Kyllästyttääkö Leijonan luola? Yrittäjyyskasvatukseen löytyy onneksi paljon muitakin innostavia malleja. Kokosimme niistä parhaat oppilaitosten, kuntien ja muiden yrittäjyyskasvatusta toteuttavien toimijoiden hyödynnettäväksi, ole hyvä!
YES-verkosto on julkaissut uuden verkkokatalogin, johon on on koottu parhaimpia yrittäjyyskasvatuksen ja työelämäyhteistyön malleja.
Sivulta yesverkosto.fi/mallejayrittajyyskasvatukseen löytyy 17 mallia, joista jokaista on toteutettu jossain päin Suomea, ja monet ovat jääneet oppilaitoksiin pysyviksi yrittäjyyskasvatuksen ja työelämäyhteistyön toimenpiteiksi.
– Uuden katalogin tavoitteena on innostaa oppilaitoksia yrittäjyyskasvatukseen, kokeilemaan jotain uutta ja miksei kehittämään jotain aivan omaakin näiden esimerkkien pohjalta. Jotkut katalogin malleista saattavat olla jo tuttuja, kuten Amazing Business Race -konsepti, Hackathonit tai Ope-yrittäjätreffit, mutta uskoisin, että katalogista löytyy vielä konkareillekin uutta kokeiltavaa, sanoo YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.
Jokaisesta mallista on lyhyt kuvaus sekä arvio luokka-asteesta, jolle malli soveltuu. Lisäksi usean mallin lopusta löytyy yksi tai useampi esimerkki (kuten lehtijuttu) siitä, miten mallia on toteutettu eri puolilla Suomea.
– Jos mietit mallin toteuttamista omassa koulussasi, voi olla hyvä idea olla yhteydessä mallia jo toteuttaneisiin oppilaitoksiin ja pyytää vinkkejä. Esimerkiksi Amazing Business Race on aika iso ja useiden toimijoiden yhteistyötä vaativa ponnistus, ja sen toteuttamiseen tarvittavaa tietotaitoa onkin ahkerasti vaihdettu ja levitetty ainakin YES-verkostossa, Lehtonen sanoo.
Yrittäjän Päivä lähestyy, nappaa katalogista idea päivän viettoon!
Uusi verkkokatalogi on koottu etenkin tulevaa Yrittäjän Päivää 5. syyskuuta ja Yrittäjän Päivän viikkoa silmällä pitäen.
Yrittäjän päivän viikolla eri puolilla Suomea on perinteisesti järjestetty yrittäjyyteen ja yrittäjyyskasvatukseen liittyviä tapahtumia tai otettu opetukseen mukaan jollain tavoin yrittäjämäistä tekemistä.
– Yrittäjän Päivä on tilaisuus antaa lasten ja nuorten aloittaa uusi lukuvuosi yrittäjämäisesti innovoimalla, kokeilemalla, yhteistyötä tekemällä, vastuun ottamisella ja erilaisiin toimintaympäristöihin tutustumalla. Tahdomme YES-verkostossa omalta osaltamme edesauttaa yhteisen tekemisen suunnittelua, ja toivomme, että uudesta katalogista löytyisi inspiraatiota oppilaitoksille, Lehtonen sanoo.
Millä mallilla on oppilaitosi yrittäjyyskasvatus?
Vaikka YES-verkosto onkin julkaissut uuden katalogin, Lehtonen muistuttaa, että yrittäjyyskasvatus on muutakin kuin innostavia ja yrittäjämäisiä tempauksia muutaman kerran vuodessa.
– Me YES-verkostossa olemme tehneet jo pitkään työtä sen eteen, että yrittäjyyskasvatus näkyisi oppilaitoksissa koko toimintakulttuurin tasolla, ja kunnissa osana kuntastrategiaa. Siksi on hyvä muistaa, että oppiaineiden ulkopuoliset tai usein ylimääräisinä mielletyt yrittäjyyskasvatuksen teemapäivät ja vastaavat toimenpiteet ovat vain pintaraapaisu yrittäjyyskasvatukseen. Niistä on helppo lähteä liikkeelle, mutta parhaimmillaan yrittäjyyskasvatus on suunnitelmallista, arvioitua ja koko opetuksen läpileikkaavaa toimintaa, joka näkyy sekä oppilaitosten että kunnan arjessa. Jos olet kiinnostunut kehittämään yrittäjyyskasvatusta koko oppilaitoksen tai kunnan tasolla, meiltä YES-verkostossa löytyy siihen tukea ja materiaaleja, Lehtonen kannustaa.
Lue lisää:
Uuteen Malleja yrittäjyyskasvatuksen toteutuksiin -verkkokatalogiin pääset tästä.
YES-verkoston Vaikuttavaa! Opas oppilaitoksen ja työelämän väliseen yhteistyöhön auttaa ymmärtämään työelämäyhteistyön merkitystä oppisympäristönä ja osana yrittäjämäisen osaamisen ekosysteemiä. Lue lisää ja lataa julkaisu.
Oppilaitoksissa tapahtuva yrittäjyyskasvatus tarvitsee tuekseen laaja-alaista verkostoa. YES-verkoston uusi Yrittäjyyskasvatuksen tiimiopas antaa työkalut yrittäjyyskasvatustiimin rakentamiseen ja toimivaan yhteistyöhön. Lue lisää ja lataa maksuton Yrittäjyyskasvatuksen tiimiopas.
Yrittäjyyskasvatuksen selvitymisoppaasta voi helposti selvittää, mitä yrittäjyyskasvatus on, miksi se on tärkeää ja mikä on sen merkitys yhteiskunnalle ja elinvoimaisuudelle. Opas laadittiin etenkin eduskuntavaaliehdokkaille, mutta se on erinomainen ja nopealukuinen tietopaketti kaikille yrittäjyyskasvatuksesta kiinnostuneille. Oppaan voi lukea verkossa täällä.