Oulunsalon lukio Pohjois-Pohjamaalla on tehnyt yrittäjyyskasvatustyötä rohkeasti jo yli kymmenen vuoden ajan. Yrittäjyyskasvatus on osa koulukohtaista opetussuunnitelmaa, ja vuosittain toteutettava valinnainen, toiminnallisia kokeiluja sisältänyt suosittu yrittäjyyskasvatuskurssi on toteutunut joka vuosi.
kuva: Urapolkuja-päivässä myös Oulunsalon omat oppilaat esittelivät omia harjoitusyrityksiään ja niiden toimintaa.
Yrittäjyyskasvatuksessa verkostojen apua on tarvittu ja käytetty ahkerasti. YESin palvelut ja Nuori Yrittäjyys -ohjelmat ovat toimineet hyvänä opetuksen tukena käytännön harjoituksissa.
Paikallista tukea lukion yrittäjyyskasvatukseen ovat vuosien varrella tarjonneet Oulunsalon yrittäjät ja paikallinen POP-pankki tarjoten stipendejä parhaille yrittäjille. POP-pankki tarjoaa vielä ilmaisen maksuliikenteen oppilaiden harjoitusyrityksille.
– Näillä eväillä olemme saaneet hyviä asioita liikkeelle. Entiset oppilaamme ovat rohkaistuneet kokeilemaan siipiään yrittäjänä, ja toiminta kokonaisuudessaan on värittänyt hyvällä tavalla koulumme arkea, kertoo lehtori ja yrittäjyyskasvatuksen uranuurtaja Pirjo Piiroinen.
Piiroinen on saanut hiljattain tunnustusta työstään yrittäjyyskasvatuksen parissa, sillä hänet valittiin hiljattain yhdeksi Pohjois-Pohjanmaan vuoden YES-opettajista, kuten myös aktiiviksi NY-opettajaksi.
– Yrittäjyyskasvatuksella avataan nuorille näkymiä tulevaisuuteen, käytännön toiminnan kautta moni huomaa oman aktiivisen roolin merkityksen työelämässä. Työelämätaidot myös karttuvat, iloitsee Pirjo.
Oulunsalon entiset oppilaat yrittämisen poluilla
Oulunsalon lukion helmikuisessa Urapolkuja-päivässä päästiin tutustumaan kahteen koulun entisen oppilaan perustamaan yritykseen lähemmin. Pauli Seppänen (lakitoimisto Ahola ja Seppänen) ja Henri Honkonen (addCar-autovuokraamos) kertoivat omaa yritystarinaansa. Kipinä yrittämiseen on syntynyt kouluajoilta.
Urapolkuja-päivässä Oulunsalon lukiolla vieraili myös kuusi muuta eri alan yrittäjää ja ammatinharjoittajaa kertomassa omaa yritystarinaansa. Paikalla oli arkkitehti, lakimies, fysioterapeutti, ohjelmistoalan yrittäjä, toimittaja ja autovuokraamon yrittäjä. Oppilaat valitsivat oman mielenkiintonsa mukaan ketä kävivät kuuntelemassa, ja iltapäivällä koko koulu kokoontui auditorioon, jossa yrittäjyyskurssimme oppilaat esittelivät omat yrityksensä. Oulunsalon lukiossa on tänä lukuvuonna perustettu kuusi erilaista harjoitusyritystä.
Tietoa ICT-alasta Bittiumilta
Urapolkuja-päivän huipennukseksi päästiin vielä kuulemaan Bittium Oyj:n Tommi Härmän luentoa yrittäjyydestä. Tommin luento oli oppilaiden mielestä hyvin innostava, sillä se avasi näkymiä siitä, millaista työskentely on isossa ohjelmistoalan yrityksessä. Oppilaat kyselivät paljon kysymyksiä ICT-alan yrittäjyydestä ja Bittiumin toiminnasta, ja tätä kautta yritys jäi positiivisesti mieleen oppilaille.
– On hyvä, että yritykset jalkautuvat kouluille rakentamaan myönteistä työnantajakuvaa. Näin he varmistavat myös omaa menestystään ja vetovoimaisuuttaan tulevaisuuden työnantajina. Eläköitymistahdin vuoksi ICT-ala Oulussa tarvitsee 7 000 uutta tekijää vuoteen 2030 mennessä, ja vaikuttamisen paikka yrityksille on juuri nyt, toteaa BusinessOulun Choose ICT -hankkeen vetäjä Satu Kaattari.
Teksti: Satu Kaattari ja Pirjo Piiroinen