Skip to main content
  Uutinen

Yrittäjän päivä 5.9. lähestyy – näin otat yrittäjyyskasvatusta mukaan oppitunnille

By 20.8.2020 12 lokakuun, 2020 No Comments

Yrittäjän päivän viikko on tilaisuus antaa lasten ja nuorten aloittaa uusi lukuvuosi yrittäjämäisesti yrittäjyyteen tutustumalla ja itse kokeilemalla. Hyödynnä YES-verkoston vinkit päivän viettoon!

Yrittäjän päivän viikolla syyskuun alussa on eri puolilla Suomea perinteisesti järjestetty yrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen liittyviä tapahtumia tai otettu opetukseen mukaan jollain tavoin yrittäjämäistä tekemistä. Tänä vuonna koronatilanteen vuoksi monet tapahtumat ja kohtaamiset on joko peruttu tai ne järjestetään verkossa.

Pidetään silti huolta, että koronan keskelläkin jokainen oppija saisi kokemuksia yrittäjyydestä: joko itse tekemällä tai työelämään, yrittäjiin ja heidän uratarinoihinsa tutustumalla.

Ota avuksesi YES-verkoston ideat Yrittäjän päivän viettoon:

Kuunnelkaa YES Talk -podcastia ja tehkää niihin liittyvät tehtävät

Keväällä käynnistynyt YES Talk -podcast keskittyy yrittäjyyskasvatuksen teemoihin ja tarjoaa inspiraatiota, tarinoita ja tsemppiä niin nuorille kuin aikuisillekin.

Podcastin kaksi ensimmäistä jaksoa sopivat erinomaisesti nuorten kuunneltavaksi, sillä niissä aiheena on mm. yrittäjämäinen asenne ja omien vahvuuksien tunnistaminen, voimavarojen lisääminen ja rohkeus sekä yhteistyö.

Yrittäjän päivän viikolla ilmestyy podcastin kolmas jakso, jossa tutustutaan nuoreen 4H-yrittäjään, joka on pitänyt kesäkahvilaa. Pääsemme kuulemaan hänen kokemuksiaan siitä, millaista on yrittäjyys harrastustoimintana ja mitkä ovat fiilikset nyt.

Podcastin herättämiä ajatuksia pääset jatkojalostamaan lisää, kun otat käyttöön niihin tehdyt tehtävät. Kussakin tehtävässä on muutama podcastin teemaan liittyvä kysymys, jotka voit ohjeistaa nuoret tekemään itsenäisesti tai niistä voidaan keskustella yhdessä ryhmän kanssa.

Kuuntele YES Talk -podcastia täällä. Podcast löytyy myös kaikilta yleisimmiltä podcast-alustoilta.

Lataa tehtäväpohjat tästä: Podast-kysymykset (pdf) tai yksittäin alta:

Lataa tehtävät YES Talkin jaksoon 1: Podast-kysymykset jakso 1

Lataa tehtävät YES Talkin jaksoon 2: Podast-kysymykset jakso 2


Lataa tehtävät YES Talkin jaksoon 3: Podast-kysymykset-jakso-3

Pyydä YES Kummeja apuun

Erilaiset digitaaliset alustat mahdollistavat yhteydenpidon etänä, joten yritys- tai kouluvierailun voi toteuttaa myös verkossa.

YES-verkoston toimijat ovat saaneet lukuisia yhteydenottoja YES Kummeilta eli yrittäjiltä ja muita työelämän vapaaehtoisilta, joissa he kysyvät, miten voivat auttaa koulujen työelämäyhteistyössä. Ole kummeihin rohkeasti yhteydessä ja ideoikaa yhdessä oma tapa toimia.

Etäyhteydet tuovat myös uusia mahdollisuuksia, sillä verkossa fyysinen etäisyys menettää merkityksensä. Voit pyytää siis ketä tahansa yli 400:sta kummiportaaliin rekisteröityneestä YES Kummista yhteistyöhön! Hae kummeja ja lähetä heille yhteistyöpyyntö suoraan kummiportaalista: yeskummit.fi.

Tutustu YES-verkoston muihin materiaaleihin

Löydät Materiaalit-sivulta lisää malleja ja oppimateriaalia yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen ja toteuttamiseen. Sivulta löytyy materiaalia etenkin opetushenkilöstön ja organisaatioiden yrittäjyyskasvatusosaamisen kehittämiseen ja koulu-yritysyhteistyön rakentamiseen.

Lisää vinkkejä löydät Tralla.fi:stä ja Yrittäjän päivän sivuilta

Kaipaatko lisää ideoita Yrittäjän päivän viettoon? Tsekkaa seuraavat:

  • Tralla.fi on koonnut yhteistyössä kumppaneidensa kanssa vinkkejä, malleja ja materiaaleja, miten juhlistaa yrittäjän päivää lasten ja nuorten kanssa. Voit lähettää myös oman vinkkisi Trallaan.
  • Sivulta yrittajanpaiva.fi löytyy lisää vinkkejä ja ideoita yrittäjän päivän viettoon niin kouluille, opettajille, opiskelijoille kuin yhdistyksillekin.

Tapahtuuko teidän koulussa jotain Yrittäjän päivän viikolla? Tee toimintaanne näkyväksi!

Viesti omista yrittäjämäisistä jutuista sosiaalisessa mediassa hashtageilla #yrittäjänpäivä ja #yrittäjyyskasvatus ja laita hyvät ideat kiertoon!

Muista, että YES-aluetoimijat auttavat ja neuvovat opettajia ja kouluja yrittäjyyskasvatuksessa ja verkottavat kouluja ja työelämää koulu-yritysyhteistyöhön. Tutustu YES-verkoston toimintaan.