Skip to main content
  Uutinen

YES LOPS – Opas lukioiden kehittämistyöhön on ilmestynyt!

By 1.2.2021 No Comments

Sähköinen YES LOPS -opas on maksuton ja kaikkien ladattavissa YES-verkoston nettisivuilta.

Uusi YES LOPS -opas pureutuu lukiouudistuksen keskeisimpiin muutoksiin ja uuteen opetussuunnitelmaan. 

Opas käsittelee lukion arvoja, oppimiskäsitystä, toimintakulttuuria ja laaja-alaisen osaamisen periaatetta ja tarkastelee niitä etenkin työelämä-, yrittäjyys- ja korkeakouluyhteistyön näkökulmasta.

– Lukiokoulutus on ollut viime aikoina muutosten keskellä. Lukiouudistuksella halutaan muun muassa antaa lukiolaisille entistä paremmat valmiudet jatko-opintoihin ja työelämään. YES LOPS -opas auttaa lukioita kehittämään koulutustaan uuden opetussuunnitelman mukaisesti niin, että opetussuunnitelman yrittäjyyskasvatukseen liittyvät tavoitteet toteutuvat, kertoo kertoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

YES LOPS -opas tarkastelee lukiokoulutusta kokonaisvaltaisesti. Sen tavoitteena on ohjata lukiota pohtimaan, mitä uudistukset tarkoittavat laajemmasta näkökulmasta – millaisia lukion arvot, oppimiskäsitys ja toimintakultturi ovat ja miten ne näkyvät lukion arjessa?

Lehtonen kertoo, että tarve oppaalle nousi YESin pitämissä  lops-valmennuksissa, joita YES-verkosto on järjestänyt ympäri Suomea jo yli vuoden ajan.

–Valmennuksissamme nousi esiin tärkeitä havaintoja ja ajatuksia muun muassa arvoihin, oppimiskäsitykseen,  ja toimintakulttuuriin liittyen, ja halusimme koota ne yhteen ja tarjota muidenkin hyödynnettäväksi. Opas auttaa lukioita pohtimaan, miten asioita voidaan kehittää yhdessä ja miten myös lukiolaiset osallistetaan.

Lehtonen muistuttaa, että YES LOPS -opasta ei ole tarkoitettu pelkästään paikallisen opetussuunnitelman laatimisen tueksi, vaan sen teemoihin on hyvä palata säännöllisesti ja keskustella, onko tavoitteissa onnistuttu.

YES LOPS – Opas lukioiden kehittämistyöhön

Lue lisää ja lataa opas