Skip to main content
Näkökulma

Olemmeko me saaneet näin paljon aikaan? Kiitos, YES-verkoston toimija!

By 30.6.2021 No Comments

Vuoden 2021 alkupuoli on ollut yrittäjyyskasvatuksen edistämistyössä antoisaa aikaa. Kesäloman kynnyksellä YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen luo katsauksen YES-verkoston toimintaan ja kiittää kaikkia mukana olevia.

Suomen kesä on parhaimmillaan ja kesäomani aivan nurkan takana.

Ennen lomalle jäämistä on hyvä hieman tarkastella kulunutta vuotta ja pohtia sitä mitä olemme yhdessä YES-verkostossa tehneet.

Tämän vuoden lupauksemme olla vahva yrittäjyyskasvatuksen suunnannäyttäjä, kehittämistyön edelläkävijä ja kokonaisuuksien rakentaja on jo konkretisoitunut monella tapaa.

Olemme käyneet YESin asiantuntijaryhmässä hedelmällistä keskustelua yrittäjyyskasvatuksen nykytilasta ja trendeistä, sekä pohtineet yhdessä sitä mihin suuntaan yrittäjyyskasvatusta pitäisi Suomessa kehittää. Tämän asiantuntijatyön tuloksia esittelemme syksyllä starttaavassa yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijakampanjassamme. Luvassa on mm. artikkeleita, suuntaviivoja ja keskustelutilaisuuksia.

Ammatillisen koulutuksen yrittäjyysverkosto puolestaan pohtinut yrittäjyyskasvatusta ja -opetusta ja sen kehittämistä ammatillisella toisella asteella. Yhteisissä tapaamisissa olemme huomanneet, että vaikka hyviä toimenpiteitä ja tapoja on paljon, on edelleen haasteena yrittäjyysopintojen erillisyys muista opinnoista. Tavoitteenamme onkin löytää malleja, joissa opiskelijan ammatti- ja yrittäjyysosaaminen voisivat kulkea käsikädessä.

Lupasimme myös nostaa yrittäjyyskasvatuksen keskusteluun kuntavaaleissa. Tätä tavoitetta tukemaan laadimme YES-verkostolle kuntavaaliteemat, joita nostimme esille eri keinoin. Tavoitteenamme oli tuoda esille yrittäjyyskasvatuksen merkitys kuntien elinvoiman rakentamisessa ja sen, että yrittäjyyskasvatusta tulee tehdä ekosysteemeissä ja sitä tulee kehittää tavoitteellisesti, arvioida ja johtaa. Iloksemme huomasimme myös muiden ottavan verkostostamme esimerkkiä ja nostavan yrittäjyyskasvatuksen osaksi kuntavaaliteemojaan.

Kuntien suuntaan tehtävä yrittäyyskasvatuksen vaikuttamistyö ei meillä loppunut kuntavaaleihin, vaan on keskeinen tavoitteemme myös jatkossa. Järjestämme syyskuussa uusille kuntapäättäjille suunnatun webinaarin yrittäjyyskasvatuksesta, jossa annamme eväitä yrittäjyyskasvatuksen edistämiseen kunnissa. Alkuvuodesta ilmestyneen kuntakäsikirjamme tueksi olemme myös laatineet Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa! -valmennuspaketin, jonka avulla yrittäjyyskasvatus saadaan osaksi kunnan arkea.

Paljon olemme siis saaneet yhdessä aikaan, ja vuoden ensimmäinen puolisko on ollut täynnä mielenkiintoisia keskusteluja, uusia kohtaamisia ja ideoita, laajenevaa yhteistyötä ja tunnetta siitä, että avoin verkostoyhteistyö on meille YES-verkostossa paras tapa kehittää yrittäjyyskasvatusta ja tehdä siitä maailman parasta.

Kiitos siis kaikille jäsenille, kumppaneille, aluetoimijoille, YES Kummeille ja muille YES-verkostossa mukana oleville: Me olemme tehneet hyvää työtä! Yrittäjyyskasvatuksen edistäminen on pitkäjänteistä työtä ja toimintakulttuuri muuttuu pienin askelin, mutta me olemme oikealla tiellä.

Jos et vielä ole YESin yrittäjyyskasvatuksen kehittäjäverkostossa mukana mutta yhteistyö kiinnostaa – asiantuntijaryhmät, yrittäjyysverkosto, jäsenyys tai kumppanuus – ole yhteydessä niin muutetaan asia!

Nyt on aika ladata akkuja tulevaa syksyä varten, sillä luvassa on kaikkien aikojen yrittäjyyskasvatussyksy.

Toivotan sinulle aurinkoista kesää!

 

Sanna

P.S. Olethan jo tilannut itsellesi meidän YES-uutiskirjeen? Tilaamalla sen ja seuraamalla somekanaviamme pysyt ajan tasalla yrittäjyyskasvatuksen tapahtumista ja uutisista.

Sanna Lehtonen on Suomen merkittävimmän yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä- ja oppimisverkoston, YES-verkoston toiminnanjohtaja ja verkostojohtamisen raudanluja ammattilainen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus yrittäjyyskasvatuksen kehittämisestä eri rooleissa. Hän kokee tällä hetkellä tärkeimmäksi tehtäväksi rakentaa yrittäjämäistä toimintakulttuuria oppilaitokseen ja sitä ympäröivään yhteiskuntaan.

Näkökulma-palstalla julkaisemme asiantuntijoiden kirjoituksia.