
Salon seudun Sykäys-tiimi tahtoi näyttää, miten paljon merkitystä monivuotisella yrittäjyyskasvatustyöllä on ollut. Tuloksena syntyi kirja, johon on koottu runsaan 20 nuoren ja yhteistyökumppanin tarinat yrittäjyydestä. Kirjan toinen toimittaja, opettaja Pirkko Korhonen saa tiimityöstä voimaa myös omaan tekemiseen.
Mitä yrittäjyyskasvatus ihan käytännössä tarkoittaa? Mitä kuuluu nuorille, jotka ovat päässeet kokeilemaan yrittäjyyttä osana opintojaan? Millaisia valmiuksia ja osaamista nuoret ovat saaneet mukaansa omaan työelämään?
Konkreettisia yrittäjyyskasvatuksen tuloksia voit lukea vasta ilmestyneestä, Salon seudun Sykäys-tiimin kokoamasta Sykäys työhön sykäys elämään -kirjasta.
Sen ovat toimittaneet Sykäys-tiimissä pitkään toimineet opettaja Pirkko Korhonen ja Salon kaupungin erityisasiantutija Riikka Nurmi.
”Kirja näyttää, että jokaisen yrittäjyyskasvatuksen polku on omanlaisensa”
Pirkko Korhonen on iloinen, että kirja näyttää konkreettisesti, mitä hyvää yrittäjyyskasvatuksella ja pitkäjänteisellä työllä voi saada aikaan. Kirjan tarinoita kootessa hän itse oivalsi, miten laajat mahdollisuudet nuorilla on tänä päivänä.
– Nykyään nuorilla on todella paljon mahdollisuuksia opiskella, toimia ja saada tukea omille ideoilleen ja yrityksille. Myös Salon vahva rooli yrittäjyyskasvatuksen alalla tuli mielestäni selvästi esiin. Se pitkäjänteinen työ, jonka olemme Salossa eri oppilaitoksissa tehneet, on nähtävissä tässä kirjassa. Olemme määrätietoisesti kehittäneet toimintaamme eri kouluissa ja eri kouluasteilla. Työ on tuottanut tulosta, Korhonen kiittää.
Mikä kirjan tarinoista kannattaa erityisesti lukea?
– Voi jokainen tarina on omalla tavallaan ainutlaatuinen. Minusta tämä joukko jo osoittaa, että jokaisen yrittäjyyskasvatuksen polku on erilainen ja omanlaisensa. Jokainen lähtee omista lähtökohdistaan, omista vahvuuksistaan.
Korhonen tunnustaa, että tietenkin omat perniöläiset ja omien kurssien nuoret ovat sydäntä lähellä.
– Hienoa on nähdä heidän kehityksenä ihmisenä, tämän yhteiskunnan vaikuttajina. Max Pohjosen tarina on ehkä vaikuttavin siksi, että hän oli kahdeksannella luokalla yrittäjä ja hän on jalostanut omaa yritteliäisyyttään, muuttunut aina sen haasteen mukaan, jonka elämä on tuonut vastaan.
Vinkit muille yrittäjyyskasvatustiimeille: innostus, verkostoituminen ja rehtorien tuki
Sykäys-tiimi on toiminut Salossa jo usean vuoden ajan yrittäjyyskasvatuksen kehittämistiiminä. Alueen oppilaitosten, opettajien, elinkeinoelämän ja yhteistyökumppaneiden verkostosta koostuva tiimi ideoi, koordinoi ja ohjaa alueellista yrittäjyyskasvatusta.
Miten seudullisen yrittäjyyskasvatustiimin saa toimimaan mahdollisimman hyvin? Mitä muut kunnat voisivat oppia Salolta?
Korhonen uskoo, että tiimin menestymisen takaa opettajien innostus ja verkostoituminen eri toimijoiden kanssa.
– Rehtorien rooli on tärkeä, ilman heidän tukeaan ei voi toimia. On tärkeää tehdä työtä pitkäjänteisesti ja ymmärtää, miksi on tärkeää tukea nuorten yritteliäisyyttä, yrittäjyyden aitoja kokeiluja sekä työelämätuntemusta.
Entä miksi itse olet mukana Sykäys-tiimissä?
– Aloitin nämä kurssit jo noin 18 vuotta sitten ja verkostossa olen ollut alusta asti. Saan voimaa omaan tekemiseeni ja teemme yhdessä projekteja, joita en muuten tekisi. Nuorten kanssa toimiminen ja heidän tulevaisuutensa ovat sydäntäni lähellä.
Lue Sykäys työhön sykäys elämään -kirja Salon kaupungin verkkosivuilta: http://www.salo.fi/sykaystyohonsykayselamaan
Salon seudun Sykäys-tiimi palkittiin joulukuussa Varsinais-Suomen vuoden YES Agenttina. Lue lisää.
Onko paikkakunnallasi vielä omaa yrittäjyyskasvatuksen kehitystiimiä? Lue lisää YES Tiimien toiminnasta.