Skip to main content
  Uutinen

YES Tutoropettajia valmistui viime vuonna 30 lisää – yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaopettajat vahvistavat paikallista osaamista

By 16.1.2020 2 toukokuun, 2023 No Comments

Paikallisen yrittäjyyskasvatustyön tukena toimii ympäri Suomea jo noin 130 opettajaa, jotka ovat suorittaneet YES-verkoston yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijavalmennuksen.

YES valmensi vuonna 2019 kolmekymmentä uutta YES Tutoropettajaa eri puolilta Suomea. Hanke oli jatkoa vuoden 2018 Tutorope-hankkeelle, jonka aikana YES koulutti 100 uutta tutoropettajaa.

– YES-verkoston tavoitteena on, että jokaisella opettajalla on valmiudet toteuttaa yrittäjyyskasvatusta omassa työssään. Valmentamalla tutoropettajia vahvistamme paikallista ja alueellista yrittäjyyskasvatusta sekä verkostoyhteistyötä, kertoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

Opetushenkilöstön yrittäjyys- ja työelämäosaamisen vahvistamiselle on tarvetta

YES Tutorope -valmennukset toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Kymmenen koulutuspäivän aikana opettajat muun muassa perehtyivät yrittäjyyskasvatuksen suuntaviivoihin ja opetussuunnitelmiin, yrittäjämäiseen pedagogiikkaan, yrittäjyyskasvatuksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin ja muuttuvaan opettajuuteen.

Valmennukseen kuului myös verkostoitumista ja osallistumista yrittäjyyskasvatustyöhön käytännössä.

– Haasteena edelleen on, että yrittäjyyskasvatus toteutuu eri paikkakunnilla ja oppilaitoksissa eri tasoisesti. Meillä on paljon edelläkävijäkouluja ja sitten taas kouluja, joissa yrittäjyyskasvatusta vasta aloitellaan. Monissa kouluissa yrittäjyyskasvatus on edelleen yhden opettajan vastuulla. Toivomme, että uudet YES Tutoropet toimivat jatkossa paikallisen yrittäjyyskasvatuksen kehittäjäopettajina omassa yhteisössään, jotta yrittäjämäinen toimintakulttuuri vahvistuu koko oppilaitoksessa ja työelämäyhteistyö sekä verkostoyhteistyö kasvaa, Lehtonen sanoo.

Valmennettavat YES Tutoropet valittiin eri kouluasteilta ja eri alueilta ympäri Suomea.

– YES-verkostolla on vahva YES-aluetoimistojen asiantuntijaverkosto, mutta aluetoimijammekaan eivät ehdi vastata kasvavaan kysyntään. YES Tutoropettajien avulla entistä useamman opettajan on mahdollista saada tukea ja neuvoja omaan työhön.

Kuva on YES Tutorope -valmennuksesta Kouvolasta 2018. Kuvassa vasemmalta Elimäen lukion rehtori Sanna Liljeqvist, Karhulan lukion opettaja Jarno Syrjäläinen, Kouvolan yhteiskoulun lukion opettaja Mari Laakso-Suutari ja Karhulan lukion opettaja Sanna Sirola.