Skip to main content
  Uutinen

Uusi oppi- ja tietokirja yrittäjyyskasvatukseen: Yrittäjät Suomessa – teos sopii jokaisen opettajan lukulistalle

By 26.9.2019 30 syyskuun, 2019 No Comments

Yrittäjät Suomessa -kirja on ajankohtainen teos kaikille yrittäjyyskasvattajille ja jokaiselle, joka tahtoo yleiskäsityksen yrittäjyydestä.

JAMK on julkaissut tänä syksynä Yrittäjät Suomessa – Elinkeinovapaudesta yrittäjyysyhteiskuntaan -oppi- ja tietokirjan.

Kirjassa kuvataan suomalaisten yrittäjien ja yrittäjyyden historiaa 1800-luvun puolivälistä nykyaikaan, minkä jälkeen teos pureutuu yrittäjyyden ja yhteiskunnan väliseen suhteeseen sekä yrittäjyyden yhteiskunnalliseen merkitykseen.

Kirja kuvaa myös yrittäjyyskasvastuksen kehittymistä ja vakiintumista koulutukseen sekä tieteenalaksi sekä käsittelee yrittäjyyskasvatuksessa tehtävää oppilaitosyhteistyötä. Kirjassa luodaan muun muassa katsaus Jyväskylän seudun koulutusasterajat ylittävään yrittäjyysyhteistyöhön.

Kirja julkaistiin 5.9. Tampereella Yrittäjän päivän pääjuhlassa, jossa kirjan toimittaja ja yksi kirjoittajista, tutkijatohtori Tuomas Möttönen oli paikalla.

Möttösen mukaan kirja on ajankohtainen teos kaikille yrittäjyyskasvattajille ja hyödyllistä luettavaa myös kaikille talouden kehityksestä ja yrittäjyydestä kiinnostuneille.

– Mielestäni kirja sopii luettavaksi kaikille opettajille, jotka tarvitsevat tietoa yrittäjyydestä. Se on yleistajunen oppikirja, josta saa selvän käsityksen yrittäjyydestä ilmiönä sekä suomalaisen yrittäjyyden historiasta.

Möttösen mukaan oppilaitosten välisenä yhteistyönä tehty kirja on suunniteltu niin, että se soveltuu opetustarkoituksiin.

– Se sopii oppikirjaksi etenkin korkeakoulutasoiseen opetukseen. Toisella asteella opetus on hieman eri tyylistä, mutta etenkin alempien asteiden opettajia kirja voisi kiinnostaa. Kirjaa voi hyödyntää eri oppilaitosten yrittäjyysopetuksessa ja yrittäjyyttä opettavien koulutuksessa.

Möttönen toivoo kirjalle laajaa lukijakuntaa. Hänen mukaansa yrittäjyyskasvatuksen toteutumiseen kouluissa vaikuttaa tällä hetkellä paljon opettajien oma yrittäjyysaktiivisuus.

– Yrittäjyyskasvatus ei vielä ole kovin systemaattista. Se näky myös siinä, että on aika vähän saatavilla yleistä yrittäjyyteen liittyvää opetusaineistoa.

Möttösen mukaan Yrittäjät Suomessa -kirja sopiikin myös sellaiselle, jota yrittäjyys ei kiinnosta.

– Kirjassa on käytännön yrittäjyyttä, mutta se toimii myös yleissivistävänä lukemisena.

Yrittäjät Suomessa -kirjassa on mukana myös kuvauksia eri aikojen ja alojen tunnetuista suomalaisista yrittäjistä.

– Yrittäjätarinat kiinnostaa aina, Möttönen sanoo.

 

Yrittäjät Suomessa ilmestyi Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) julkaisusarjassa. Kirjan voi ladata ilmaisena verkkojulkaisuna. Kirjan tukijana ja valmistumisen edistäjänä on toiminut EduFutura Jyväskylä, joka on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston muodostama oppimisen, tutkimisen ja kehittämisen yhteisö.

FT Tuomas Möttönen on Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori ja kirjoittanut osan teoksen artikkeleista.

Muut kirjoittajat ovat YTM, yrittäjyysasiantuntija Niina Helin (Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia), KTM, lehtori Riku Ojanperä (Jyväskylän ammattikorkeakoulu), KTT, yliopistonopettaja Päivi Patja (Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu) ja KTT, yliopettaja Minna Tunkkari-Eskelinen (Jyväskylän ammattikorkeakoulu).