Skip to main content
  Uutinen

Vuoden YES Kummi on mäntsäläläinen kauppias Suvi Pirkola

By 25.1.2021 No Comments

Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkosto, YES-verkosto palkitsee vuosittain yrittäjän tai työelämän asiantuntijan, joka on tehnyt ansiokasta yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Tänä vuonna vuoden YES Kummi -tunnustuksen sai mäntsäläläinen yrittäjä Suvi Pirkola.

Valtakunnallinen Vuoden YES Kummi -tunnustus myönnetään henkilölle, jolla on myönteinen ja aktiivinen asenne yrittäjyyskasvatukseen. Hän edistää koulu-yritys-yhteistyötä ja opetushenkilöstön yrittäjyys- ja työelämätietoutta sekä lisää kokemuksellaan ja esimerkillään nuorten yrittäjyys- ja työelämätuntemusta.

Tänä vuonna YES Kummina palkittiin kauppias Suvi Pirkola. Pirkola on osallistunut yrittäjyyskasvatustyöhön heti aloitettuaan kauppiaana K-market Kaunismäellä Mäntsälässä keväällä 2016.

– Suvi on ollut aktiivisesti mukana paikallisen Kyky-yrittäjyyskasvatustyöryhmän toiminnassa. Olemme yhdessä ideoineet tapoja opettaa nuorille yrittäjyyttä ja pohtineet helposti lähestyttäviä ja tarkoituksenmukaisia yrittäjyyskasvatuksen tapoja, kertoo YES Keski-Uusimaan aluepäällikkö Leena Rättyä.

Nuoret ovat päässeet Pirkolan johdolla harjoittelemaan yrittäjyyden eri muotoja muun muassa myymällä itse valmistamiaan tuotteita. Esimerkiksi Riihenmäen koulun yrittäjyysluokkalaiset suunnittelivat marjasipsejä, jota myivät Kaunismäen K-marketissa. Oppilaat ovat myös tehneet kaupalle mainosvideoita, jotka ovat nähtävissä kaupan Facebook-sivulla.

Pirkolan mielestä YES Kummina toimimisessa olennaista on aito halu osallistua yrittäjyyskasvatustyöhön. Hän pitää tärkeänä viedä viestiä yrittäjyyskasvatuksen merkityksestä eteenpäin myös kuntatasolla. YES Kummin tehtävää hän pitää arvokkaana vastuutehtävänä, joka tuo tullessaan mielihyvää.

– On hienoa nähdä, kun nuoret onnistuvat ja ovat iloisia. Onnistumisen kokemukset nostavat nuorten itsetuntoa, Pirkola toteaa.

Vuoden YES Kummi palkittiin 22. tammikuuta Mäntsälässä. Valtakunnallisen YES-verkoston toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen tahtoo kiittää kaikkia YES Kummeja heidän tekemästään arvokkaasta työstä.

– Koronatilanteesta huolimatta on tärkeää, että lapset ja nuoret saavat tutustua työelämään ja harjoitella työelämätaitoja. Suvi Pirkolan kanssa tehdystä koulu-yritysyhteistyöstä saamme uusia, raikkaita tapoja, joita YES-verkosto voi levittää myös valtakunnallisesti. Kannustammekin muitakin oppilaitoksia toteuttamaan rohkeasti opetusta myös koulun ulkopuolella erilaisissa oppimisympäristöissä. Aika monella paikkakunnalla on varmasti esimerkiksi lähikauppa, jonka kanssa oppilaitokset voivat tehdä yhteistyötä, Lehtonen sanoo.

Pyydä kummeja yhteistyöhön!

Suvi Pirkola toimii YES Kummina Keski-Uusimaan alueella. Voit lähettää hänelle ja muille YES Kummeille yhteistyöpyyntöjä YES-kummiportaalissa osoitteessa yeskummit.fi.

Tutustu YES Kummeihin ja lähetä yhteistyöpyyntöjä

YES Kummit ovat yrittäjiä ja työelämän edustajia, jotka toimivat vapaaehtoisina koulujen työelämäyhteistyössä. YES Kummit tuovat kouluille tietoa yrittäjyydestä ja työelämästä sekä toimivat esikuvina lapsille ja nuorille työn tekijöinä ja oman alansa ammattilaisina.

YES Kummien ansiosta nuoret tutustuvat lähiympäristönsä yrityksiin ja työn tekijöihin ja saavat roolimalleja työelämään. Kummit ovat yksi keino muuttaa koulua työelämälähtöisemmäksi ja verkottaa opetusta yhteiskuntaan. Vuonna 2021 YES-kummiportaaliin on rekisteröitynyt jo yli 400 yrittäjää ja työelämän vapaaehtoista.