Skip to main content
  Uutinen

Veso-koulutusta pilke silmäkulmassa

By 29.10.2013 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Yrittäjyyskasvatuksessa korostuu osallistujien oma aktiivisuus ja oma-aloitteisuus – myös opettajien koulutuksessa!

YES Pirkanmaa järjesti 25.–26. lokakuuta opettajille ennennäkemättömän vesopäivän: Opediili laittoi Ylöjärven lukion opettajat oppimaan yrittäjyyttä ja aloitteellisuutta hyvin käytännönläheisellä tavalla.

YES goes to lukio -hankkeessa järjestetyssä Opediilissä opettajien tehtävänä oli kerätä rahaa Mannerheimin lastensuojeluliitolle. Kilpaiijoina oli koko Ylöjärven lukion opettajakunta eli 23 opettajaa.

– Opediilin tavoitteena oli saada opettajat pohtimaan, miten tuoda omaan opetukseen toiminnallisuutta ja hyödyntää kontakteja koulun ulkopuoliseen elämään.Tahdoimme pitää Veso-päivän yllätyksenä, joten Ylöjärvellä bussiin noustessaan opettajat eivät tienneet muuta kuin ruokailujen ajankohdat, YES Pirkanmaan aluepäällikkö Elina Ruuskanen paljastaa.

Mukana suunnittelemassa ja järjestelyissä oli Ylötehtaan yrittäjyysvalmentaja Maria Haapaniemi, jonka mukaan päivän suunnittelu oli yllättävän haasteellista.

– Oli vaikeaa löytää tekemistä, jolla on uutuusarvoa. Ylöjärven lukio on yrittäjyyslukio, jolle erilaiset yrittäjyyskasvatuksen tempaukset ovat tuttuja: on ollut yrittäjyyskasvatukseen liittyviä Veso-koulutuksia ja yhteistyötä yrittäjien kanssa. Kaikille lukion ykkösille on järjestetty NY 24h -leiri. Tavoitteenamme oli järjestää jotain, mitä osallistujat eivät osanneet kuvitellakaan, Haapaniemi sanoo.

Osaavatko opet myydä? Yhteistyötahot apuna

Bussin saavuttua Helsinkiin opettajat ohjattiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton tiloihin, jossa heitä odottivat MLL:n markkinointipäällikkö Anna-Leena Mitro ja Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.

Anna-Leena Mitro paljasti opettajille päivän toimeksiannon: tehtävänä on myydä mahdollisimman monta MLL:n syysarpaa ja heijastinta kolmessa tunnissa. Opettajat saivat Mitrolta tuekseen hyvän paketin tietoa MLL:n toiminnasta ja vinkkejä järjestön hyväntekeväisyyskohteista kertomiseen.

Matti Vanhasen tsemppauspuheenvuoro toi yrittäjyysnäkökulmaa toimeksiantoon ja käsitteli muun muassa myymistä, markkinointia, somen hyödyntämistä ja brändiä.

– Te ette myy heijastinta vaan Mannerheimin Lastensuojeluliittoa. On tärkeää myös saada ihmiset pohtimaan, miten lasten ja nuorten asemaa voi parantaa, Vanhanen muistutti.

Opettajilla oli lounas aikaa suunnitella markkinointistrategiaansa, minkä jälkeen he jalkautuivat myyntityöhän Helsingin kaduille.

Yhdessä tekeminen tuo omat vahvuudet esiin

Ruuskanen kertoo, että Opediilin voittaja ratkeaa osittain myynnin perusteella, mutta diilissä arvioidaan myös heittäytymistä, työnjakoa, innovatiivisuutta ja omien vahvuuksien hyödyntämistä.

– Bussimatkalla tänne jaoimme opettajat jo tiimeihin ja he saivat tehdä tiimin osaamiskartoituksen ja miettiä omia vahvuuksiaan. Jotta näemme, miten tiimien yhteistyö toimii käytännössä, aiomme Marian kanssa seurata tiimien toimintaa kaupungilla, Elina Ruuskanen kertoo.

Opediilin tuomaristoon kuuluu Elina Ruuskasen, Maria Haapaniemen ja Anna-Leena Mitron lisäksi Suomen Yrittäjien johtaja Veli-Matti Lamppu.

Katso kuvia Opediilistä:

Mitähän tänään tehdään..? Hetki ennen päivän ohjelman paljastamista on saanut opettajat mietteliäiksi.

Elina Ruuskanen, Maria Haapaniemi ja Anna-Leena Mitro esittelevät myyntiartikkeleita eli MLL:n arpoja ja heijastimia. Tässä diilissä muuten kukaan ei saa potkuja!

Matti Vanhanen käy läpi myyntiartikkeleiden hankintakustannukset ja katteen. – Jokainen yrittäjä ottaisi mielellään tällaisen casen, hän toteaa.

Valmiit, paikat, hep! Opettajat saivat mukaansa heijastimia, arpoja ja 40 euron pohjakassan.

Tiimi Graniitti lähtövalmiudessa – lounas on syöty ja yksi arpa jo myyty! Strategiana on hyödyntää omia kontakteja, paljastaa TV:stä Diili-ohjelmaa tiiviisti seurannut filosofian ja historian opettaja Tommi Lindholm (kuvassa äärimmäisenä oikealla).

 

Tiimi Liekki tietää Helsingin ykköskohtaamispaikan. Kauppa käy kolmen sepän patsaalla.

 

Tiimi Liekki lähettää terveiset YES:ille. Graniitin ja Liekin lisäksi Opediilissä kilpailivat tiimit Taiga ja Rakel (nimet ovat tiimien itse keksimiä).

Diilin jälkeen opettajat pääsivät Hahkialan kartanoon saunomaan, viettämään iltaa ja ihmettelemään päivän tapahtumia. Kaksipäiväinen Veso-koulutus jatkui vielä lauantaina, jolloin luvassa oli professori Pekka Räihin workshop elämyslähtöisestä oppimisesta. Tähän oli moni opettaja varmasti saanut tuoretta näkökulmaa!

Ylöjärven lukio on mukana YES goes to lukio -hankkeessa, joka tähtää yrittäjyyshenkiseen oppimiskulttuuriin. YES goes to lukiossa syntyneita keinoja opettajien ja lukioiden työelämäyhteyksiin ovat muun muassa YES Ope-yrittäjätreffit, YES Café ja YES Kummit. Hankkeessä on mukana 40 lukiota ympäri Suomea. Pirkanmaalla Ylöjärven lukion lisäksi Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio on myös YGL-lukio. Lue lisää YES goes to lukio -hankkeesta.

Yrittäjyysvalmentaja Maria Haapaniemi tuo työelämän näkökulmaa opetukseen Ylöjärvellä. Hän tuo nuorille tietoa yrittäjyydestä, edesauttaa nuorten ideointia ja tuo uusia tapoja ja menetelmiä opetukseen. Yrittäjyysvalmentajan toimenkuvasta voit lukea lisää muun muassa uuden YES-katalogin casesta 7: Yrittäjyysvalmentaja open ideointikaverina.

YES Pirkanmaa

Minkälainen on yrittäjyyshenkinen lukio? Vieraile Ylöjärven lukion nettisivuilla.