovat kiireisiä muissa töissään.
Vuosien mittaan tiimin vetäjä ja koolle kutsuja on vaihdellut – ja toisinaan sellaista on ollut vaikea eritellä joukosta, joka ajoittain toimii kuin pyörremyrsky konsanaan!
Käytännössä Sykäys-tiimi on vuosien varrella ideoinut ja toteuttanut itse, tai toteuttanut esimerkiksi YES ry:n materiaaleja hyödyntäen ja soveltaen, mm. koulutuksia ja ope-tour -retkiä opettajille, kesätyötapahtumia ja Diili-tyyppisiä yritysideakisoja eri kouluasteille.
Esimerkki tiimin toiminnasta: Salo Business Race
Viimeisin Sykäys-tiimin tempaus oli Mathildan kylällä järjestetty Salo Business Race -tapahtuma yrittäjän viikon hengessä.
Koulupäivän mittaisen Business Racen ideana oli, että yrittäjyydestä innostuneet toisen asteen opiskelijoista koostuvat nuorten tiimit kiertävät rasteilla, joissa he saavat tehtäväkseen ratkaista yrittäjien tai muiden paikallisten toimijoiden asettamia todellisia haasteita ja oppivat yrittäjämäisiä taitoja samalla tutustuen eri toimijoihin.
Suoritukset arvioitiin ja pisteytettiin ja voittajat palkittiin. Rasteja vetivät Sykäyksen edustajat, mutta tapahtuma imaisi mukaansa myös uusia yhteistyökumppaneita paikallisista yrittäjistä (Café Mathildedal), Someron Säästöpankista, Yrityssalon hanketiimistä ja uusia opettaja-aktiiveja kouluilta.
Järjestelyissä kukin otti koppia siitä, mistä luontevaa oli – Opettajat viestivät mahdollisuuksista kouluissaan ja innostavat oppilaita mukaan, 4H nappasi koordinointivastuuta ja rastivetäjät kehittivät tehtäviä oman toimintansa piiristä.
Jos joku lukija innostuu toteuttamaan Business Racea omassa kunnassaan, niin tässä malliksi meidän tapahtumamme nuorten tiimien tehtävänannot:
- Salon 4H: Suunnitelkaa ja toteuttakaa 4H-yrittäjyyttä esittelevä ikäistänne kohderyhmää kiinnostava messupiste
- Someron säästöpankki: Olette juuri perustaneet kahvila- leipomoyrityksen, joka tarvitsee lainan. Laatikaa budjetti ja tulkaa sen kanssa lainaneuvotteluihin.
- Salon kaupunki: Suunnitelkaa innovatiivinen idea, joka parantaa Salon kaupunkia nuorten näkökulmasta
- Yrityssalo: Tehkää SaloFood -merkille uusi ilme ja slogan
- Café Mathildedal : Laatikaa konkreettinen markkinointisuunnitelma kurpitsaviikon Kummitusmuseolle
- Koulut : Kirjoittakaa motivaatiopuhe
Sykäys-tiimi toimii nollabudjetilla ja rahoitukset on aina taiottava jostakin. Tällä kertaa kouluilta saatiin rahat kuljetuksiin ja yhdessä 4H:n kanssa oppilaiden ja rastivetäjien tarjoiluihin, jotka tilattiin paikalliselta yrittäjältä. Kisapalkintoja saatiin lahjoituksina Salon kaupungilta, Yrityssalolta ja Someron Säästöpankilta.
Oma roolini Sykäys-tiimissä
4H:n rooli tiimiyhteistyössä on tosi joustava. Koska työni 4H:lla on täysiaikaista ja todella monipuolista, pystyn tuomaan pöytään työaikaresursseja ja irtautumaan erilaisiin juttuihin keskimääräistä helpommin.
Esimerkiksi tapahtumia järjestettäessä pystymme olemaan mukana joka vaiheessa suunnittelusta toteutukseen. Kouluille olemme tarjonneet esimerkiksi opetusta täydentäviä työelämäoppitunteja ja lisänneet Yrityssalon kanssa paikallisten yrittäjien ja heille tarjolla olevan tuen määrää. Juuri tällä hetkellä toimin myös tiimin sihteerinä.
Henkilökohtaisesti saan tiimitoiminnasta lisää motivaatiota, näkemystä ja intoa omaan työhöni, jossa ei tällä hetkellä ole paikallisia kollegoita.
Sykäys-tiimi jakaa työkuormaa
Jos Sykäys-tiimin toiminta onkin vuosien saatossa välillä hieman taantunut, niin tarpeen tullen supervoima on taas saatu kutsuttua toimintaan.
Miten tämä on onnistunut? Koska tiimissä olo ajaa kaikkien etua ja jakaa työtaakkoja.
Joku on mukana työajallaan ja joku vapaaehtoispohjalta ja jokainen on aktiivinen omien vahvuuksiensa ja mahdollisuuksiensa rajoissa. Monet nyt mukana olevista tahoista ja ihmisistä ovat olleet tiimissä jo vuosia tai yli vuosikymmenen!
Sykäys-tiimin porukka on asialleen omistautunutta, rohkeaa, helposti innostuvaa, innostavaa ja onnistuvaa sekä toisilleen tuttua – näissä piilee hyvän yhteistyön salaisuus.
Salossa on aktiivinen yrittäjyyden kulttuuri
Yrittäjyyskasvatuksen parissa Salossa toimivat ainakin seuraavat toimijat:
- Yrittäjyyden palvelukeskus Yrityssalo neuvoo aloittavia yrittäjiä, kehittää yritysten kasvuedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoten mm. monipuolisesti maksuttomia ja ajankohtaisia palveluitaan paikallisille yrittäjille ja yrittäjyyttä harkitseville.
- Oppilaitoksissa yrittäjyys ja työelämätaidot sisältyvät kaikkien asteiden opetussuunnitelmiin ja jokaisen opettajan työhön. Teema toteutuu läpileikkaavasti tai yrittäjyyskurssien ja projektien kautta sekä tekemällä yhteistyötä työelämän ja yritysten kanssa. Salon lukiossa oppilaiden on mahdollista lähteä Business –linjalle, Halikon lukiolla ja Perniön yhteiskoulussa on niin ikään tarjolla yrittäjyyskursseja ja Salon seudun ammattiopistolla oman yritystoiminnan voi sisällyttää osaksi oman alan opintoja monella eri tavalla.
- Salon 4H-yhdistys kehittää nuorten työelämä- ja yrittäjyysvalmiuksia tarjoamalla koulutusta ja ensimmäisiä työkokemuksia yhdistyksen leivissä tai oman 4H-yrityksen kautta. Paikallisyhdistyksen toiminnassa on mukana vuosi vuodelta enemmän salolaisia 13-28-vuotiaita 4H-yrittäjiä. Väkilukuun suhteutettuna Salossa on jo pitkään ollut enemmän 4H-yrittäjiä, kuin millään muulla kunnalla – tälläkin hetkellä lähemmäs 90.
- Salon Nuorkauppakamari on nuorten aikuisten kansainvälinen järjestö. Toiminnan tarkoituksena on vauhdittaa jäsenten menestymistä työelämässä sekä kehittää monipuolisia työelämätaitoja.
- Salossa toimii tätä nykyä kaksi yrittäjäyhdistystä, jotka huolehtivat yritysten eduista ja järjestävät aktiivisesti tapahtumia ja tempauksia, jotka lisäävät paikallista yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista.
Anna Laakkonen
Salon 4H-yhdistys
Näkökulma-palstalla julkaisemme asiantuntijoiden kirjoituksia.