Skip to main content
  Uutinen

Taikuri-juontaja-yrittäjyyspuhuja Aatu Itkonen, 17, lähti kysymään yrittäjyydestä ja työelämätaidoista YES Kummeilta – uusi videosarja tulossa!

By 4.9.2018 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Nuori yrittäjä Aatu Itkonen nähdään seuraavaksi haastattelijan roolissa YESin videosarjassa, jossa YES Kummit kertovat työelämästä ja yrittäjyydestä. Ensimmäinen haastattelu julkaistaan Yrittäjän Päivänä 5. syyskuuta.


kuva: Karoliina Al-Rawe

Aatu Itkonen taitaa olla jo monelle tuttu: kouvolalainen 17-vuotias yrittäjä on tehnyt taikurinkeikkoja 13-vuotiaasta asti, kertonut omaa yrittäjätarinaansa tuhansille lapsille ja nuorille, juontanut tapahtumia ja tehnyt videoblogia yrittäjyydestä.

Seuraava aluevaltaus on Aatu & YES Kummit -haastattelusarja, jonka ensimmäinen haastattelu julkaistaan huomenna Yrittäjän Päivänä YES-verkoston YouTube-kanavalla.

Sarjan on toteuttanut Itkonen yhdessä Jari Hynysen kanssa. Videoissa Itkonen nähdään haastattelijana, ja Hynynen on kuvannut ja editoinut videot.

Aatu, olet tehnyt juontajan hommia ilmeisesti vuoden verran?

– Se lähti yleisöpalautteesta: noin vuosi sitten aloin saada muistaakseni Facebookissa viestejä, että oletko koskaan ajatellut juontajan töitä ja voisit sopia siihen. Mietin ensin, että mitähän tästä tulee, mutta kun sain ensimmäisen keikan, niin hyvinhän se meni! Ensimmäinen iso juontokeikkani oli viime joulukuussa eskareiden itsenäisyysjuhla Kouvolan kaupungintalolla. Kun se oli heitetty, niin sana levisi ja aloin saada lisää yhteydenottoja.

Aatu & YES Kummit -sarjassa toimit haastattelijana ja Jari Hynynenkin on vielä lukiossa. Miten haastateltavat suhtautuivat noin nuoriin tekijöihin kuin sinä?

­­– Se kävi mielessä, kun matkustettiin junassa ensimmäiseen haastatteluun, mutta jännää, että ihan tavallisesti. Tietysti olin jutellut haastateltavien kanssa etukäteen, kuvaukset olivat ainoastaan yksi pieni osa. Monethan eivät edes ajattele ikää – omilla keikoillani on kysytty, että ”tulitko omalla autolla” ja vastaavaa.

Juttelet videoilla YES Kummien kanssa yrittäjyydestä ja työelämästä. Opitko itse yrittäjänä uutta?

– Oli todella mielenkiintoista päästä kuulemaan ja näkemään muita yrittäjiä. Mieleen jäi muun muassa se, kun puhuimme epäonnistumisista Antti Kirmasen kanssa. Siinä oli hyvää esimerkkiä, miten niistä selviää, ja totta kai erittäin tärkeää tietoa muillekin.

kuva: Karoliina Al-Rawe

Entä haastattelujen tekemisestä?

– Tekniikasta oppi kuvausten edetessä lisää, esimerkiksi kokeilemaan erilaisia kuvakokoja ja -kulmia. Haastatteluissa auttoi, että soitin kummeille etukäteen ja taustoitin haastatteluja. Kun itsekin olen ollut haastateltavana, niin jos ei tiedä mitä kysytään, niin se on jännempi paikka. Mutta YES Kummit olivat kaikki mukavan rentoja. Sen opimme, että vaatii paljon työtä, jotta saa kaksi minuuttia valmista videota: suunnittelu, kummiin tutustuminen yms. Kokonaisuus vie aikaa.

Olet itsekin YES Kummi. Miksi tahdot kertoa omaa tarinaasi nuorille?

– Koska nuoret miettivät, mitä he tekevät ysiluokan jälkeen ja esimerkiksi esiintyjän työ tai julkinen työ kiinnostaa nuoria. Omalla tarinallani saan tuotua yrittäjyysnäkökulmaa nuorille ja avattua sitä, millaista työ on. Esimerkiksi yrittäjyydessä menee paljon aikaa, ja julkisessa työssä ei kaikki ole aina plussaa. Olen saanut nuorilta hyvää palautetta, ja motivaatio puhumiseen ei ole ainakaan laskussa, vaan päinvastoin! Syksyn kouluvierailuni starttaavat 6. syyskuuta, kun menen puhumaan yrittäjyystunnille Myllykosken yhteiskouluun.

Yrittäjyyden ohella opiskelet audiovisuaalista viestintää Tampereella. Miten työn ja opiskelun yhdistäminen onnistuu?

– Hankalinta on aikatauluttaminen. Iso osa keikoistani on Kaakkois-Suomessa, mutta teen keikkaa myös muualle – esimerkiksi huomenna menen juontamaan Ready4bisnes -tapahtumaa Ylivieskaan. Välillä mietin, että pitäisikö sanoa enemmän ei, mutta yleensä yritän ensin miettiä kaikki ratkaisut. Koulusta suhtaudutaan hyvin, ja koulu on kyllä ykkösenä. Kaikki menee superhyvin tasapainossa.

Lopuksi: miksi kannattaa ryhtyä YES Kummiksi?

– Tietenkin siksi, että voi kertoa nuorille omaa tarinaa. Voi antaa vinkkejä ja tuotua omaa näkökulmaa ja kokemuksia. On kiva saada palautetta kouluilta ja etenkin nuorilta. Etenkin jos nuoret lähtevät esimerkiksi ajattelemaan, että voisiko musta tulla kitaransoittaja tai saisiko tästä taidosta joitain. Sitäkin suosittelen, että mikäli opettajat eivät ota yhteyttä, niin ottakaa itse kouluihin yhteyttä. Ja opettajat, entistä enemmän rohkeasti ottamaan yhteyttä kummeihin!

Aatu & YES Kummit

Aatu & YES Kummit -haastattelusarjan ensimmäinen osa on katsottavissa Yrittäjän Päivänä 5.9. YES-verkoston YouTube-kanavalla.

Tule kuulemaan Aatun tarina Ready4bisnes-tapahtumaan

Aatu Itkonen juontaa Yrittäjän Päivänä 5.9. Ready4bisnes -tapahtuman Ylivieskan Sputnik 2022 – nuorisotalolla. Tilaisuuteen on ilmainen pääsy. Tervetuloa!

Aatu Itkonen on myös YES Kummi

YES haastatteli Aatu Itkosta viime lokakuussa. Lue juttu: 16-vuotias Aatu taikoi itsensä estradeille – nuori yrittäjä peräänkuuluttaa nyt yrittäjyyskasvatusta