Skip to main content
  Uutinen

YES rf fyllde fem år!

By 4.5.2015 11 huhtikuun, 2019 No Comments

Nationella YES rf fyllde 1.6.2015 fem år. Under den tiden har föreningen med hjälp av YES-nätverket utvecklat företagsamhetsfostran såväl på nationellt, regionalt som lokalt plan.

– En av de viktigaste prestationer YES rf fått till stånd är ett lyckat nätverkande av olika aktörer. I YES-nätverket har lärarna hjälp av över 20 YES-aktörer och 17 YES-regionkontor som skapar nätverk mellan parterna regionalt. Utöver detta har vi i regionerna samlat företagsamhetsteam och –arbetsgrupper som består av undervisningspersonal, beslutsfattare, tjänstemän och näringslivsrepresentanter, säger YES rf:s verksamhetsledare Sanna Lehtonen.

– Till exempel i Nyland finns kommunvisa arbetsgrupper för företagsamhetsfostran och i Egentliga Finland team i olika regioner. Många fungerar redan självständigt utan att YES behöver puffa på, vilket förstås också varit målet.

Med lärarfortbildning, modeller för entreprenörskapsfostran samt material och strategiarbete hjälper YES lärare att inkludera fostran till företagsamhet i läroinrättningens verksamhet. En viktig roll som YES har är att utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv, något som även skrivits in i det nya regeringsprogrammet.

Ett bra exempel på samarbete mellan skolor och företag är YES Faddrar där volontärerer från arbetslivet samarbetar med skolor. YES Faddrar för med sig arbetslivskunskap i skolvardagen och fungerar som förebild för unga som en arbetare och sakkunnig för sin egen bransch.

En framgång som YES haft och som speciellt kan nämnas är de regionala strategierna för företagsamhetsfostran, ett arbete som YES så gott som utan undantag koordinerat.

– För tillfället finns det sju regionala strategier för företagsamhetsfostran. Med hjälp av dem säkerställer man att företagsamhetsfostran i en kommun eller ett landskap är likadan och man förbinder aktörer till samarbete. Strategiarbetet för företagsamhetsfostran stöder också det nya regeringsprogrammet som siktar på att kommunernas roll i framtiden ändrar från att ha ordnat tjänster till att allt starkare främja livskraften, företagsamheten och sysselsättningen i regionen. I det här behövs ett allt starkare samarbete mellan kommuner, utbildning och arbetsliv, säger Lehtonen.

Nationella YES rf som 1.6.2015 fyllde fem år koordinerar Finlands 17 regionala YES. Medlemmar i Nationella YES rf är Företagarna i Finland, Den Ekonomiska Informationsbyrån, Ung Företagsamhet rf, Näringslivets Centralförbund EK, Läararfacket OAJ, Familjeföretagens förbund samt Centralförbundet för lant- och skogsproducenter MTK.

 

YES rf 5 år – bekanta dig bland annat med dessa:

Läs mera om de tjänster YES erbjuder.

Bekanta dig med YES Fadderportalen: YES Kummiportaali.

Bekanta dig med YES-material för entreprenörskapsfostran.

Bläddra bland YES-nyheter och kolla in kommande evenemang i evenemangskalendern.

Bekanta dig med YES´ gymnasieteser – på webbsidan har vi även samlat case-exempel på god praxis inom företagsamhetsfostran på olika håll i Finland (på finska).

Läs mera om vad YES gör och bekanta dig med YES-nätverket samt YES rf:s kompanjoner.

Är du redan med i våra nätverk på sociala medier? I nedre kanten av sidan hittar du länkar till våra some-profiler – gilla, följ och dela!