Skip to main content
  Uutinen

Mun juttu -työkalusta apua myös työelämätaitojen opetteluun: kokeile tänä syksynä vaihtoehtona TETille

By 27.8.2020 No Comments
oppimateriaali laaja-alaisen osaamisen kehittämiseen

Mun juttu -digityökalun avulla oppilaat voivat kehittää kolmea työelämässä ja elämässä vaadittavaa osaamisaluetta: laaja-alaista osaamista, tunneosaamista ja muutoskyvykkyyttä. Kun otat oppimiseen mukaan myös työelämän yhteistyökumppanin, voit soveltaa työkalua myös projektiviikon oppimateriaalina.

YES-verkoston tuottama, yläkoulujen käyttöön suunnattu uuden Mun juttu -digityökalu julkaistiin keväällä, ja sitä on sen jälkeen tilattu ennätysmäinen määrä – jo yli 5 000 nuorelle.

Työkalun avulla työelämässä tarvittavia taitoja voidaan harjoitella innostavasti, aktivoivasti ja toiminnallisesti kokeilukulttuurin hengessä.

– Mun juttu -digityökalussa on sekä yhdessä että ryhmän kanssa tehtäviä tehtäviä, jotka auttavat oppilasta tunnistamaan oma kiinnostuksen kohteensa ja kehittymään laaja-alaisesti. Samalla harjoitellaan myös tunne- ja resilienssitaitoja, kertoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

Tällä viikolla Mun juttu -digityökalusta järjestettiin opettajille syventävä webinaari, jossa käytiin työkalujen kehittäjien, pitkän linjan yrittäjyyskasvatusasiantuntijoiden Tapu Holttisen ja Petrikki Tukiaisen kanssa läpi sen käyttöä ja pedagogista näkökulmaa.

– Opettajat ja oppilaanohjaajat ovat ottaneet uuden työkalun innostuneena vastaan, ja ovat kiinnostuneita sen erilaisista käyttömahdollisuuksista. Webinaarissa heräsikin keskustelua siitä, jos työkalun valjastaisi projektiviikon oppimateriaaliksi, ja innostuimme tekijöiden kanssa tästä mahdollisuudesta. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla! Lehtonen kannustaa.

Mun juttu -digityökalu antaa hyvät mahdollisuudet soveltaa materiaalia oman oppilasryhmän tarpeiden pohjalta. Työkalua voi käyttää koko sen laajuudessa tai muokata poistamalla tehtäviä tarpeiden mukaan.

– Työkalu on suunniteltu kahdeksan viikon kokonaisuudeksi, mutta sitä voi soveltaa helposti erilaisille aikajanoille ja tuntimäärille. Tehtävistä voi koostaa sopivan kokonaisuuden esimerkiksi juuri projektiviikolle.

Eikö TET onnistu tänä syksynä? Tee työelämää tutuksi ottamalla Mun juttu -digityökalun projekteihin mukaan työelämän yhteistyökumppani

Lehtonen kannustaakin oppilaitoksia käyttämään Mun juttu -digityökalua työelämätaitojen opettamiseen, jos koronatilanne estää syksyn työelämään tutustumisjaksojen toteuttamisen.

– Jos perinteisen TETin järjestäminen tuntuu haasteelliselta, voisi miettiä tätäkin vaihtoehtoa. Siinä tapauksessa kannattaa ottaa mukaan työelämän yhteistyökumppaneita, esimerkiksi ottamalla toimeksiantoprojekti yritykseltä, ja toteuttaa Mun juttu -kokonaisuus viikon projektina. Voidaan yhdessä sopia, toteutetaanko se yksin vai tiimissä ja suositaanko kontakti- vai etäopetusta.

Työelämän yhteistyökumppaneita voi hakea esimerkiksi osoitteesta yeskummit.fi.

Näin saat Mun juttu -digityökalun käyttöösi

Mun juttu -digityökalusta voit lukea lisää ja tilata sen käyttöösi täältä. Mun juttu -digityökalua käytetään Seppo-alustalla. Alustalle kirjaudutaan www-selaimen kautta älypuhelimella tai tietokoneella. Pelin pelaaminen ei edellytä ohjelmien lataamista.

Työkalun tilaajat saavat käyttöönsä myös opettajan oppaan, josta löytyy työkalun pedagoginen viitekehys sekä ohjeita työkalun käyttöön ja soveltamiseen eri oppitunneille. Opettajan kannattaa ensin itsenäisesti tutustua oppaaseen ja työkaluun ennen sen käyttöönottoa ja soveltamista.

Tilaa Mun juttu -digityökalu tästä

Tutustu YESin muihin laaja-alasen osaamisen kehittämisen työkaluihin:

Mun maailma – Laaja-alaisen osaamisen työkirja

Mun maailma on alakoululaisille suunnattu työkirja uuden opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen taitojen ymmärtämiseen, kehittämiseen ja soveltamiseen. Lue lisää.

Mun juttu – Laaja alaisen osaamisen opevalmennus

Mun juttu – Laaja-alaisen osaamisen opevalmennuksessa opitaan kehittämään opetusmenetelmiä, joilla voi edistää oppilaiden laaja-alaisten taitojen kehittymistä ja vahvistaa heidän tulevaisuustaitojaan. Lue lisää.